Véget ért az olimpia, Peking elbúcsúzott

Véget ért az olimpia, Peking búcsúzott

2022. 02. 20.
Megosztás

A kínai fővárosban kialudt a február 4-én meggyújtott olimpiai láng, ezzel vasárnap hivatalosan is befejeződött Pekingben a XXIV. téli olimpia, amely a magyarok számára több szempontból sporttörténelmi jelentőséget hozott.

A helyi idő szerint vasárnap esti záróünnepségre a 80 ezres Madárfészekbe a pandémia miatt mintegy 60 ezer nézőt engedtek be. Az "egy világ, egy család" mottójú program közel másfél óráig tartott a végére mínusz tíz fokos hidegben, a központi eleme Li Paj kínai költő közel 1300 éves versében megénekelt és a megnyitón elkezdett hópehely-történet folytatása volt. A program részeként a hatalmas kivetítőkön felelevenítették az olimpia legemlékezetesebb, legdrámaibb pillanatait is.

Zaro2

Először a résztvevő nemzetek zászlajával vonult be az országok egy-egy sportolója. A magyar lobogót Kónya Ádám sífutó hozta be a Nemzeti Stadionba. A magyar olimpikonok közül már csak ő maradt Pekingben, illetve a műkorcsolyázó Magyar Márk.

A pekingi csapatunk irodája arról számolt be, hogy Magyar Márk vasárnapi PCR-tesztje negatív eredményt hozott, a kínai hatóságok pedig hozzájárultak ahhoz, hogy ha hétfőn kora reggel nem lesz tünete, elhagyhatja a karanténszállodát és a MOB-csapattal hazautazhat helyi idő szerint hétfőn délelőtt.

Csapatok MTI API Bernat Armangue
MTI/AP/, Bernat Armangue

A zászlósok mögött közösen, együtt jöttek be a nemzetek sportolói. Többük nyakában ott volt a napokban megszerzett érmük.

Sportdiplomáciai nagyüzem az öttusa-vb-n, NOB-tagok Budapesten

A női 30 és a férfi 30 kilométeres sífutás ünnepélyes éremátadása következett, majd az önkéntesek hat képviselőjének a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságába újonnan beválasztott ötszörös olimpiai bajnok francia sílövőlegenda, Martin Fourcade, valamint a 2018-as szlalomgyőztes svéd Frida Hansdotter adta át a jelképes köszönőajándékokat, egy-egy díszes lámpást.

A sportfotós Hemző Károly életmű-tárlata a Nemzeti Múzeumban

A görög és az olimpiai himnusz után bemutatkozott a négy év múlva esedékes játékok házigazdája, Milánó és Cortina d'Ampezzo is. Az olasz szervezők ünnepélyes keretek között átvették Pekingtől az olimpiai lobogót.

90 éves dr. Kotsis Attiláné, a magyar röplabdasport edzőlegendája

Ígéreteik szerint a 2026-os játékok az emberiség és a természet harmóniájáról szólnak majd, a programjuk pedig a "kettősség, együtt" elnevezéssel fut. Hangsúlyozták, ez lesz az első olimpia, amelynek hivatalosan két város ad otthont, ráadásul két tartományban, Lombardiában és Venetóban. Milánó képviseli majd a várost, az emberiséget és a jövőt, míg Cortina a hegyeket, a természetet és a fenntarthatóságot.

C Aj MTI EPA Roman Pilipej
MTI/EPA/, Roman Pilipej

Caj Csi, a szervezőbizottság elnöke minden közreműködőnek köszönetet mondott, aki hozzájárult a sikeres rendezéshez. Arról beszélt, hogy 16 felejthetetlen napon át a világ legjobb sportolói mutatták meg: közös szenvedélyük által képesek erős barátságokat kötni. Kiemelte az összefogást, melynek eredményeként az összes versenyt le tudták bonyolítani a koronavírusos időszakban. Mint mondta, büszke mindenkire, aki elhivatottan tett ezért, egyúttal kiemelte, hogy Peking az első olyan város, amely nyári és téli olimpiát is rendezett.

Bach MTI EPA Roman Pilipej
MTI/EPA/, Roman Pilipej

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azzal kezdte, hogy ámulatba ejtette őt a sportolók teljesítménye. Mindannyian a legjobbjukért küzdöttek, és megható volt, hogy még az ellenfeleiknek szurkoltak, hogy ők is a legjobbat hozzák ki magukból.

"Nemcsak tiszteltétek, de támogattátok is egymást" - mondta a sportolóknak, hozzátéve, olyanok is összeölelkeztek, akiknek az országa ellenséges egymással.

"Az olimpiai közösségben mind egyenlőek vagyunk, ezt bizonyítottátok ti" - folytatta, kiemelve, hogy az olimpia egyesítő ereje erősebb, mint a megosztani akaróké.

"Ti valóban adtok egy esélyt a békének" - hangoztatta.

Ő is köszönetet mondott a szervezésben közreműködőknek, az önkénteseknek, és kitért rá, hogy a versenyek kiváló létesítményekben zajlottak, nagyszerű volt a szervezés, a résztvevők felejthetetlen élményekkel gazdagodtak. Beszéde végén pedig hivatalosan lezárta az olimpiát.

Thomas Bach beszéde angol nyelven itt olvasható.

Eltemették Fenyvesi Csabát

A résztvevő országok zászlói alkotta kör közepén ünnepélyesen eloltották az olimpiai lángot. Ezzel hivatalosan is véget értek a pekingi téli játékok. A ceremónia tűzijátékkal zárult.


Zaro3

Pekingben 91 ország közel 2900 versenyzője - köztük 12 magyar - indult.

A magyarok egy arany- és két bronzéremmel zártak a rövidpályás gyorskorcsolyázók révén. Liu Shaoang győzött 500 méteren, ezzel ő lett az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok. Harmadik volt 1000 méteren és a vegyesváltóban. Utóbbiban futott még testvére, Liu Shaolin Sándor, valamint Krueger John-Henry, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia. 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin hatodik volt, akárcsak a négy éve bajnok férfiváltó. Így a magyar küldöttség a téli játékok történetében először szerzett egy éremnél többet, és először tudott húsz olimpiai pontot gyűjteni.

Az éremtáblán Magyarország a 20. helyen végzett, az 1-6. helyezéseket figyelembe véve a ponttáblázaton pedig 19. lett.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter)