Az UCI-nek jobban kell figyelnie a kínai húsokra

Az UCI-nek jobban kell figyelnie a kínai húsokra

2013. 12. 26.
Megosztás

Matt White, a GreenEdge csapat sportigazgatója szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI) a jövőben jobban kell figyelnie a kínai húsokra, miután a szezon második felében két olyan versenyző is klenbuterollal akadt fenn a doppingvizsgálaton, aki a távol-keleti országban szerepelt.

A Cyclingnews című szaklap által idézett White szerint ha az UCI változatlanul visz Kínába viadalokat WorldTour-csapatoknak, garantálnia kell, hogy a versenyzők ne kaphassanak fertőzött húsokat.

A hónap elején a háromszoros világbajnok, olimpiai harmadik ausztrál Michael Rogers, valamint a belga Jonathan Breyne szervezetében mutattak ki klenbuterolt. Előbbi tagadja, hogy csalt volna, és szennyezett kínai élelmiszerrel magyarázza doppingvétségét. Mindkettőjük versenyengedélyét felfüggesztette az UCI.

Korábban a kétszeres Tour de France-bajnok spanyol Alberto Contador ugyancsak szennyezett hússal indokolta pozitív klenbuteroltesztjét, de védekezését nem fogadták el, hanem megfosztották 2010-es Tour-győzelmétől, és két évre eltiltották.

Ellenkező eredménnyel zárult a mexikói labdarúgók vagy Dimitrij Ovtcharov ügye: 2011 júniusában az Arany Kupán a mexikói válogatott öt játékosánál bukkantak klenbuterolra, de a második, úgynevezett B próba már nem mutatott ki tiltott szert. A játékosok elmondása szerint fertőzött étellel kerülhetett szervezetükbe a szer, és mivel a későbbi elemzések ezt alátámasztották, felmentették őket.

Dimitrij Ovtcharov német válogatott asztaliteniszező a China Openről visszatérve, 2010 augusztusában bukott meg a doppingvizsgálaton, de felmentették, amikor arra hivatkozott, hogy a Kínában evett fertőzött étellel jutott klenbuterol a szervezetébe.

A klenbuterolt többek között Kínában arra használják, hogy az állatok húsának tömegét növeljék vele.

(Forrás: MTI)