Universiade: Pénteken értékes helyezések, megdöntötték Nagy Péter rekordját

Universiade: Pénteken értékes helyezések, megdöntötték Nagy Péter rekordját

2013. 07. 13.
Megosztás

Az Universiade pénteki versenynapján a magyar sportolók két negyedig helyet szereztek.

A súlyemelők +105 kg-os súlycsoportjában Nagy Péter (a képen) a Szegedi Tudományegyetem hallgatója címvédőként érkezett Kazanyba. Két évvel ezelőtt 192 kilót szakított és 220 kilogrammot lökött. Összetett eredménye 412 kg volt, ami Universiade rekordot jelentett 2011-ben. Most ezt a csúcsot döntötte meg orosz ríválisa. Nagy Péter Kazanyban nem tudta megismételni legutobbi teljesítményét, elsősorban gyengébb szakítása miatt. A 409 kg-os (183, 226) összetett eredménye a negyedik helyre volt elegendő. Aranyérmes a londoni olimpia bronzérmese, az Európa-bajnok orosz Ruslan Albegov lett, aki nagy fölénnyel diadalmaskodott (szakítás: 205, lökés: 254, összetett: 459).

Atlétikában, a magasugró Szabó Barbara a 10. lett a döntőben 180 centivel.

Sakkban Dudás Eszter pénteki első partiját is megnyerte, méghozzá az indonéz Jelsen ellen, s ezzel három győzelemmel és két vereséggel áll.

Nemes Adrienn a negyedik helyen végzett a női légpisztolyosok között. A tavaly csapatban Európa-bajnoki ezüstérmes, az olimpiáról a légfegyveres Eb-n csak kevesebb belső tízesével lemaradt versenyző az alapversenyből 381 körös eredménnyel került döntőbe. A kieséses rendszerű nyolcas fináléban 16-ot lőhetett, s 157.7 körös eredménnyel lett negyedik.

„Itt is nagyon erős volt a mezőny, mint minden egyes sportágban ezen az Universiadén. Az előttem végzők mindannyian döntőztek a londoni olimpián. Titokban az éremben reménykedtem, de a 4. helynek is nagyon örülök” – nyilatkozta Nemes Adrienn, Pál-Plichta Györgyi tanítványa.

A Debreceni Egyetem hallgatója, Biczó Bence javított péntek délelőtti eredményén (1:58.43) és a legjobb idővel, az elődöntőből elsőként, 1:57.83-mal bejutott a 200 m pillangóúszás szombati döntőjébe, Kazanyban.

Elődöntős a női vízilabda válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott 16-5-re nyert Japán ellen az Universiade negyeddöntőjében. A legjobb négy között Kanada lesz az ellenfél.
Pénteken már a negyeddöntőben volt érdekelt Kelemen Attila csapata, amely a csoportját megnyerve jutott el az egyenes kieséses szakaszig.
A legutóbbi ellenfél Japán válogatottja volt, ám az ázsiai együttes nem állította megoldhatatlan feladat elé a lányokat.
Az már az első negyed után látszott, hogy ezen az összecsapáson nem sok esélye lesz Japánnak, amikor a játékrész végén Tanaka emberelőnyből betalált Gangl Edinának, addigra mi már négyet is dobtunk. Kistelekiék a második negyedben rátettek még egy lapáttal addigi teljesítményükre, a nagyszünetre már 11-2 volt az állás ide.

A pihenő után is potyogtak a gólok, ugyan Japán szerezte a harmadik negyed első találatát, de ezt a nyolc percet is mi nyertük meg, méghozzá 3-1-re. A negyedik felvonás kiegyenlített küzdelmet hozott, de a magyar siker nem forgott veszélyben, 16-5-re nyertek a lányok. Somhegyi Noémi 5 találattal lett a mezőny legeredményesebb játékosa.
Az elődöntőben a Franciaországot legyőző Kanada lesz az ellenfél magyar idő szerint vasárnap 18 órától..

Eredmény - Universiade, negyeddöntő
Magyarország - Japán 16-5 (4-1, 7-1, 3-1, 2-2)
A magyar csapat: Gangl - Csabai 1, Kisteleki 3, Gémes 1, Dalmády Sz. 2, Hevesi 1, Somhegyi 5 Cserék: Árkosy 1, Dalmády P. Pócsi, Kocsis 2, Zajácz Gundl (kapus)
Kiállítások: 9-7

Kosárlabdában elmaradt az újabb magyar csoda

Nem jutott a legjobb négy közé a magyar női válogatott.
Nem – pontosabban csupán egy negyeden át – tudta megismételni a kínaiak ellen nyújtott remek játékát az oroszországi Kazanyban zajló Universiade-n a magyar női csapat. Tajvan pedig sokkal nagyobb játékerőt képvisel, mint a Kazanyban szerepelt kínai együttes.
Kifejezetten jól, Mányoky Judit révén triplával kezdték lányaink a negyeddöntőt. A védekezés is működött, Bálint Réka eredményessége révén tartotta a csapat a lépést az előző Universiade ezüstérmesével. A nyitó szakasz végén úgy volt mindössze 3 pont a mieink hátránya, hogy az ellenfél által roppant szigorúan őrzött Krivacsevics Tijana nem szerzett pontot.

A második negyed elején több, mint 4 percig nem sikerült lányainknak pontot szerezni, majd Krivacsvics első kosarára rögtön hármassal feleltek a tajvaniak, akiknek így 10 pontra nőtt az előnyük. Őri ugyan egy hármast, de tovább nőtt a különbség, a jól dobó ázsiai együttessel szemben nem igazán tudta kibontakozni lányaink.

Szünet után ugyan Krivacsevics szerezte az első kosarat, ám erre 11 pontot dobtak zsinórban a tajvaniak. Ekkor 23 pontra nőtt a különbség, a meccs lényegében eldőlt. A záró szakaszban ugyan sikerült kiegyenlítetté tenni a játékot, ám a két középső negyedet egyértelműen uraló tajvani csapat simán nyert és jutott a legjobb négy közé. A mieink nem tudták megismételni a kínaiak elleni produkciót, de a nyolc közé jutással így is óriási bravúrt értek el, amelyet már senki nem vehet el tőlük.

„Ellentétes mérkőzést játszottunk, mint Kínával. Gyorsaságban és fizikai szempontból is felőröltek minket. Jobbak voltak, el kell ismerni. Természetesen még mindig mi vagyunk a meglepetéscsapat, még szeretnénk meccseket nyerni. Ezzel nem fejeztük be.” – nyilatkozta Gáll Tamásedző a mérkőzés végén. A magyar egyetemi kosárlabda csapat szombaton délelőtt játszik az 5-8. helyért, elsőként Csehországgal.

Tajvan - Magyarország 72-41 (15-12, 20-9, 23-8, 14-12)
A magyar csapat pontszerzői: Krivacsevics 14, Bálint 8, Varga, Őri 7/3-7/3, Mányoky 3/3,Adamecz 2.

Orosz fölény szabadfogásban

Véget értek a szabadfogású küzdelmek. A házigazdák taroltak, öt súlycsoportban győztek. A fogásnem második napján a két magyar a 74 kg-s Gulyás Zsombor 3-1-re kikapott az ukrán Pervacsiktól, 96 kilogrammban pedig Tóth Rafael az amerikai Buraktól.
Mindketten az első fordulóban szenvedtek vereséget. A női birkózók következnek, az első napon Sleisz Gabriella lép szőnyegre.

Bemutató a 2019-es magyar pályázat lehetőségeiről

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) bemutatta a 2019-es magyar Universiade-pályázat lehetőségeit pénteken, a kazanyi Universiade központi épületében.

A MEFS tájékoztatása szerint a magyar standnál prezentálták a Hajós Alfréd Tervet és annak keretében adtak ismertetést Magyarországról mint lehetséges Universiade-helyszínről, s a szövetség egyeztette a fejlesztési terveket a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) képviselőivel.

A standnál az érdeklődők, valamint a FISU munkatársai megtekintették az 1935-ös budapesti főiskolás világjátékokról és az 1965-ös budapesti Universiadéról készült plakátokat, fotókat.
A prezentáción többek között a súlyemelésben Universiade-bajnoki címvédő Nagy Péter, továbbá Barka Emese kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes birkózó és Sleisz Gabriella Universiade-bronzérmes birkózó volt jelen.

Magyarország áprilisban jelezte hivatalosan rendezési szándékát a 2019-es Universiadéra. A pályázat leadási határideje szeptember 14., míg a helyszínről november 9-én döntenek Lausanne-ban, a FISU végrehajtó bizottságának ülésén.

Szombaton a már említett kosarasokon és Biczó Bencén kívül Király Bencének is drukkolhatunk a 800m gyorsúszás előfutamában.
A férfi vízilabdázók az amerikaiak ellen ugranak a vízbe negyeddöntős találkozón (magyar idő szerint 15 óra).
A sportlövő Szollár András a döntőért küzd trapban, míg női 63 kg-ban a birkózóknál Sleisz Gabriella lép szőnyegre.
A kajak-kenusok is megkezdik kazanyi szereplésüket az előfutamokkal.

A magyar egyetemi atlétika csapat repülőgépe, fedélzetén Zsivoczky-Farkas Györgyi, Universiade bronzérmes hétpróbázóval és Márton Anita, 4. helyezett súlylökővel szombaton délben landol Ferihegyen (2B).

(Forrás: Török Olivér/MEFS, hunbasket.hu, waterpiolo.hu, birkozoszov.hu, MTI, fotók: Monoki Kálmán)