20240417 056 paris 2024 100 nap

100 nap Párizsig

2024. 04. 17.
Megosztás

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB szerdai sajtótájékoztatóján, melyet száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt tartottak a városligeti Millennium Házában.

20240417 021 paris 2024 100 nap
MOB-Média/Szalmás Péter

A házigazda nevében dr. Gyorgyevics Benedek köszöntötte a résztvevőket, és mondott néhány gondolatot a Liget-projektről, valamint a szöuli olimpiáig visszanyúló KSI-s élményeiről. Több mint 12 sportágat lehet ingyenesen kipróbálni a felújított Városligetben és 2020 óta már több százezren éltek is ezzel a lehetőséggel” – emelte ki a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Az eseményen a MOB első embere azzal kezdte beszédét, hogy kedden Olümpiában fellobbant az olimpiai láng, s ő csatlakozik Thomas Bachhoz, aki a görögországi ceremónián a mostani, háború sújtotta időkben a remény szimbólumának nevezte a lángot. „Meg tudom erősíteni, amit Thomas Bach elnök úr mondott, hogy az olimpiai láng reményt ad ebben a nehéz időszakban, és remélhetőleg meghallja a világ a szavait és azt az üzenetét is talán, hogy akár tűzszünet is elérhető az olimpia ideje alatt” – hangsúlyozta Gyulay Zsolt, aki Marseille-ben futhat majd a lánggal egy rövid szakaszon.

20240417 027 paris 2024 100 nap
MOB-Média/Szalmás Péter

A sportvezető beszélt arról is, hogy a MOB munkatársai július 12-én érkeznek majd az olimpiai faluba, ahol előkészítik a MOB-csapatirodát, és igyekeznek előzetesen megtenni mindent, hogy a magyar sportolókat maximálisan tudják segíteni. Hozzátette, hogy a spanyolokkal, olaszokkal és portugálokkal lesznek egy blokkban a magyar sportolók, így a hangulatra „biztosan nem lesz majd panasz” a faluban.

A magyar csapattal kapcsolatban gratulált a legutóbb kvótát szerzett versenyzőknek, egyúttal külön kiemelte a női és férfi kézilabdázók sikerét, hangsúlyozva, hogy a csapatok jelenléte erősíti a csapatszellemet az egész küldöttségen belül.

„Rettenetesen örülünk az elmúlt időszak kvótás eredményeinek. Már most 150 kvótánál járunk, ami a legmerészebb álmainkat is kezdi felülmúlni” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy még sok kvalifikációs verseny van hátra, és úgy tűnik, közel lesz a létszám a 200 főhöz.

Gyulay Zsolt elmondta azt is, hogy a mai napon, délelőtt 10 órakor 250 000 új belépőjegyet bocsát forgalomba az olimpiai játékok szervezőbizottsága. (A jegyértékesítési felület – bővebb információkkal – ide kattintva érhető el.)

20240417 004 paris 2024 100 nap
MOB-Média/Szalmás Péter

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elsőként a női kézilabdázók vasárnapi debreceni kvótaszerzéséhez gratulált. „Ennél szebben nem is tudtunk volna ráfordulni az utolsó száz napra, az olimpia előtti hajrára. Húsz év után készülhetünk úgy egy nyári olimpiára, hogy négy csapatunk is ott lehet az ötkarikás játékokon, és nagyon szurkolunk férfi és női 3x3-as kosárlabdázóinknak is, akik még harcolnak a kvótákért” – fogalmazott az államtitkár, megjegyezve, a hazai sportirányítás kiemelt célja volt, hogy idén tavasszal minél több sportágban rendezzenek olimpiai kvalifikációs eseményeket Magyarországon, ezáltal a magyar sportolók hazai pályán küzdhessenek meg a kvótákért.

„A kézilabda-válogatottjaink teljesítménye is bizonyítja, hogy ez egy sikeres kezdeményezés volt. Ráadásul idén még mások mellett öttusában, kajak-kenuban, evezésben és ritmikus gimnasztikában is izgulhatunk itthon kvótaszerző versenyeken. Továbbá nyáron Budapest lesz az egyik helyszíne az OQS-nek, a sportot és a városi kultúrát ötvöző olimpiai kvalifikációs sorozatnak. A BMX freestyle, a break, a gördeszka és a sportmászás sportágakban a párizsi kvóták legalább felét a két állomásból álló selejtezőn keresztül osztják majd ki” – fejtette ki.

Schmidt Ádám hozzáfűzte, a hazai versenyeknek az a célja, hogy a hatásuk túlmutasson önmagukon, ezért az államtitkárság azon dolgozik, hogy ezek a rendezvények minél több embert megszólítsanak, minél többen menjenek el rájuk, szurkoljanak és próbálják ki magukat egy-egy sportágban. „Ezért is vagyunk jelen minden ilyen rendezvényen a Sportoló Nemzet Program keretében szervezett különleges aktivitásokkal” – mondta. Az államtitkár hangsúlyozta, a sportirányítás azzal is igyekezett maximálisan segíteni a sportolókat, hogy a szakszövetségek már az év elején megkapták a támogatást, így tudják tervezni a felkészülést. Végül közölte, száz nappal „ráfordultunk a hajrára”, s ebben az időszakban különösen fontos, hogy mindenki összefogjon és egy irányba húzzon.

20240417 031 paris 2024 100 nap
MOB-Média/Szalmás Péter

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja szerint a párizsi játékok abból a szempontból is különleges lesz, hogy két, a koronavírus-járvány miatt a nézők nélkül rendezett olimpia – a tokiói nyári és pekingi téli – után újra közönség előtt zajlanak majd a küzdelmek. Mint kiemelte, tízmillió belépőből már nyolcmillió gazdára talált, s noha sok belépő ára rendkívül magas, ugyanakkor a jegyek fele 50 euró alatt van, s minden sportágban árulnak megfizethető jegyeket. A NOB-tag az eseményen külön kérte a magyar olimpikonokat, hogy az olimpiai faluban ne felejtsenek el majd szavazni Szilágyi Áronra, akit a MOB a NOB új sportolói bizottságába jelölt, miután Gyurta Dániel nyolcéves mandátuma idén lejár.

Fürjes Balázs megjegyezte, örülni kell annak, hogy európai olimpia lesz az idén, mert jelen állás szerint nem elképzelhetetlen, hogy legközelebb sokára, 16 vagy akár húsz év múlva lesz majd újra ötkarikás seregszemle a kontinensen.

20240417 036 paris 2024 100 nap
MOB-Média/Szalmás Péter

Rövid köszöntőt mondott Mátrai Károly, az MVM vezérigazgatója és Ginzer Ildikó, az MBH Bank standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese, akik a cég és az olimpiai mozgalom együttműködéséről beszéltek. Kuba Kiwior, a Visa közép és kelet-európai regionális ügyvezető igazgatója többek közt kiemelte, hogy a Visa 1986 óta az olimpiai, 2003 óta a paralimpiai mozgalom elkötelezett támogatója.

20240417 001 paris 2024 100 nap
MOB-Média/Szalmás Péter

A sajtótájékoztatón a MOB kiemelt támogatói közül az MBH Bank bemutatta új, a párizsi olimpiára tervezett bankkártyáit, melyet a NOB főtámogatójával, a Visával közösen készített. Utóbbi vállalat világszinten 150 sportolót támogat kiemelten, köztük Milák Kristófot is.

20240417 050 paris 2024 100 nap
MOB-Média/Szalmás Péter

A rendezvényen köszöntötték a közelmúltban kvótát szerző sportolók jelenlévő tagjait is.

A sajtótájékoztatót követően egy 2024 méteres futást is rendeztek a Magyar Olimpiai Bizottság, támogatói, a Visa, az MVM és az MBH Bank dolgozóinak részvételével a Városligetben. A futam előtti bemelegítést az olimpiai bronzérmes párbajtőrvívó Rédli András tartotta, a mezőny élén pedig a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabriella haladt.

20240417 063 paris 2024 100 nap
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eseményen részt vett több olimpiai kvótás sportoló, mellettük edzők és sportvezetők, többek közt Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, Wladár Sándor és Deutsch Tamás alelnökök.