20221126 054 MOB kozgyules

Wladár Sándort jelölték a Nemzet Sportolójának

2024. 06. 13.
Megosztás

A sportolóként olimpiai bajnok úszót, sportvezetőként a Magyar Úszó Szövetség elnökét, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökét, dr. Wladár Sándort jelölték a Nemzet Sportolójának.

A Nemzet Sportolói 12 fős elit társaságot alkotnak, az új választásra a sportlövő dr. Hammerl László halálát követően lett szükség. A tagok a moszkvai olimpiai bajnok úszót, Wladár Sándort jelölték a csütörtök délelőtti találkozójukon, miután ő kapta a legtöbb szavazatot. A sporttörvény alapján a jelölést a sportért felelős államtitkár, dr. Schmidt Ádám terjeszti majd a Magyar Kormány elé, a hivatalos döntést a kormány hozza meg.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.

A hírt dr. Schmidt Ádám és Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, a MOB tiszteletbeli elnöke telefonon osztotta meg az új jelölttel.

Sport - Moszkvai olimpia - Wladár Sándor 200 m férfi hátúsz

Moszkva, 1980. július 26. Wladár Sándor a győzelem jelét mutatja a célbaérkezést követően a 200 m férfi hátúszás döntőjében. Eredményével aranyérmet szerzett a moszkvai olimpián.

MTI/Manek Attila

Wladár Sándor kiemelkedő eredményei közt úszásban olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok; vízilabdában magyar bajnok. Klubjai a KSI, majd az Újpesti Dózsa.

Wladár Sándor tavaly nyáron, 2023. július 19-én lett 60 esztendős. A MOB akkor készített nagyinterjúja ide kattintva megtekinthető.

A Nemzet Sportolói: Balczó András (öttusa), Faragó Tamás (vízilabda), Ivánkay Mária (para-asztalitenisz), Jónyer István (asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás) és Vaskuti István (kajak-kenu).