Kvalifikációs vívó és öttusa vb-t rendezhet Budapest 2019-ben

Kvalifikációs vívó és öttusa vb-t rendezhet Budapest 2019-ben

2016. 11. 27.
Megosztás

A 2019-es évben már három olimpiai kvalifikációs világversenynek is otthont adhat Magyarország. A korábban hazánknak ítélt szegedi kajak-kenu vb után két további spotágban, vívásban és öttusában is vb helyszíne lesz Magyarország, Budapest. A vívók kongresszusán az olimpiai bajnok Szabó Bence sportdiplomáciai feladatot kapott.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hétvégi, frankfurti közgyűlésén a tisztújítás mellett helyszínkijelölések is napirenden szerepeltek, a felnőttek 2019-es csúcsversenyének Budapest adhat otthont. Az egy évvel a tokiói játékok előtt esedékes vb-n kvótákat lehet majd szerezni a nyári játékokra. Budapest korábban 1969-ben, 1979-ben, 1989-ben, 1999-ben és 2008-ban rendezett a sportágban világbajnokságot.

A kongresszuson kihirdették az idei világranglista élcsoportját is, melyben két magyar is a legjobbak között végzett: Földházi Zsófia negyedik, Marosi Ádám pedig hatodik lett.

Moszkvában a Magyar Vívó Szövetség is óriási sikert ért el a Nemzetközi Vívó Szövetség kongresszusán. A három pályázó közül a Csampa Zsolt elnök által vezetett magyar küldöttség elsőként mutathatta be pályázatát. Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó prezentációja után kis híján már a szavazás első körében eldőlt az eredmény. Csupán két vokson múlt, hogy már akkor Budapest nyerjen Torun ellenében. A harmadik város, Tbiliszi ekkor búcsúzott. A második körben 83:51 volt a magyar rendezés mellett az arány. Így 2013 után ismét Budapest rendezheti 2019-ben a világbajnokságot, ami egyben olimpiai kvalifikációs viadal is lesz a tokiói ötkarikás játékokra.

A vívók sportdiplomáciai eseményén a kétszeres olimpiai bajnok Szabó Bencét - a MOB előző főtitkárát - beválasztották a nemzetközi szövetség végrehatjó bizottságának tagjai közé, így 16 év után ismét van újra magyar sportdiplomata ebben a fontos bizottságban.

A kongresszus további, magyar vonatkozású híre, hogy ismét bekerült az orvosi, illetve a jogi bizottságba dr. Kamuti Jenő és dr. Czeglédy Edina.

(MOB, fotó: hunfencing.hu)