100 esztendeje alapították a Magyar Birkózók Szövetségét

100 esztendeje alapították a Magyar Birkózók Szövetségét

2021. 03. 17.
Megosztás


100 esztendeje, 1921. március 16-án Budapesten, az Erzsébetvárosban, az Aradi utcai Rőser-féle tanintézet dísztermében 17 szakosztály képviselői 1011 taggal megalapították a Magyar Birkózók Szövetségét. A hazai olimpiai rangsorban, az érmek számát tekinte a sportág a negyedik legsikeresebb.

A jeles jubileumot – a koronavírus szorítása ellenére – méltó módon igyekszik köszönteni a MBSZ és a sportág jelenlegi vezetősége. Kedden a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián szűk körű ünnepségen, tortavágáson vett részt Nenad Lalovics, a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának tagja, Schmitt Pál, a NOB tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke, a UWW-büró tagja, a MOB Sportszalmai Bizottságának vezetője és Mamig Aliyev, az eheti budapesti európai olimpiai kvalifikáció technikai igazgatója.

A szigorított előírások miatt nem lehetett ott, így a távolból fejezte ki jókívánságait dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pedig épp a Parlamentből üzent, ahol napirend utáni felszólalásában méltatta a jubileumot: „A mögöttünk hagyott egy évszázad során összességében 129 magyar birkózó 429 érmet nyert világversenyeken a magyar nemzetnek. Köszönet érte a bajnokoknak! (…) Az immár százéves MBSZ mindent megtesz a folytatásáért, ezért hoztuk létre a jövő sikereinek zálogaként a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát, ahol a bajnokok páholyában egy kényelmes szék már nagyon várja a leendő, 20. olimpiai aranyunk birtokosát.”

Németh Szilárd köszöntette a szintén idén százéves nemzetközi szövetséget is, amelynek elnöke, Nenad Lalovics az ünnepségen így fogalmazott: „Megnéztem az olimpiai bajnokok falát itt, az akadémián, s igen impresszív volt, jól mutatta a magyar birkózás erejét. Márpedig egy nemzetközi szövetség akkor lehet erős, ha a tagszövetségek is erősek, mint például a magyar. Gratulálok a századik születésnap alkalmából, örülök, hogy az évforduló nagyjából egybeesik az európai olimpiai kvalifikációs versennyel, így itt lehetek önökkel.”

Ahogy a UWW elnöke is utalt rá, az élet nem áll meg a következő évszázadban sem, hiszen csütörtöktől vasárnapig Budapesten, a BOK-csarnokban zajlik majd az említett európai olimpiai kvalifikáció, amelynek során a szakágankénti hat-hat olimpiai súlycsoport döntősei indulási jogot szereznek a tokiói játékokra.

Hazai viszonylatban az olimpiai érmek száma alapján vívás, úszás, kajak-kenu, birkózás az éllovas a tabellán; a sportág 19 arannyal, összesen 54 éremmel áll a 4. helyen. A birkózás az ókori játékok után már az első nyári játékokon a programba került, majd az 1900-as párizsi szünetet követően is egyik meghatározó sportága az olimpiai mozgalomnak.

(MBSZ-MOB; fotó: MBSZ/Feledi László)