006

A párizsi konzultáció célegyenesében a sportlövészet és az atlétika

2024. 04. 25.
Megosztás

Az atlétikai és a sportlövő-szövetség vezetőivel közös megbeszéléssel folytatódott április 24-én a Magyar Olimpiai Bizottság párizsi olimpiai konzultációs sorozata.

Kevesebb, mint 100 nap van hátra a párizsi olimpia rajtjáig. A játékokkal kapcsolatban a MOB és a szövetségek között finomhangolás zajlik. A megbeszéléseket a MOB részéről Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba operatív igazgató vezeti, de jelen vannak a szervezet különböző szakmai területeinek munkatársai is.

Az egyeztetések elején a sportvezetők gratuláltak az aktuális eredményekhez, az olimpiai kvótákhoz. Szóba került többek közt az utazás, a szállás, a várható csapatlétszám, az akkreditációk, az edzéshelyszínek. Bartha Csaba megjegyezte, hogy a párizsi olimpia tekintetében várhatóan 25-26 sportágat kell kezelnie a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A sportvezető felhívta a figyelmet a MOB közgyűlése által elfogadott minimumkövetelmények betartására, ide vonatkozóan elmondta, hogy a következő doppingellenes előadást május 29-én rendezik. Az operatív igazgató azt is elmondta, a jelen számítások alapján a MOB 175-190 fős csapattal számol.

002
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Sportlövők Szövetségét Sinka László főtitkár és Kissné Oroszi Edit alelnök, szakágvezető képviselte. A sportág négy kvótával rendelkezik. Pekler Zalán a krakkói központú Európa Játékokon, Wroczlavban, Fábián Sára Bakuban, Major Veronika Rióban, míg Péni István a győri Európa-bajnokságon vívta ki az olimpiai részvétel jogát. A sportág vezetése még egy versenyző kvótájában bízik; a világranglista június 8-án zárul. A sportlövészet versenyeit nem Párizsban, hanem Châteaurouxban rendezik, ami kisebb nehézséget jelent majd a logisztikában a Párizstól számított több mint 250 kilométeres távolság miatt. Pekler Zalán korábban márt járt helyszíni bejáráson.

008
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Atlétikai Szövetség részéről Gyulai Miklós elnök, Deutsch Péter vezérigazgató, Scheidler Géza sportszakmai igazgató valamint Soltész Barbara operatív és gazdasági igazgató ült asztalhoz. A sportág jelenleg 3 szintet teljesítő (Kozák Luca 100 m-es gátfutás, Molnár Attila 400 m-es síkfutás és Halász Bence kalapácsvetés) atlétát és két nemzeti kvótát (Récsei Rita és Venyercsán Bence maratoni vegyes gyalogló váltó) jegyez. Az atlétacsapat reálisan 20-25 sportolót számlálhat, de a szövetség vezetése azt mondta, ez a szám optimális esetben akár a 30-at is elérheti. A Bahamákon rendezendő versenyen és a római Európa-bajnokságon lehet majd még jelentősebb számú világranglista-pontot gyűjteni, ami szükséges lehet az olimpiai részvételhez.

Kapcsolódó cikk:
Vívás, kajak-kenu, vízi- és kézilabda – Párizs célegyeneseben a sportági konzultációk