Uszas 2

Úszás és lovassport a párizsi konzultációs sorozat célkeresztjében

2024. 04. 30.
Megosztás

87 nappal a játékok megnyitója előtt, április utolsó napján az úszókkal és a lovassport képviselőivel folytatódott a Magyar Olimpiai Bizottság párizsi konzultációs sorozata.

Uszas 6
MOB-Média/Balassa Balázs

A játékokkal kapcsolatban a MOB és a szövetségek között finomhangolás zajlik. A megbeszéléseket a MOB részéről Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba operatív igazgató vezeti, de jelen vannak a szervezet különböző szakmai területeinek munkatársai is. A két fél a konzultáció ezen szakaszában már konkrét, részletekre kiterjedő párbeszéd keretében többek közt a sportági létszámokról, az utazásról, akkreditációkról, szállásokról, a felkészülés célegyeneséről egyeztet.

A MOB Párizs tekintetében 25-26 sportágban összesen 175-190 fős csapattal számol, jelenleg 153 kvótánál (vagy szintet teljesítő sportolónál tartunk), ide tartozik az úszó- és a lovassport is.

004
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Úszó Szövetséget dr. Wladár Sándor elnök – a MOB alelnöke –, dr. Török Enikő sportszakmai csoportvezető, Prof. dr. Sós Csaba medencés és Gellért Gábor nyíltvízi szövetségi kapitányok képviselték.

Dr. Török Enikő tájékoztatott: jelenleg 18 medencés és 3 nyíltvízi úszó nevezhető egyéni versenyszámokban, míg a váltók révén további sportolók indíthatóak. A medencés olimpiai kvalifikációs szintek 2024. június 23-ig teljesíthetőek, míg a váltó és nyíltvízi versenyszámokban már lezárult a kvótaszerzési folyamat.

Uszas 3
MOB-Média/Balassa Balázs

Prof. dr. Sós Csaba elmondta: reálisan még 2-3 női úszónk teljesítheti a kvalifikációs időt. Abban az esetben, ha egy versenyszámban többen is rendelkeznek szinttel, mint az olimpián nemzetenként indítható két fő, akkor a két legjobb idővel rendelkező sportolónk állhat majd rajthoz. Gellért Gábor nyíltvízi szövetségi kapitány emlékeztett: mivel a szakág versenyeit a tervek szerint a Szajnán rendezik, amely egy zárt, keskeny és szabályozott folyó, speciális edzésekre is szükség van: a felkészülés hajrájában a Dunában is tréningeznek majd nyíltvízi úszóink.

Uszas 7
MOB-Média/Balassa Balázs

A Magyar Lovassport Szövetséget Stróbl Dorottya főtitkár és dr. Jármy Miklós elnökségi tag, állatorvos, a Magyar Sportlótenyésztők és a Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke képviselte. Mint ismert, Kaizinger Balázs a 2023. december 31-ei C csoportos ranglista alapján kvalifikált nemzeti kvótát lovastusában. Az olimpiai versenyt a versailles-i kastély kertjében rendezik.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) február 19-én kelt levelében tette hivatalossá a Magyar Olimpiai Bizottság számára Magyarország lovastusa kvótáját. A zalaegerszegi születésű Kaizinger Balázs a Magyar Olimpiai Csapat (egyik) rangidőse lehet. Lovastusában 16 csapat vívta ki a párizsi részvételt, ezek három-három tagja egyéni induló is. A 65 fős mezőny maradék 17 helyét a 2023 végén lezárt olimpiai ranglista alapján osztották ki úgy, hogy mind a hét régió legalább két-két indulási jogot kapjon. A nyolc éve Németországban dolgozó és versenyző Kaizinger Balázs az olimpiai felkészülési program lovasa.

001
MOB-Média/Szalmás Péter

Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián szerepelt magyar lovas az olimpián – akkor a lovastusa egyéni (Nemtin Anita, 19. hely) és csapatversenyében (Herczegfalvy Tibor, Schaller Gábor, Sós Attila és Tuska Pál, 13. hely) öt magyar indult –, így most 28 év után szurkolhatunk újra lovasunknak.

A megbeszélésen kitértek a részletekre, mint elhangzott, a ló szállítása és kiszolgálása is komoly logisztikát igényel, ehhez több szakemberre is szükség van. A ló doppingvizsgálata miatt a MOB minimumkövetelményeit is módosítani kellett, erről a MOB a május 11-ei közgyűlésén fog döntést hozni.

Uszas 8
MOB-Média/Balassa Balázs

Kiemelt jelentőségű a MOB közgyűlése által elfogadott minimumkövetelmények betartása, a következő doppingellenes előadásra május 29-én kerül sor.

Kapcsolódó cikk:
Vívás, kajak-kenu, vízi- és kézilabda – Párizs célegyeneseben a sportági konzultációk

A párizsi konzultáció célegyenesében a sportlövészet és az atlétika