Kvótaesős hétvégét zártunk

Kvótaesős hétvégét zártunk

2021. 06. 14.
Megosztás


Sportolóink a hétvégén négy sportágban összesen 11 olimpiai kvótát szereztek. Öttusában kettőt, karatéban és ritmikus gimnasztikában egyet-egyet, továbbá judóban hetet. Utóbbit hivatalosan szerdán este erősíti meg a nemzetközi szövetség.

Öttusa. A kairói világbajnokságon a nők és férfiak egyéni versenye egyben olimpiai kvótákról is döntött.

A hölgyeknél Gulyás Michelle bronzérmes lett, ezzel olimpiai kvótát szerzett a nemzet számára. Alekszejev Tamara a 14. helyezéséért járó pontszámokkal feliratkozott az olimpiai pontverseny kvótásai közé. A harmadik finalista, Guzi Blanka gyenge kezdés után a 17. helyre verekedte fel magát. A csapat ezüstérmet szerzett.

A férfiaknál Marosi Ádám a második számtól senkinek sem engedte átvenni a vezető pozíciót és világbajnok lett. A világbajnoki címmel olimpiai kvóta is járt. A döntő további magyar résztvevői, Demeter Bence a 9., Bereczki Richárd a 25., Kardos Bence a 34. helyen végzett. A magyar öttusázók Kasza Róberttel kiegészülve az olimpiai pontversenyben kvótát érő helyen végeztek. Az olimpián csak két férfi öttusázó képviselheti színeinket, így Martinek János szövetségi kapitány jelöli ki, hogy ki indulhat a játékokon.


(Fotó: IJF/Di Feliciantonio Emanuele)

Judo. A budapesti judo-világbajnokságon 9 férfi és női sportoló képviselte a magyar színeket. Többük számára az olimpiai kvóta megszerzése volt a cél. Heten éltek is a lehetőséggel. A szövetség számítása szerint Ungvári Attila (81kg), Tóth Krisztián (90kg), Cirjenics Miklós (100kg), Csernoviczki Éva (48kg), Pupp Réka (52kg), Karakas Hedvig (57kg), Özbas Szófi (63kg) megszerezte az olimpiai kvótát a súlycsoportjában. A nemzetközi szövetség a honlapján június 16-án 18 órakor teszi közzé a kvótások hivatalos listáját.

A vb-n Tóth Krisztián (90kg) kirgiz ellenfelét ipponnal verte, majd két aranypontos győzelem következett. Az elődöntőben az üzbég Bobonov jobbnak bizonyult. Ezzel Krisztián a vigaszágra kényszerült, ahol mongol ellenfelét aranyponttal győzte le és szerzett bronzérmet.

Két további magyar judos, Özbas Szófi (63kg) és Ungvári Miklós (73kg) eljutott súlycsoportja vigaszágára, és ott a hetedik helyen végzett. Különösen a 40 éves Ungvári teljesítményét kell külön kiemelni, aki a negyeddöntőben ismét találkozott a londoni olimpián a fináléban őt legyőző georgiai Lasa Savdatuasvilivel. Ellenfele csak birói intéssel, aranyponttal tudta őt legyőzni.

A többiek, így Pupp Réka (52kg) és Gercsák Szabina (70kg) 2, Szabó Frigyes (73kg), Tóth Benedek (81kg), Cirjanics Miklós (100kg), Sipőcz Richárd (+100kg), Csernoviczki Éva (48kg), Karakas Hedvig (57kg), Kármán Andrea (57kg), Szigetvári Mercédesz (+78kg) 1 győzelem után búcsúzott a további küzdelmektől. Sáfrány Péter (90kg), Vég Zsombor (100kg), Varga Brigitta (63kg) az első mérkőzésén szenvedett vereséget, majd helyezetlenül fejezte be a világbajnokságot.

Először szerepel az olimpián csapatverseny. Budapesten 16 válogatott jelezte, hogy a vb befejező versenyén csapatot indítana. Magyarország az üzbégekkel kezdett; Sipőcz és Szigetvári megnyerte a találkozóját, de Kármán, Szabó, Gercsák és Sáfrány vereséget szenvedett. Válogatottunk így helyezetlenül fejezte be a csapatversenyt.


(Fotó: MATSZ)

Ritmikus gimnasztika. A várnai RG Európa-bajnokságon Pigniczki Fanni megragadta az utolsó lehetőséget, és a 10. helyezéssel megszerezte a kvótát a tokiói olimpiára.

„Óriási gratuláció Fanninak, az edzőknek, a teljes stábnak, csodálatos, amit elértek. Külön kiemelném Deutsch-Laszányi Erikát, aki rengeteget tett azért, hogy két évtized után újra legyen kvótánk az olimpián. Mindenki nagyon akarta ezt a kvalifikációt, ők is, mi is. Ez elképesztően nagy dolog, hogy a tornasportban újabb kvótát szereztünk” – mondta Magyar Zoltán, a MOB elnökségének a tagja, a szövetség elnöke.


(Fotó: Magyar Karate Szakszövetség)

Karate. Párizsban rendezték a sportág olimpiai kvalifikációs tornáját. A magyarok minden várakozást felülmúlóan szerepeltek. Az egyes kategóriák első három helyezettje jutott ki a tokiói játékokra.

Tadissi Martial negyedik helye, Hárspataki Gábor kvótát érő bronzérme és a mindössze 18 éves Ilankovic Aleksandra majdnem döntője után vasárnap a nehézsúlyú Molnár Dániel is csupán egyetlen győzelemre volt a legjobb négy közé jutástól.

Dániel a férfiak +75 kg-os súlycsoportjában négy remek győzelmet aratott – osztrák, haiti, észak-macedón és kazah ellenfelet legyőzve –, azonban utána a döntőbe jutást, majd a bronzmeccs lehetőségét is elbukta szaúd-arábiai, illetve kanadai ellenfelével szemben. Ezzel összességében Molnár Dániel az ötödik helyen végzett.


(Fotó: birkozoszov.hu)

Birkózás. Ezen a héten zajlik Varsóban a nemzetközi szövetség (UWW) olimpia előtti utolsó rangsorversenye mindhárom szakágban. A szabadfogásúaknál honosított vb-bronzérmesünk, s egyben ötkarikás kvótásunk, Muszukajev Iszmail (65 kg) két győztes mérkőzés után kisebb sérülése miatt visszalépett. A nőknél a 2013-as világbajnok, s szintén tokiói résztvevő Sastin Marianna kikapott az olimpiai 3., vb-2. tunéziai Marwa Amritól és kiesett. Kötöttfogásban az Eb-3., Európai Játékok-2. Torba Erik (67 kg) a szokásos súlycsoportjánál feljebb lépve kiesett, a junior Európa-bajnok Lévai Tamás (77 kg) viszont lejjebb fogyott, s bravúros versenyzéssel ezüstérmes lett. Egy lengyel és egy finn rivális felülmúlása után ugyanis az elődöntőben 1-1-gyel, később szerzett ponttal, biztos védekezéssel legyőzte a sportág egyik legendáját, a kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok orosz Roman Vlaszovot. A fináléban aztán már nem bírt egy másik orosz vb- és Eb-győztessel, Abujazid Mancigovval, így második lett.


(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ökölvívás. Párizsban az ökölvívók európai olimpiai selejtezőtornáján nem szereztek újabb kvótát a magyarok. A kvalifikációs verseny az elmúlt év márciusában félbeszakadt; most folytatták a küzdelmeket. Fodor Milán (57-63kg) csupán egy győzelemre volt az olimpiai kvótától, de lengyel riválisa egyhangú pontozással legyőzte, ezzel kiesett a további küzdelmekből. Nagy Timea (69-75kg) a nyolcaddöntőben kapcsolódott be a versenybe, de orosz ellenfele elütötte a további küzdelmektől. Pribojszki Kata a 32 között holland ellenfelét 3:2 arányú pontozással legyőzte. A következő fordulóban viszont nem bírt török riválisával és kiesett. A már korábban kvótát szerző Gálos Roland (52-57kg) egy újabb győzelemmel bejutott a négy közé, de ott francia riválisától 5:0 arányú vereséget szenvedett, így bronzérmet szerzett, ami majd az olimpiai sorsolásnál jól jön számára.


(Fotó: triathlon.org)

Triatlon. Faldum Gábor a nyolcadik helyen zárt a férfi triatlonosok vasárnap rendezett világkupaversenyén a mexikói Huatulcóban. A sportágban ezzel a viadallal zárult az olimpiai kvalifikációs sorozat, és a magyar szövetség számításai szerint az egyéni ranglistákon a férfiaknál és a nőknél egyaránt két-két magyar versenyző végzett tokiói részvételt érő helyen. Az országoknak járó kvótákat hivatalosan kedden erősíti meg a nemzetközi szövetség, amelyet követően a magyar szervezet kijelöli az utazók névsorát.

A korábbi tájékoztatás alapján azonban meglepetés nem várható, így azok indulhatnak majd Tokióban, akik magyarként kvótás helyen végeztek: a férfiaknál Bicsák Bence és Tóth Tamás, míg a nőknél Bragmayer Zsanett, valamint Kovács Zsófia. A szabályok értelmében amely nemzet két-két férfi, illetve női kvótát szerez Tokióra, annak a versenyzői az egyéni küzdelmek mellett automatikusan ott lehetnek az új olimpiai versenyszám, a vegyes váltó rajtjánál is.

A mexikói viadal eredményközlője szerint Faldum 53:38 perc alatt teljesítette a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból, majd zárásként öt kilométer futásból álló sprint távot. A másik magyar induló, Tóth Tamás a második szám közben – kátyúba hajtott és defektet kapott – a verseny feladására kényszerült. A 60 fős mezőnyben 49 triatlonos teljesítette a távot.


(Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Torna. Szombaton Bácskay Csenge ugrásban aranyérmet nyert Eszéken, felemáskorláton a tokiói olimpikon Kovács Zsófia második lett, Mészáros Krisztofer pedig lólengésben a harmadik helyen végzett. Vasárnap, a zárónapon Balázs Krisztián nyújtón ezüstérmet nyert. Krisztián parádés gyakorlatot mutatott be, 14,433 pontot kapott, és csak a hazai közönség előtt szereplő világbajnok Tin Srbic tudta megelőzni.


(Fotó: Magyar Szinkronúszó Szövetség)

Szinkronúszás. Nem szereztek kvótát a magyarok a szinkronúszók Barcelonában rendezett olimpiai kvalifikációs viadalán. A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) honlapjának beszámolója szerint – azt követően, hogy pénteken a csapat az utolsó, hetedik helyen végzett – szombaton és a vasárnap a párosok küzdelmeit bonyolították le. A technikai és a szabadprogram összpontszáma alapján a Farkas Linda, Gács Boglárka duó a 23 kettőst felvonultató mezőnyben a 21. helyen zárt.

(MOB; vezető fotó: MTI/Vasvári Tamás)