Biczó Bence aranyérmes Kazanyban!

Biczó Bence aranyérmes Kazanyban!

2013. 07. 14.
Megosztás

A Magyar Egyetemi Csapat második aranyérmét nyerte a Debreceni Egyetem hallgatója, Biczó Bence, Kazanyban. A magyarok eddig 8 érmet nyertek Oroszországban.


Az ifjúsági olimpiai bajnok, Eb-ezüstérmes úszó 200 pillangón, 1:55.32-es időeredménnyel diadalmaskodott. Ez volt Biczó Bence pályafutásának második legjobb eredménye 200 pillangón.

„Nehéz volt, ráadásul a japán versenyző egyéni csúcsot úszott. Volt kivel versenyezni, jó volt a mezőny. Az Universiade csúcstartó lengyel Korzeniowski például be sem került a középfutamba. Megpróbáltam sokat edzeni Kazanyban, nagyon örülök a győzelemnek. A tavalyi londoni olimpián 6 századdal úsztam rosszabbat (London: 1:55.38). Még soha nem voltam Universiadén, nem tudtam, mire számítsak. Ez életem második legjobb eredménye (Biczó Bence egyéni csúcsát 2 éve Debrecenben úszta: 1:54.79). Köszönöm Debrecen városának, hogy mindent megadtak a felkészüléshez. Ez egy önbizalom növelő győzelem is volt a barcelonai világbajnokság előtt.” – nyilatkozta Sántics Béla tanítványa.

Az úszóknál Király Bence 800 gyorson 8:13.75-el ötödik lett előfutamában, nem került a középfutamba.

A magyar férfi Universiade-válogatott 12-7-re intézte el az Egyesült Államok csapatát, így bejutott a legjobb négy közé.

Az amerikai együttes hullámzó teljesítményt nyújtott eddig a tornán, hiszen megverték Montenegrót, de a brazilokkal csak ikszeltek, míg az olaszoktól mindössze egy góllal kaptak ki. Így a B csoport harmadik helyén mentek tovább az egyenes kieséses szakaszba, ami azt jelentette, hogy a magyar válogatott egy viszonylag verhető csapatot kapott. Korábban Vincze Balázs ugyan elmondta, hogy küzdelmes meccs számít, de szerencsére ez az eredményben nem mutatkozott meg.
Ugyanis csapatunk már 2-0-ra is meglépett, majd úgy tűnt, az első negyed mégis döntetlennel zárul, ám négy másodperccel a dudaszó előtt Halek Márton vette be az amerikai kaput (3-2).

A folytatásban hol eggyel mentünk, hol pedig egalizált az ellenfél, de szerencsére az USA beragadt tíz perc játék után: Chilkó Márton kettőt vállalt, valamint Somogyi, Juhász és Halek is góllal jelentkezett, így gyorsan 8-4-re változott az eredmény, de továbbra is mi voltunk lendületben, ezt mutatja további két magyar találat, amire csak egy amerikai jutott (10-5).

Az utolsó etapban aztán Daniel McClitnick és Paul Reynolds révén faragtak a hátrányukból az amerikaiak, de Szentesi Ádám, valamint Kovács Gábor tett arról, hogy a hajrá ne legyen izgalmas. Vincze Balázs csapata egyébként június végén a Hajósban játszott egy meccset az Egyesült Államok válogatottjával: akkor 12-6 lett a vége, de a kapitány elmondta, az ellenfél Kazanyban sokkal erősebb lehet.
Nem lett: most 12-7-re nyert a magyar csapat, vagyis legközelebb már a döntős szereplésért szállnak medencébe a fiúk.

"Ideges hangulatban kezdtük a meccset, de szerencsére a második negyed közepétől megnyugodott mindenki. Ezt követően magabiztosan játszottunk elöl is és hátul is, így a harmadik negyedben eldőlt a meccs. Az utolsó játékrésznek ötgólos különbséggel mentünk neki, ez meg is látszott, hiszen kaptunk két gólt, de egy időkérés után rendet tettünk a fejekben" - mondta a találkozó után Vincze Balázs, aki elmondta, két hét alatt sokat erősödött az ellenfél.

"Jobbak voltak, látszott, hogy komolyan kell venni őket. Ezt bizonyították az itteni meccseik is, így jó eredménynek tartom a legyőzésüket."

Vincze Balázs csapata az elődöntőben Olaszországgal találkozik július 15-én, magyar idő szerint 16:30-kor. A másik ágon: Szerbia-Oroszország.

Eredmény - Universiade, férfi torna, negyeddöntő
Magyarország - Egyesült Államok 12-7 (3-2, 3-2, 4-1, 2-2)
A magyar góldobók: Chilkó 2, Tóth M. 2, Halek 2, Szentesi, Kovács G., Somogyi, Szécsi, Juhász, Mezei.
A magyar egyetemi válogatott kezdője: Bisztritsányi – Szécsi, Kovács, Mezei, Juhász, Chilkó, Erdélyi.
Az amerikai kezdőcsapat: Danner – Reynolds L., Reynolds P., Picknell, McClintick, Lenhart, Fahsling.

A magyar egyetemi kosárlabda válogatott kikapott a szombat délelőtti helyosztón Csehországtól, pedig az első negyed után úgy nézett ki, hogy meglehet a meccs. A vége 10 pontos vereség. A magyarok legjobbja ismét Krivacevic volt.
Gál Tamás együttese a 7-8. helyért, július 15-én, magyar idő szerint 8:00 órakor.
Női kosárlabda helyosztó az 5-8. helyért:
Csehország-Magyarország 77-67 (18-21, 21-4, 19-18, 19-24)

A magyar kajak-kenu csapatból minden egység továbbjutott.

Birkózásban, 63 kg-ban, a shenzeni Universiade bronzérmese, a Szent István Egyetem hallgatója, Sleisz Gabriella, első mérkőzésén győzött 3-1-re a lengyel Grabowska ellen, majd 5-0-ra kikapott a kazah Larionovától.

A sportlövőknél, férfi trapban, Szollár András a 10. lett Kazanyban.

Vasárnapi program:

Birkózás, 59 kg, nők: Barka Emese (11:00)
Kajak-kenu, döntők: ffi K-1 1000m, Schenk Áron; ffi C-1 1000m, Kiss Tamás; ffi K-2 1000m, Petrovics-Császár; ffi K-4 1000m, Tóth-Schenk-Kovács-Császár (8:00)
Ritmikus gimnasztika: Soós Viktória (14:00)
Sakk: Dudás Eszter (8:00 és 14:00)
Úszás: 100 pillangó, Gercsák Tamás és Biczó Bence
Vízilabda, női elődöntő: Magyarország-Kanada (18:00)

(Forrás: Török Olivér/MEFS, waterpolo.hu)