2018. február 20. - A nap érmesei

2018. február 20. - A nap érmesei

2018. 02. 20.
Megosztás


Kedden csak a koreai rövidpályás gyorskorcsolyaváltó védte meg olimpiai bajnoki címét. A váltó két tagja, Shim Sukhee és Kim Alang szerepelt a négy évvel ezelőtti győztes váltóban is. A magyar női váltó a negyedik helyen végzett. A francia vegyes biatlonváltóban Martin Fourcade már az ötödik olimpiai aranyérmét szerezte. Északi összetettben hármas német siker született. A kanadai Virtue, Moir jégtánckettős 2010 után állhatott fel ismét a dobogó legmagasabb fokára. A nők félcső számában is kanadai siker született.

A magyar sportolók a rövidpályás gyorskorcsolya versenyein szerepeltek. A Liu testvérek és Keszler Andrea 500 illetve 1000m-en továbblépett a csütörtöki negyeddöntőbe. Ugyanez nem sikerült Jászapáti Petrának és Knoch Viktornak. Az elmúlt három olimpián mindig pontszerző helyen végzett a magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó. Most Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia és az előfutamban induló Heidum Bernadett végzett a negyedik helyen.

Franciaország négyese nyerte a biatlon vegyesváltó számát. A diadal azt is jelentette a befutó ember, a 29 esztendős Martin Fourcade számára, hogy meglett neki harmadik phjongcshangi, pályafutása egészét tekintve pedig ötödik ötkarikás aranyérme is. Egyszersmind öt elsőségével a legeredményesebb francia olimpikonná lépett elő.

A női rövidpályás gyorskorcsolya 3000m-es váltó fináléban a papírformát igazolva, a hazai közönség legnagyobb örömére a Koreai Köztársaság kvartettje nyert Kína csapata előtt úgy, hogy célfotó döntött. A zsűri viszont szabálytalanság miatt kizárta a kínai és a kanadai négyest is, az olaszoké lett az ezüstérem, a magyarok két pozíciót előreléptek a negyedik helyre, a hollandok pedig bronzérmesek lettek. A B döntőben a Hollandia 4:03.471 perces új világrekorddal győzött, a magyarok is a régi világcsúcson belül, 4:03.603 perccel értek célba. A régi rekordot a dél-koreaiak tartották 4:04.222 perccel.

A Tessa Virtue, Scott Moir kanadai kettős nyerte a jégtáncosok versenyét. A 2010-es vancouveri játékokon arany-, négy éve, Szocsiban ezüstérmes páros a rövidprogramban minden idők legmagasabb pontszámát (83,67) kapta, s közel kétpontos előnyéből a kűr után is megőrzött 79 századot a francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron duója előtt. A Virtue, Moir kettős pályafutása harmadik olimpiai aranyérmét nyerte, ugyanis korábban a phjongcshangi csapatversenyben is a dobogó tetejére állhatott.

A kanadai Cassie Sharpe nyerte a szabadsizés női félcső döntőjét. A finálé magas színvonalú versenyt hozott, amelyben négy induló összesen hatszor került 90 pont fölé. Közülük elsőként a későbbi győztes Sharpe teljesítette a pályát, s kapott kiváló, 94,40 pontot teljesítményére. Ehhez a francia Marie Martinod tudott közel kerülni (92,20), de igazi veszélyt ő sem jelentett a kanadaira. A második körben előbb Martinod, majd Sharpe is javított, ezzel pedig lényegében el is dőlt az első két hely sorsa. A bronzéremért két amerikai síző vívott öldöklő csatát, végül Brita Sigourney lett a harmadik, nyolc tized ponttal megelőzve honfitársát, a negyedikként záró Annalisa Drew-t. A címvédő, ugyancsak amerikai Maddie Bowman mindhárom kísérleténél elesett, így csak a 11. helyen zárt.

Hármas német sikerrel zárult az északi összetett második versenyszáma. Az indulók nagysáncon ugrottak, majd 10 km-t teljesítettek sífutásban. A győzelmet rendkívül szoros befutót követően a világbajnok Johannes Rydzek szerezte meg a négy évvel ezelőtt Szocsiban bronzérmes Fabian Riessle, illetve Eric Frenzel előtt. A síugrást követően a japán Watabe Akito állt az élen, megelőzve a norvég Jarl Magnus Riibert és az osztrák Wilhelm Deniflt.

A nap érmesei:


Műkorcsolya jégtánc végrerdmény

Arany CAN VIRTUE Tessa / MOIR Scott
Ezüst FRA PAPADAKIS Gabriella / CIZERON Guillaume
Bronz USA SHIBUTANI Maia / SHIBUTANI Alex


Szabadsízés női félcső végeredmény


Arany CAN Cassie SHARPE
Ezüst FRA Marie MARTINOD
Bronz USA Brita SIGOURNEY

Biatlon 4x6/7,5 km-es vegyesváltó végeredmény






Arany FRA Marie DORIN HABERT, Anais BESCOND, Simon DESTHIEUX, Martin FOURCADE
Ezüst NOR Marte OLSBU, Tiril ECKHOFF, Johannes Thingnes BOE, Emil Hegle SVENDSEN
Bronz ITA Lisa VITTOZZI, Dorothea WIERER, Lukas HOFER, Dominik WINDISCH



Rövidpályás gyorskorcsolya 3000m női váltó végeredmény






Arany KOR CHOI Minjeong, KIM Alang, SHIM Sukhee, KIM Yejin, LEE Yubin
Ezüst ITA Arianna FONTANA, Lucia PERETTI, Cecilia MAFFEI, Martina VALCEPINA
Bronz NED Yara VAN KERKHOF, Lara VAN RUIJVEN, Suzanne SCHULTING, Jorien TER MORS

4. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Keszler Andrea, Heidum Bernadett)

Északi összetett egyéni nagysánc, 10 km-es sífutás végeredmény




Arany GER Johannes RYDZEK
Ezüst GER Fabian RIESSLE
Bronz GER Eric FRENZEL

Szerdán megkezdi szereplését Tóth Ivett a női műkorcsolyázók egyéni versenyén. A 19 éves magyar hölgy 14.-ként lép a jégre a 3. csoport második indulójaként a 30 fős mezőnyben. A rövidprogram után a legjobb 24 versenyző folytathatja majd a kűrben.

Ezen a napon hét döntőt rendeznek (magyar idő szerint, zárójelben a címvédők)

ALPESI SÍZÉS 03.00 női lesiklás (Dominique Gisin -svájc- és Tina Maze - szlovén)
SZABADSÍZÉS 06.35 férfi sicross (Jean-Frédéric Chapuis - francia)
SÍFUTÁS 11.00 női sprint csapat (Norvégia)
SÍFUTÁS 11.30 férfi sprint csapat (Finnország)
GYORSKORCSOLYA 13.58 női üldözőverseny (Hollandia)
BOBSPORT 14.00 női kettes 4. futam (Kaillie Humphries, Heather Moyse - kanadai)
GYORSKORCSOLYA 14.17 férfi üldözőverseny (Hollandia)

(MOB, MTI)