2021. június 29-én zárul a tokiói olimpia kvalifikációs időszaka

2021. június 29-én zárul a tokiói olimpia kvalifikációs időszaka

2020. 04. 03.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kidolgozta a 2021-re halasztott tokiói olimpia kvalifikációs alapelveit. Kvótát 2021. június 29-ig szerezhetnek a versenyzők, a már megszerzett indulási jogok pedig továbbra is érvényesek maradnak.

2020. március 24-én Sinzó Abe japán miniszterelnök és Thomas Bach NOB-elnök bejelentette megállapodását a tokiói olimpiai játékok új időpontjára vonatkozóan, amely a koronavírus-járvány miatt 2021. július 23. és augusztus 08. között kerül megrendezésre.

Ennek következtében megkezdődött a kvalifikációs rendszer átdolgozása is. Az összes programon szereplő sportág kvalifikációját adaptálni kell az új helyzethez.

Első lépésként a NOB publikálta az általános kvalifikációs elveket. A sportágspecifikus kvalifikációs szabályzatok átdolgozása a nemzetközi sportági szövetségek feladata. Ezeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyása után előreláthatólag idén április vagy május folyamán hozzák nyilvánosságra. A NOB arra buzdítja a nemzetközi szövetségeket, hogy az új kvalifikációs rendszerük az eredetit vegye alapul, azaz pl. az elmaradt kvótát osztó eseményeket ugyanolyan számú eseménnyel pótolja, amennyiben lehetséges.

Fontos információ, hogy a már megszerzett kvóták továbbra is érvényesek maradnak.

Az átdolgozott kvalifikációs rendszer legfontosabb pontjai:

  • Az új kvalifikációs időszak 2021. június 29-én zárul. A sportágak saját kvalifikációs időszakát úgy kell meghosszabbítani/módosítani, hogy ezt a végső határidőt ne lépjék túl.
  • Amennyiben egy sportági kvalifikációs szabályzat korlátozza a nevezhető sportolók korát (pl. férfi labdarúgás), a korlátozást úgy kell módosítani, hogy a 2020. júliusban nevezhető korban lévő sportolók nevezhetőek maradjanak az új időpontban is. A nemzetközi szövetségek biztonsági, egészségügyi vagy egyéb indokok alapján saját hatáskörben dönthetnek azon sportolók részvételéről, akik az új időpontban érik el a nevezhetőség minimum életkori határát.
  • A NOB Végrehajtó Bizottsága dönt a nemzetközi szövetségek által javasolt módosított szabályzatokról annak érdekében, hogy szavatolják a sportolók biztonságát és érdekeit. Az új szabályzatoknak alapvetően a már meglévő szabályokat kell alkalmazni a kvótaszerzésekre vonatkozóan, és csak legvégső esetben dönthetnek alternatív kvótakiosztási módszerek alkalmazásáról (pl. ranglista, régebbi eredmények, stb.), amelyek alapján előfordulhat, hogy a nemzetnek szerzett kvótákat névre szóló kvótákká alakítják át.

(MOB, fotó: Getty Images)