2018. február 18. - A nap érmesei

2018. február 18. - A nap érmesei

2018. 02. 18.
Megosztás

Vasárnap a hat döntő egyikében sem tudta megvédeni olimpiai bajnoki címét Szocsi bajnoka. Viszont az egyéni számokban duplázott az osztrák Hirscher és a francia Fourcade. A norvégok két számban is diadalmaskodtak.

Vasárnap két magyar szerepelt a férfiak óriás-műlesikló számában. Az első futam Samsal Dalibornak sikerült jobban, az 51. helyen zárt, de csupán két hellyel lemaradva követte őt Kékesi Márton. A második futamot Samsal Dalibor meglehetősen óvatosan teljesítette, Kékesi Márton viszont ezzel ellentétben nagyon agresszíven támadta a kapukat és mindezt hiba nélkül tette, így sikerült megelőznie horvát születésű, negyedik olimpiáján szereplő honfitársát. Kékesi Márton a 42., míg Samsal Dalibor a 44. helyen fejezte be a versenyt.

Marcel Hirscher a kombináció után vasárnap az óriás-műlesiklást is megnyerte. Az osztrákok hatszoros összetett világkupagyőztes sízője nemhogy megtartotta amúgy is jelentős előnyét, hanem egy másodperc fölé növelve győzött legnagyobb riválisa, a második futamban leggyorsabb, de az elsőben csak tizedik norvég Henrik Kristoffersen előtt. A harmadik helyet a kombinációban ezüstérmes francia Alexis Pinturault szerezte meg.

Nem történt meglepetés a férfi sífutók 4x10 kilométeres váltóversenyében, miután a nagy esélyes norvégok értek elsőként célba a phjongcshangi téli olimpián.

A sílövészet egyik legnagyobb alakja, a francia Martin Fourcade ritkán látható szoros hajrá végén, a német Simon Schemppet mindössze néhány centivel megelőzve nyerte meg a férfi sílövők 15 kilométeres tömegrajtos versenyét. Az összetett világkupát eddig hatszor megnyerő, 29 éves Fourcade ezzel karrierje negyedik olimpiai aranyát gyűjtötte be. A harmadik helyet a címvédő norvég Emil Hegle Svendsen szerezte meg.

Az ukrán Olekszandr Abramenko nyerte a férfi szabadsielés aerials számát. A 29 éves versenyző már 2006-ban Torinóban is ott volt a mezőnyben, akkor a 27. lett, négy évvel később Vancouverben három helyet tudott előrelépni, 2014-ben Szocsiban pedig már a hatodik volt. Fejlődése ezt követően is töretlen maradt, ugyanis a 2015/16-os idényben megnyerte a világkupát, ugyanakkor a 2017-es évet számos sérülés miatt szinte teljes egészében kihagyta, s csak az ötkarikás kvalifikáció kezdetén tért vissza.

A nők 500m-es gyorskorcsolya számot a várakozásnak megfelelően ázsiai sportoló nyerte meg. De nem a kétszeres olimpiai bajnok koreai Lee Sang-hwa, hanem az őt 0,39 századdal megelőző Nao Kodaira.

A szabadsielés slopestyle számában a norvég Oystein Braaten előzte meg amerikai és kanadai riválisát.

A nap érmesei:

ALPESI SÍZÉS férfi óriás-műlesiklás
végeredmény

Arany AUT Marcel HIRSCHER
Ezüst NOR Henrik KRISTOFFERSEN
Bronz FRA Alexis PINTURAULT

42. Kékesi Márton, 44. Samsal Dalibor

SZABADSÍZÉS férfi Slopestyle végeredmény


Arany NOR Oystein BRAATEN
Ezüst USA Nick GOEPPER
Bronz CAN Alex BEAULIEU-MARCHAND


SÍFUTÁS férfi 4 x 10km váltó végeredmény

Arany NOR Didrik TOENSETH, Martin Johnsrud SUNDBY, Simen Hegstad KRUEGER, Johannes Hoesflot KLAEBO
Ezüst OAR Andrey LARKOV, Alexander BOLSHUNOV, Alexey CHERVOTKIN, Denis SPITSOV
Bronz FRA Jean Marc GAILLARD, Maurice MANIFICAT, Clement PARISSE, Adrien BACKSCHEIDE



BIATHLON férfi 15km tömegrajtos végeredmény

Arany FRA Martin FOURCADE
Ezüst GER Simon SCHEMPP
Bronz NOR Emil Hegle SVENDSEN

SZABADSÍZÉS férfi Aeriels végeredmény

Arany UKR Oleksandr ABRAMENKO
Ezüst CHN JIA Zongyang
Bronz OAR Ilia BUROV



GYORSKORCSOLYA női 500m végeredmény


Arany JPN Nao KODAIRA
Ezüst KOR LEE Sang-Hwa
Bronz CZE Karolina ERBANOVA


Hétfőn Elizabeth Swaney indul az olimpián a szabadsízés félcső versenyszámában.

Három számban avatnak bajnokot (magyar idő szerint, zárójelben a címvédő)

BOB 14.00 kettes, 4. futam (nincs hirdetett bajnok, Alex Baumann, Beat Hefti - svájci)
SÍUGRÁS 14.36 csapat (Németország)
GYORSKORCSOLYA 12.50 férfi 500m (Michel Mulder - holland)

(MOB,MTI)