Together for a Shared Future – avagy a pekingi téli olimpia üzenete

Together for a Shared Future – avagy a pekingi téli olimpia üzenete

2022. 02. 03.
Megosztás


A XXIV. Téli Olimpiai Játékokok üzenete és arculata szervesen összekapcsolódik egymással, együtt jelenítik meg, valamint hordozzák az olimpizmus szellemiségét és jövőképét. Az olimpizmus eszmeisége kapcsán a G20-ak állam- és kormányfői a Rómában tett közös nyilatkozatukban is kiemelték, hogy mennyire fontos az olimpizmus szerepe a SARS2-COVID világjárvány utáni világban. „A 2022-es pekingi téli olimpiai és paralimpiai játékokra, mint a világ minden tájáról érkező sportolók versenyzési lehetőségeire tekintünk, amelyek az emberiség ellenálló-képességének szimbólumaként szolgálnak."

Az olimpiai mozgalomban mindig is nagy szerepet játszottak a szimbólumok és a jelmondatok, amelyek az olimpizmus szellemiségének és értékinek hatékonyabb közvetítését, valamint az olimpizmusban megjelenő egység megteremtését célozták. Ezt erősíti az is, hogy az olimpiai charta is kiemelten foglalkozik a mozgalom szimbólumrendszerével, jelképiségével. Az olimpia charta nevesíti és megjeleníti az olimpiai ötkarikát, amely a korábban megrendezett játékok emblémáinak minden esetben szerves részét képezte.

Az egyes játékokra megalkotott szimbólumok, valamint kabalafigurák célja, hogy az emberek számára vizualizálják és elvigyék az olimpia üzenetét, felhasználva az olimpia általános értékeit, valamint a rendező ország kulturális sajátosságait. Ez a kettőség 2022-es pekingi olimpiai játékok arculatában, brandjében is tetten érhető.

A téli olimpiai játékok arculatát számunkra a pekingi olimpia hivatalos emblémája, jelmondata, valamint kabalafigurája jeleníti meg. Az embléma megtervezése Lin Cunzhen nevéhez fűződik, aki a kínai kultúra hagyományos, valamint modern elemeit ötvözte a téli sportokban megjelenő szenvedéllyel, valamint életerővel. Az alkotó az embléma megtervezésénél a kínai „tél” motívumot vette alapul, amely címer kettő jól elkülöníthető részre osztható. A felső rész egy korcsolyázót, míg az alsó rész egy síelőt szimbolizál, a két rész elválasztását szolgáló szalagszerű motívum a különböző sportpályákat jeleníti meg. A logó kék, valamint piros és sárga színben pompázik, amelyek tekintetében a kék szín az álmokat, a jövőt, valamint a jég és a hó tisztasáságát jelképezi, míg a piros-sárga a kínai zászló színeit jeleníti meg.

Az olimpizmus mozgalmának társadalmi rendeltetése mindig egy fontos kiindulópontja volt a játékoknak és a mozgalom szellemiségének. A pekingi esemény jelmondata is megjeleníti ezt „Together for a Shared Future”. A jelmondat a közös erőfeszítést és a világ egységét hivatott kifejezni, amelynek célja a világ fejlődésének, egységének és békéjének megteremtése.

A pekingi olimpia legfontosabb üzenet az egység, és hogy mi mindannyian egy csónakban evezünk, amely sorsközösségre a világjárvány is rámutatott.

(Magyarock/Molnár István; fotó: NOB, Peking 2022)