Alkalmi kuktának állt Szabó Milán

Alkalmi kuktának állt Szabó Milán

2013. 05. 27.
Megosztás

Sífutó- biatlonosunk résztvett a MOB és az OÉTI által rendezett "Sporttáplálkozási Praktikum" című edzői továbbképzésen, ahol az elméleti oktatás után a főzési gyakorlaton ő is fakanalat vett a kezébe.

Milán elmesélte, milyen tapasztalatokat, élményeket szerzett a főzőiskolában.

- Az egyetemen ezeknek a sporttáplálkozási tudnivalóknak egy részét már tanultam. Természetesen azért így is hallottam új információkat. Főként a különböző mennyiségek és összetételek voltak újak a számomra.

Az OÉTI profi konyhájában előkészített anyagokból dolgoztunk, leginkább a főzés módjára és a receptekre fókuszáltunk. Bevallom, otthon is szoktam kuktáskodni, heti rendszerességgel sütök-főzök a konyhánkban, és főként a diétás édességek érdekelnek. Mivel meglehetősen édesszájú vagyok, muszáj egészséges kompromisszumokat keresnem. Persze mindezek mellett szoktam "rendes" ételeket is főzni, de csak olyanokat, amik szintén megállják a helyüket az egészséges táplálkozásban.

- Az egészséges kompromisszum mit jelent neked?

"Minél kevesebb cukor felhasználást és annak helyettesítését különböző édesítőkkel. A liszt mellőzését, illetve kiváltását teljes kiőrlésű liszttel, valamint a táplálékokat a lehető legkevesebb zsírral fogyasztani. Egyébként a továbbképzésen élsportolók nem igazán voltak. Éppen ezért kicsit kilógtam a sorból az edzők mellett. De ettől függetlenül nagyon jól éreztem magam, és abszolút hasznosnak ítélem az ilyen jellegű kezdeményezéseket. Fontos, hogy maguk a sportolók is tisztában legyenek a táplálkozásuk ok-okozati összefüggéseivel."

- Mit szeretsz főzni a leginkább? Illetve mi az, amit versenynapon vagy az előtt szívesen eszel, kvázi ami a portmenü a számodra?

"Leginkább a húsféléket, azon belül is a zsírszegény fehér húsokat. A verseny előtti napon legkésőbb délben eszem még általában sült vagy grillezett csirkemellet, ezután kizárólag szénhidrátot. A verseny előtti vacsora mindig valamilyen főtt tésztaféle. A verseny napján a reggeli, pedig általában teljes kiőrlésű zabpehely joghurttal és gyümölccsel. Egyébként a személyes kedvencem, a jól megfűszerezett sült csirkemellfilé salátával. Ami pedig a desszertet illeti, a madártejért rajongok. Kiváló fehérjeforrás édesítővel, kevés kalóriával."

- Ha már így kiveséztük a táplálkozási szokásaidat áruld el, hogy állsz az edzésekkel?

"A felkészülés remekül megy. Egészen más tematika alapján készülök, mint korábban. Alapvetően kevesebbet edzek, és több pihenőt tartok, de ugyanakkor már most is végzek intenzív edzéseket. 2 hete voltam a Testnevelési Egyetemen, terhelés-élettani vizsgálaton, és Dr. Petrekanics Máté szerint kiválóak az élettani eredményeim. Azt a tanácsot kaptam, hogy kicsivel pihenjek többet és kevesebbet stresszeljek, hogy könnyebben kipihenjem magam."

- Stresszoldásra mi a javaslata?

"Foglalkozzak olyan dolgokkal, amiket szeretek és kikapcsolnak."

Milánnak nagy esélye van arra, hogy jövő februárban a téli olimpián képviselje Magyarországot. Ezért nem régiben elindította sportolói oldalát a Facebookon, ahol a mindennapjairól számol be, és megmutatja, hogyan készül fel Szocsi olimpiára.