Jó étvágyat, Tokió! – az olimpiai menüről

Jó étvágyat, Tokió! – az olimpiai menüről

2020. 03. 21.
Megosztás


Egy világesemény minden eleme pontos szervezést igényel. Ez kifejezetten igaz az étkezésre is, főleg ha élsportolóknak, és különböző kultúrákból érkezők gyomrának kell kedveskedni. A 2020-as tokiói olimpián is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy mi kerüljön az asztalra.

Nem bízták a véletlenre az ötkarikás étkezést a szervezők: már két évvel ezelőtt, 2018-ban, megtervezték a sportesemény Élelmezési Stratégiáját, amiért egy külön tanácsadó csoport felelős. Meghatározták, milyen ételeket fognak felszolgálni idén nyáron, és ehhez hány beszállítóra lehet szükség, illetve ez milyen költségekkel jár. Ilyen stratégiákkal a 2012-es londoni olimpia óta készülnek az események szervezői. Tokióban a sportolókat 40 kantin fogja kiszolgálni, ahol megismerkedhetnek a Washoku-val, a japán étkezési kultúrával is, amely az UNESCO Világörökség része.


Étkező a 2016-os riói olimpián

Idén kiemelt cél a költséghatékonyság és a fenntarthatóság megvalósítása. Ezért alapvetően helyi beszállítók biztosítják majd az alapanyagokat, és újrahasznosítható eszközök beszerzésére fognak támaszkodni. A nagy mennyiségek ellenére is ügyelnek majd a higiéniára és az élelmiszerbiztonságra.

Legalább ennyire fontos, hogy a sportolók megfelelően étkezhessenek, miközben pályafutásuk legjobb teljesítményét kell kihozniuk magukból. Az olimpiai faluban ezért a lehető legváltozatosabb, különböző kultúrákat és étkezési szokásokat kielégítő menüsor várja őket.

Reggelinél, ebédnél és vacsoránál is a következő standokról lehet válogatni:

  • nemzetközi konyha
  • pizza, tészta
  • ázsiai konyha
  • japán konyha
  • gluténmentes és vegetáriánus
  • halal
  • saláták, gyümölcsök és desszertek

Hogy milyen különleges helyi fogásokkal készülnek a japánok? Grillezett, vagy rántott tofu minden nap, minden étkezésnél elérhető lesz, de a kulináris különlegességekre utazók párolt királyi sáfrányt, japán húsos batyut, halkolbászt, cake salé-t (sós tortaféle), és megannyi kedvelt helyi hal- és húsételt, illetve zöldségköretet fogyaszthatnak. Az iszlám vallásban megengedett halal-fogások alapanyagai Malajziából érkeznek majd.


Sportolók étkeznek a 2020-as lausanne-i ifjúsági olimpián

A legfontosabb az egészséges és megfelelő étkezés. Tokióban az olimpikonok mellett a nézőket is ösztönözni szeretnék a szervezők az egészséges életmódra, ezért a versenyek helyszínein is elsősorban ilyen harapnivalók lesznek elérhetőek a gyorsételek helyett.

(tokyo2020.org, fotó: OIS/Joel Marklund, Getty Images/Buda Mendes)