Alapszabályt módosított a MOB

2013. 06. 03.
Megosztás

Egyhangú döntéssel módosította alapszabályát a Magyar Olimpiai Bizottság hétfőre összehívott rendkívüli közgyűlése.

Borkai Zsolt elnökletével a tagok egyetlen napirendi pontot tárgyaltak, az esemény alig néhány percig tartott.

A rendkívüli közgyűlésre azért volt szükség, mert a május 24-i közgyűlés utolsó napirendi pontját határozatképtelenség miatt a jelenlévők már nem tudták tárgyalni. Az alapszabály-módosításhoz a MOB-tagok minősített többségének (a tagság 50 %-a + 1 fő) az „igen” szavazata szükséges. Jelenleg 234 MOB-tag van (6 hely betöltetlen). A hétfői rendkívüli közgyűlés kezdetéig 139-en regisztráltak a Danubius Health Spa Resort Hotel Héliában.

A rendkívüli közgyűlés tehát határozatképes volt, és tekintettel arra, hogy mindenki „igennel” voksolt, a Fővárosi Törvényszék által előírt, első sorban eljárásjogi vonatkozású módosítások életbe léptek.

Az új alapszabály szerint a jövőben kizárhatók azok a MOB-tagok, akik három egymást követő alkalommal nem jelennek meg a szervezet közgyűlésén, és távolmaradásukat nem tudják igazolni. Ha a közgyűlés nem határozatképes, mostantól azonos napirenddel, az eredeti időpontot követően egy órával megismételt közgyűlést lehet tartani, amely a megjelentek számától függetlenül határozatképes. Megvonható "A MOB tiszteletbeli tagja" cím, ha viselője érdemtelen arra (például bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélik, esetleg anyagi vagy erkölcsi kárt okoz a MOB-nak). Az új szabályzat alapján, az alapszabályt sértő határozat megsemmisítése iránt tiszteletbeli tag csak érintettsége esetén indíthat pert, a határozat tudomására jutásától számított harminc napos jogvesztő határidőn belül.

(Fotók: Kovács Anikó)