2018. február 19. - A nap érmesei

2018. február 19. - A nap érmesei

2018. 02. 19.
Megosztás


Hétfőn három sportágban hírdettek olimpiai bajnokot Phjongcshangban. Magyar résztvevő csak egy volt a versenynapon: szabadsíelésben Elizabeth Swaney.

Hétfőn egy magyar sportoló szerepelt a phjongcshangi olimpián. Swaney Elizabeth a 24 indulóból utolsóként zárt a síakrobaták félcső selejtezőjében, így nem jutott a keddi fináléba.

A norvég Havard Lorentzen olimpiai rekorddal nyerte meg a férfi gyorskorcsolyázók 500 méteres számát. Ezen a távon négy éve, Szocsiban a 32. helyen végzett, Phjongcshangba viszont már a világkupa összetettjének, illetve 500 méteres számának vezetőjeként érkezett. A 25 éves norvég egy századdal javította meg az amerikai Casey Fitzrandolph Salt Lake Cityben felállított olimpiai rekordját.

Két aranyérmet osztottak a férfi kettes bobok versenyén. A kanadai Justin Kripps, Alexander Kopacz és a német Francesco Friedrich, Thorsten Margis német kettős századra azonos időt ért el a négy futam alapján, így mindkét egység aranyérmet nyert. A dél-koreai játékok első bobos viadala végig nagyon kiélezett volt, az utolsó, negyedik futam előtt még öt egységnek volt reális esélye a győzelemre, s mivel ekkor már fordított sorrendben csúsztak le a pályán, a győztes kiléte egészen a legutolsó indulóig kérdéses volt. Legutóbb 1998-ban, Naganóban volt holtverseny az élen ebben a számban.

A papírformának megfelelően a norvég négyes nyerte a síugrók csapatversenyét. Noha Norvégia nagyhatalomnak számít a sportágban, mégis először diadalmaskodott ebben a számban az ötkarikás játékokon. A Daniel-Andre Tande, Andreas Stjernen, Johann Andre Forfang, Robert Johansson kvartett magabiztosan utasította maga mögé a német és a lengyel együttest.

A nap érmesei:

BOB férfi kettes végeredmény






Arany CAN Justin KRIPPS, Alexander KOPACZ
Arany GER Francesco FRIEDRICH, Thorsten MARGIS
Bronz LAT Oskars MELBARDIS, Janis STRENGA



SÍUGRÁS csapat végeredmény



Arany NOR Daniel Andre TANDE, Andreas STJERNEN, Johann Andre FORFANG, Robert JOHANSSON
Ezüst GER Karl GEIGER, Stephan LEYHE, Richard FREITAG, Andreas WELLINGER
Bronz POL Maciej KOT, Stefan HULA, Dawid KUBACKI, Kamil STOCH



GYORSKORCSOLYA férfi 500m végeredmény




Arany NOR Havard LORENTZEN
Ezüst KOR CHA Min Kyu
Bronz CHN GAO Tingyu


A keddi napon öt számban avatnak bajnokot. Ezen a napon rajtol rövidpályás gyorskorcsolyában a férfi 500m Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Knoch Viktor, illetve a női 1000m Jászapáti Petra és Keszler Andrea részvételével.
A női 3000m váltók B döntőjében az 5-8. helyért verseng a magyar, a holland, a japán és az orosz négyes.

A keddi döntők (magyaridő szerint, zárójelben a címvédők)

Műkorcsolya: 02.00 jégtánc kűr (Meryl Davis, Charlie White - amerikai)
Síakrobatika: 03.28női félcső döntő (Maddie Bowman - amerikai)
Biathlon: 12.15 4x6/7,5 km-es vegyesváltó (új versenyszám)
Rövidpályás gyorskorcsolya : 12.29 A döntő (Korea)
Északi összetett: 13.45 egyéni - nagysánc, 10 km-es sífutás (Jørgen Graabak - norvég)

Három versenyszámban is ott lesz a címvédő. Jégtáncban az amerikai duó már nem versenyez, de a 2010-es olimpiai bajnok kanadaiak, akik Szocsiban a második helyen végeztek, most ismét esélyesek a bajnoki cím megszerzésére. Biathlonban egy új, vegyes szám mutatkozik be az olimpián.

(MOB)