2017-ben újabb világverseny Magyarországon - olimpiai számban rendezünk vitorlás vb-t

2017-ben újabb világverseny Magyarországon - olimpiai számban rendezünk vitorlás vb-t

2015. 11. 23.
Megosztás

Az új-zélandi Aucklandban szavaztak hétvégén a 2017-es Finndingi világbajnokság házigazdájáról, ahol eldődt: Magyarország, szűkebben a balatonfüredi Spartacus Vitorlás Egylet rendezheti az olimpiai hajóosztály vb-jét. Ezzel tovább gyarapodott a 2017-es hazai rendezésű világversenyek sora: két év múlva a vitorlás vb mellett FINA vízes vb-nek, judo vb-nek és Győrben EYOF-nak is házigazdái lehetünk.

A hírről Berecz Zsombor tájékoztatta a hazai szövetséget. Az a versenyző, aki korábban már épp a Finndingi hajóosztályban szerzett indulási jogot a riói olimpiára. Az osztálynak a nemzetközi elnöke egyébként Hajdu Balázs, aki maga is olimpikon, Athénban képviselte a magyar színeket.

Az új-zélandi világbajnokságon versenyző Berecz Zsombor közösségi oldalán is közzé tette a hírt. "Magyarország ismét történelmet írt!!! 2017-ben, első alkalommal lesz édes vizen a finn világbajnokság (Gold cup), ami nem más mint a mi Balatonunk!!! A szavazás eredményességét a Luca Devoti által irányított Dinghy Academy-nak köszönhetjük!"

A helyszínen a Spartacus képviseletében Gereben Márton prezentált, a szavazásról ő adott részletes tájékoztatást a hazai vitorlás szövetségnek. Beszámolt róla, hogy rajtunk kívül pályázott a kanadai Halifax, a lengyelországi Dziwnow, a németországi Kiel, és a franciaországi kikötőváros, Marseille.

"A vb-szavazáson Marseille volt a legnagyobb ellenfél, 14-8 arányban bizonyultunk a végén jobbnak. Az olimpia után Kanada nem jött szóba a távolság miatt, a lengyel pályázatnak nem volt tábora, Kiel pedig a Kieler Wochevel egyben rendezett volna, ezt a társaság nem támogatta. Marseille végülis elnyerte az Eb-rendezést. Sokat számított a személyes jelenlét és a kidolgozott prezentáció, értékelték a felkészültséget. A legnagyobb erő mindezek mellett egyértelműen a Berecz Zsombival együtt készülő valenciai nemzetközi csapat támogatása volt. Az ottaniak Luca Devoti vezetésével egységesen a mi pályázatunk mellé álltak, így született meg a siker" - írta Gereben.

"A stratégia az olimpiai évét követően az új arcok bevonása, az új ciklus elején minél szélesebb bázis kialakítása, ebbe pedig jól illett a közép-európai helyszín, ami könnyen és relatív olcsón elérhető. Többen ódzkodtak a gyenge széltől, de a széles szavazóbázisunk megingathatatlan volt, bíznak a Balatonban. Minden, az idei aucklandi Finndingi világbajnokságon kint lévő magyar - versenyző, edző, sportvezető -, azaz Berecz Zsombi, Kelemen Tamás, Hajdu Balázs rengeteget segített, hogy sikeresek legyünk a szavazáson. Az igazi munka most kezdődik: minden segítő kézre, ötletre, támogatásra szükségünk lesz ahhoz, hogy szakmai színvonalában, külsőségeiben, technikai és médiahátterében egyaránt igazi 21. századi világbajnokságot rendezhessünk 2017-ben Földváron, a Spariban" - tette hozzá a szakember.

A közelmúltban derült ki az is, hogy 2018-ban Balatonfüred lesz a házigazdája a sárkányhajó Európa-bajnokságnak, melyet a balatonfüredi Yacht Club rendezhet.

A Balaton már több alkalommal bizonyította, hogy megfelelő helyszín lehet világverseny megrendezésére. Volt már házigazdája a 470-es hajóosztály világkupájának, Finndingi master Európa-kupának, Laser Európa-kupának és U21-es kontinensviadalnak is; no és ne feledjük a füredi nyílt vízi úszó világkupát illetve korábban Európa-kupát sem. A 2017-es FINA vizes vb nyílt vízi számát ismét Balatonfüredre tervezik...

(MOB, fotó: Berecz Zsombor Facebook-oldala)