Torna: Erősödik a magyar sportdiplomácia

Torna: Erősödik a magyar sportdiplomácia

2013. 11. 29.
Megosztás

A Magyar Torna Szövetség elnökének meghívására Magyarországon járt az amerikai Steve Butcher, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) Férfi Technikai Bizottságának elnöke, aki találkozott Borkai Zsolttal, a MOB elnökével, illetve dr. Magyar Zoltán felkérésére két témában is előadást tartott.

A magyar tornasport különös érdeklődést tanúsított az előadások iránt, több mint 100 edző, bíró, szakvezető hallgatta végig a beszámolót, amelynek középpontjában az amerikai tornasport női és férfi tornarendszerének felépítése és programja állt, továbbá a 2016-os és 2020-as olimpiai kvalifikációról is külön előadást hallhattak az érdeklődők.

Ezzel kapcsolatban kiderült, a FIG szeretné megkönnyíteni a szerspecialisták, többek között az olimpiai bajnok Berki Krisztián riói kvótaszerzését is, így elképzelhető, hogy a szerspecialistáknak a londoni kvalifikációval ellentétben nem kell majd három szeren indulniuk a kvótaszerzésért.

Magyarországi tartózkodása alkalmából az amerikai sportvezető ellátogatott a Magyar Olimpiai Bizottságba is, ahol megbeszélést folytatott Borkai Zsolt elnökkel. A MOB-elnök szerint sportdiplomáciai szempontból különösen fontosak az ilyen típusú látogatások.

"Nagy örömünkre szolgált, hogy ilyen neves sportvezetőt láthattunk vendégül, aki nagyon örült annak, hogy a magyar szakemberek ilyen nagy létszámban jelentek meg az előadásán. Több háttérbeszélgetést is folytattunk, és remélem egy kicsit mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy a szerspecialisták számára könnyítsék meg az olimpiai kvalifikációt. Ez a látogatás egyébként nem jöhetett volna létre az állami sporttámogatás nélkül" - értékelt dr. Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke, aki egyben a MOB alelnöke is.

(Forrás: torna szövetség, Foto: MOB/Kovács Anikó)