Világ Gyalogló Nap . Budapest gyönyörű város!

Világ Gyalogló Nap . Budapest gyönyörű város!

2012. 09. 28.
Megosztás

„Ismerd meg városodat gyalog(lással), kirándulj a természetben a szürke hétköznapok után!”

Magyarországon is megrendezésre kerül a Világ Gyalogló Nap vagy ahogyan azt a világ számos országában ismerik a World Walking Day.

A helyszínek többségén nem csak gyalogos túrákon, de érdekes és hasznos kiegészítő programokon is részt vehetnek a gyaloglók. Sportversenyekkel, tombolasorsolással, illetve az egészséges életmódot népszerűsítő bemutatókkal, fittségi mérésekkel találkozhatunk a központi helyszíneken. Egyre népszerűbbek az ú.n. helyismereti- és városnéző séták is. A meghirdető Magyar Szabadidősport Szövetség kifejezetten ajánlotta a szervezésre vállalkozó közösségeknek, hogy a helyi nevezetességek megtekintését is vegyék figyelembe útvonaltervük összeállításakor. A teljesség igénye nélkül, íme, néhány, az eddig beérkezett program ajánlatok közül:

Bács-Kiskun megye
két túrával is készül a 2012-es Világ Gyalogló Napra. Az egyik 12 km-es túrát, október 7-én Baján, a másik 16 km-es túrát, október 13-án Tassról indítják.

Baranya megye:
Október 4-én Szentlőrinc városában és közvetlen környékén városismereti sétával készülnek, kiegészítve őszi hangulatú programokkal az óvodások számára.
Zselicén október 5-én várják az érdeklődőket egy 10 km-es túrával Világ Gyalogló Nap alkalmából, ahol Nordic Walking oktatást is biztosítanak a szervezők.
Hobolon a hagyományos akadályverseny és madármegfigyelés mellett a várost és a környékét érintő túrát szerveznek október 6-án.

Békés megye:
Békésen a Ligetnél gyülekeznek október első szombatján a gyalogló kedvűek, és a túra után a Lovas udvarban lovagoltatással és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket a szervezők.
A Nordic Walking Szabadidős Klub Mezőberényben október 7-én három különböző távú túrával is készül: 6 km, 8 km és 12 km távokban. A programjukban szerepel egy kis pihenés és madármegfigyelés Medvefejes tónál.
Orosháza 20 km-es túráját köti össze az Árpád-kori monostor megtekintésével, valamint Muronyban a Mozgáskorlátozottak Muronyi Szervezete is kulturális programmal kapcsolódik a túrázás mellett a Világ Gyalogló Napi programsorozathoz.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:
Miskolcon október 6-án a Hejő patakparttól a Tapolcai üdülőövezetet járhatják körbe nordic walking bottal a mozogni vágyók.

Budapest:
A rákospalotai Egészségfesztivál keretében is kipróbálható lesz a Nordic Walking két napon keresztül, szeptember 29-30-án.
A Budapesti Szabadidősport Szövetség a ’Moccanj! Budapest Őszi Sportfesztiváljával’ kapcsolódik a jövő hétvégi Világ Gyalogló Naphoz. A Városligetben és környékén „Városismereti túrák Nordic Walking bottokkal” programmal várják október 6-án az érdeklődőket.
„Ismerd meg városodat gyaloglással!” felhívás keretében október 7-én, vasárnap 10 órakor a belvárosi Petőfi téren, a Petőfi szobortól induló Nordic Walking sétán a pesti és a budai Duna part jelenti a látnivalókat.
Margitszigeten október 9-én a Minden-kor Egyesület szervezi a túrát, közös bemelegítést és életmód tanácsadást is biztosítanak a résztvevőknek.

Csongrád megye:
Makón a Hagymaház előtti térről indul október 6-án egy gyaloglás. Makovecz Imre által tervezett épületek mellett elhaladva, a nevezetességek rövid bemutatását vállaló jelentkezőket apró meglepetéssel díjazzák a szervezők.
Szegeden a Füvészkertben a „Virágos növények mentén” is sétálhatnak azok, akik részt vesznek az október 7-én tartandó eseményen.

Fejér megye:
Rácalmáson tombolasorsolással, sportszerbemutatóval és utcazenével várják a túrázókat a szombati napon.
Székesfehérváron 7-én, vasárnap több túra is indul egy időben, több helyszínre. Az útvonalak között szerepel a Sóstói tanösvény és a Halesz park sétányai is. Az összes túra központi témája az „Óvjuk és vigyázzunk a környezetünkre, környezettudatos nevelés a természetben”.

Győr-Moson-Sopron megye:
Győrben október 6-án Pinnyédre szerveznek egy 8 km-es túrát, amely során a Műemléktemplom is megtekinthető lesz az érdeklődők számára.
Sopronban a vasárnapi napon három különböző útvonalú túra (7 km, 9 km, 11 km) közül is választhatnak a mozogni vágyók, cél minden esetben Fertőrákos lesz.

Hajdú-Bihar megye:
Debrecenben október 7-én a Nagyerdőben a túrázás mellett, jógázás és egyéb sportolási lehetőségek közül választhatnak az érdeklődők.
Hajdúszoboszlón vasárnap a Délibáb Hoteltől a Szent István parkig gyalogolnak a közös bemelegítés után majd a túra végét tombolasorsolással zárják le.
Hajdúböszörményen honismereti előadást hallgathatnak meg a Zelemér Csonkatoronytól induló október 7-i program kezdetén.

Jász-Nagykun-Szolnok megye:
Martfűn október 13-án a Tiszazugi Teljesítménytúrákkal kapcsolódnak a szervezők a Világ Gyalogló Naphoz.
Szolnokon a helyi szabadidősport szövetség szervezésében kerül megrendezésre az október 7-én tartandó túra, amely Szolnok Tiszaliget körgát- Zagyvagát- Vadaspark útvonal mentén halad, Nordic Walking kipróbálási lehetőséggel a résztvevőknek.

Komárom-Esztergom megye:
Tatabányán október 6-án és 7-én is szerveznek gyalogos túrákat. Úti célok: a Homoküzem, Várgesztes és a Kőhányás puszta. A túrák folyamán gombagyűjtésre is lehetőség nyílik a szakértő szemek számára.
Tatán október 13-án tartják meg a hagyományos Világ Gyalogló Napi túrát, amely a Tatai Olimpiai Edzőtábor- Cseke-tó- Öreg -tó útvonalán halad végig.

Nógrád megye:
Salgótarjánban több program közül is lehet választani a jövő hétvégén.
Eresztvénytől Somoskőig két, egy rövidebb 5 km-es és egy hosszabb 10 km-es útvonalú túra indul, ahol közös lekváros és zsíros kenyérevéssel pótolhatják a „legyalogolt kalóriákat”, valamint a gyerekek játszóterezése is bekerült a programba.
A Bükki Nemzeti Parkkal közös szervezéssel indul a szombati napon a Kutyás kirándulás, ahova a gazdikat és tulajdonosaikat invitálják a szervezők. A részvétel feltétele, hogy a házi kedvenc érvényes oltási könyvvel rendelkezzen, a gazdi mutassa azt be a helyszínen, tüzelő szukák a kiránduláson nem vehetnek részt, és kérik a tulajdonosokat, hogy az agresszívebb kutyák kötelezően viseljenek szájkosarat!

Pest megye:
A megyében többek között Érden, Kosdon is készülnek túrákkal és egyéb programokkal a jövő hétvégén tartandó Világ Gyalogló Napra.
Érd október 7-én a 7,5 km-es túráját történelmi ismertetővel színesíti.
Kosd október 6-ra 8 km-es túrát tervez, a szervezők kürtőskalács kóstolás mellett helytörténeti ismertetésre is nagy hangsúlyt fektetnek.
A Pest Megyei Szabadidősport Szövetség Cegléd, Csemő, Gödöllő és Sződ helyszínekkel kapcsolódik a Gyalogló Naphoz, a helyszíneiken Nordic Walking oktatás és „botkóstoló” is megtalálható.
Veresegyházán mindkét napon, Váckisújfalun szombaton várják Nordic Walking gyaloglásra a résztvevőket. A túrákat gyógynövény- és gombaismertető zárja.

Somogy megye:
Kaposváron október 7-én négy különböző útvonalú és távú (5 km, 8 km, 10 km, 20 km) túrák közül lehet „szemezgetni”. Október 6-án pedig a Deseda tó köré csábítják a mozogni vágyókat a szervezők.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:
Nagyszálláson a szombati napon 10 km-es túra, míg Nagykállón a Fő térről indul a vasárnapi napon a közel 14 km-es túra. Mindkét nap a túrákat követően a SZATE Kuki Vízibázisnál kajakkal vagy kenuval evezhetnek a Hangodi tavon.

Vas megye:
A szombati napon a megyében három helyszín készül különböző programokkal.
Répcelakon az aerobik bemelegítést követően indulnak útra a 12 km-es túrának, Celldömölk 5 km, Szombathely 10 km távot tűzött ki célul, valamint a helyi nyitott porták megtekintésére is lehetőségük nyílik a résztvevőknek.

Veszprém megye:
A Veszprém Megyei Szabadidősport Szövetség hat helyszínen szervez a Világ Gyalogló Nap alkalmából gyalogos túrákat. Ezek között szerepel: Balatonkenese, Zirc, Hárskút és Bánd is.
Szombaton a POCCA 10 teljesítménytúra keretén belül szerveznek Felsőörsön túrát. Vasárnap 2 útvonal kapcsolódik az „Emléktúra Veszprém – Alsóörsi vasútért” nevezetű akcióhoz.
Zala megye:
Keszthelyen a „Séta az egészségért” program keretén belül (amely fogyatékosok és egészséges emberek részvételére számít) szerveznek 5 km hosszúságú túrát a vasárnapi napon.

Budapest gyönyörű város!

Mindennapos rohanásaink közepette nem nagyon vesszük észre, hogy a világ egyik legszebb városában élünk. Külföldi hírességek ébresztenek néha rá bennünket, hogy mit mulasztunk azzal, hogy nem veszünk tudomást a minket körülvevő épített és természetes csodákból.

A Magyar Szabadidősport Szövetség a Világ Gyalogló Nap keretében NORDIC WALKING-os városnézésre hívja azokat, akik Budapest nevezetességeit gyalog szeretnék megtekinteni:

- 2012. október 6-án, szombaton délelőtt 10 és délután 3 óra között a Városligeti Műjégpályán zajló Moccanj Budapest! program keretében a Hősök tere és környéke, míg másnap,

- október 7-én, vasárnap 10 órakor a belvárosi Petőfi téren, a Petőfi szobortól induló sétán a pesti és a budai Duna part jelenti a látnivalókat.

Akinek kedve van, hozza magával NW botját. A szervezők is biztosítanak korlátozott számban botokat. Természetesen, örömmel fogadjuk a gyalogos résztvevőket is.
Akár bottal, akár bot nélkül, Budapest nevezetességei ránk várnak.