Gallov Rezső 80 éves

Gallov Rezső 80 éves

2016. 07. 15.
Megosztás


Július 13-án ünnepelte 80. születésnapját Gallov Rezső sportvezető, edző, sportújságíró, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke. „Nagyon sok minden voltam már, de valamennyi minőségemben a sporthoz kötődtem, és a sport hatja át az életemet mind a mai napig” - vallotta néhány évvel ezelőtt. A mai napig is aktív, szívesen tesz eleget a meghívásoknak.

Gallov Rezső Aradon született. Több csapatban is vízilabdázott 1956 és 1965 között, a Szeged, a Szolnok, a Bp. Honvéd, majd a Csepel Autó játékosa volt.

Sportolói pályafutását követően vízilabdaedzőként, majd sportvezetőként, sportújságíróként dolgozott. Az Országos Testnevelési és Sporthivatalt 1990-től vezette az atlantai olimpia évéig.

Több olimpián is részt vett. A Magyar Úszó Szövetség főtitkáraként, a magyar csapat vezetőjeként volt ott a 72-es olimpián Münchenben, majd Kanadában vállalt munkát, így az ottani szövetség technikai igazgatójaként volt jelen a 76-os játékokon Montreálban. Barcelonában és Atlantában mint a OTSH első embere, sportállamtitkárként valamint a MOB alelnökeként vett részt. Újságíróként is utazott, legutóbb Londonból is tudósított. A sydney-i olimpiáig a Nemzeti Sport főmunkatársa volt.

Néhány esztendeje az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az írás 14 éves kora óta a szenvedélyévé vált, s az is maradt. „Még államtitkárként is én vittem a sajtóval kapcsolatos ügyeket. De önálló rovatom volt például a barcelonai és az atlantai ötkarikás játékok idején, rendszeresen tudósítottam a Népszava, illetve a Nemzeti Sport olvasóit az olimpiákról.”

Az újságírás mellett több, olimpiai témájú könyvnek a szerzője. Hosszú évekig volt főszerkesztője a Magyar Edző című folyóiratnak is, jó kapcsolatot ápolva a Magyar Edzők Társaságával.

(MOB, fotó: MTI/Németh Ferenc, Földi Imre)