MA200478

Katartikus pólórangadó, éremesélyes Losonczi, pontszerző Vadnai – a 12. nap összefoglalója

2024. 08. 07.
Megosztás

Drámai vízilabda-negyeddöntőt és birkózó-elődöntőt, szép teljesítménnyel elért vitorla-pontszerzést hozott a szerda Párizsban, és az olimpia utolsó napjai még hátravannak!

Nehéz elaludni ilyen meccs után…

Kegyetlen küzdelmet, elképesztő izgalmakat és a végén – nekünk – katarzist hozott az ötméteres-párbajban eldőlő örökrangadója a férfi vízilabda-válogatottnak Olaszország ellen.

A csapatkapitányunk, Jansik Szilárd akkorát kapott, hogy a lefújásra nem látott a jobb szemére, Zalánki Gergő három, Manhercz Krisztián öt góllal zárt, Vogel Soma pedig a rendes játékidőben kettő, a szétlövésben három ötöst hárított!

Így aztán a fiúk 12–10-re nyertek, az elődöntőben pedig a favorit Spanyolországot kiejtő Horvátországgal találkozik.

MA200653
MOB-Média/Molnár Ádám

Ugyancsak az elődöntő körül forgott a nap birkózásban, hiszen Losonczi Dávid a kötöttfogásúak 87 kg-os súlycsoportjában remekelt a 16 között, kiküzdötte, hogy továbbmhessen a nyolc közül és drámai mérkőzésen maradt alul a legjobb négy között.

Ezzel átkerült a vigaszágra, ahol holnap próbálkozhat az éremszerzéssel.

SZA 0261
MOb-Média/Szalmás Péter

Délután végre-valahára, másfél napi halasztás után megrendezték a vitorlázóknak az ILCA 7 (korábbi Laser) osztály éremfutamát.

Ezt Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán a hatodik helyről várta, és remekül kezdett, az első szakasz során az élen vitorlázott, de a második bójához érkezve borulás után visszaesett. A szél viszont közben annyira leállt, hogy a szervezők érvénytelenítették a futamot.

Egy óra várakozás után jött az újabb rajt, Vadnai újra az élre állt, a harmadik bója után ellenben visszacsúszott ötödiknek. A finisben azonban feljebb küzdötte magát, és az éremfutamban bejött harmadiknak, ami összesítésben olimpiai negyedik helyet ért neki!

Vadnai
MVSZ/Cserta Gábor

A nap elején új szám mutatkozott be a játékokon: a gyaloglás vegyes váltója, méghozzá csodás környezetben, Párizs belvárosában.

E mixversenyben a páros férfi tagja kezd, tíz kilométer után vált női csapattársával, majd ugyanezt ismétlik még egyszer, elosztva a maratoni távját.

A mieink közül Venyercsán Bence, Récsei Rita páros 3:07:46-os idővel szerezte meg a kvótáját, most pedig jobbat, 3:05:18-at mentek, ezzel 14:47-es hátránnyal a 21. helyen zártak a negyedszázados mezőnyben.

Venyercsán
MTI

A Stade France-ban is folytatódtak az atlétika-számok, női 100 gáton Kerekes Gréta és Kozák Luca is a vigaszágra került.

Kerekes futamát jelentősen befolyásolta, hogy a mellette lévő pályán bukott az ausztrál Michelle Jenneke, emiatt is csak a hetedik helyen, 13.50-es idővel ért be a honfitársunk, majd frusztráltan nyilatkozott:

„Mellettem szegény ausztrál lány nagyot esett, beesett elém a gátja is, onnantól kezdve csak az volt bennem, hogy én ne essek el, mert másfél hete ez történt velem is… A felboruló gátja felsértette a kezemet, amelyből aztán dőlt a vér, ráadásul nem is nagyon tudom mozgatni a középső ujjamat. De ez nem kifogás, az egész futás alatt kicsit az volt bennem, hogy éljem túl, ezt meg kell csinálni, hogy holnap rajhoz állhassak a vigaszágon.”

MA209354
MOB-Média/Molnár Ádám

Kozák 13.11-es időt futott, ő a hatodik lett a futamában: „Én úgy jöttem ide, hogy nem fogok holnap futni, és az volt a fejemben, hogy benne kell lenni az első háromban, az időket nézve nem lett volna elképzelhetetlen. Nyilván nem volt könnyű szezonom, volt egy kisebb sérülésem, és nem is versenyeztem az Eb óta. Tapogatózva jöttünk ide, de úgy gondolom, én ennél azért jobbat tudok.

Ez a vigaszágas rendszer nem jó megoldás, de most azért örülök, hogy van egy második esélyem, és be tudom bizonyítani, nem ez van csak bennem. Most vissza kell menni a faluba, ki kell üríteni a fejemet, és holnap úgy idejönni, hogy meg tudom csinálni, ott a helyem a legjobb 24-ben!”

A középdöntőbe az első három helyezettek jutottak, így a mieink a vigaszágon folytathatják, ennek futamaira csütörtök délelőtt kerül sor.

MA209479
MOB-Média/Molnár Ádám

Taekwondóban nagy reményeket fűztünk a Tokióban ötödik – és a nem olimpiai súlycsoportban, 54-ben világ- és kétszeres Európa-bajnok – Salim Omar Gergely szerepléséhez, aki jól is kezdett az 58 kg-osoknál: a nyolcaddöntőben három menetben nyert az argentin Lucas Guzman ellen.

A negyeddöntőben azonban a szám címvédője, az olasz Vito Dell’Aquila sétált fel ellenfélnek, ő pedig lehengerlően teljesített, valamint edzője is éles szemmel challenge-elt, így 9–3-ra és 13–0-ra hozta a két szettet.

Utána viszont meglepetésre kikapott az elődöntőben, így nem juttatta át a vigaszágra a versenyzőnket, aki a 9. helyen zárt összesítésben.

Salim a kellemetlen fejleményekről elmondta: természetesen nem ilyen eredményre számított. Nem tartotta be tökéletesen az előre megbeszélt taktikai utasításokat, továbbá ő alapvetően támadó szellemű versenyző, szereti irányítani a küzdelmet, riválisa pedig ezt használta ki. Sokkal nyugodtabbnak kellett volna lennie, különösképpen a második menetben.

Salim
MTI/Czeglédi Zsolt

A Párizs központjától nagyjából harminc kilométerre keletre lévő vaires-sur-marne-i vizes központban hat magyar volt érdekelt egyesben, és mindannyian a középdöntőben folytathatják.

A Tokióban egyesben ezüstérmes Csipes Tamara, az újonc Gazsó Alida Dóra, valamint a címvédő Kopasz Bálint és a három éve ezüstérmes Varga Ádám is leggyorsabb volt az előfutamában, így délután már egyiküknek sem kellett vízre szállniuk.

„Az egyik célom az volt, hogy az első kettőben legyek, a másik, hogy mindenképp megnyerjem a futamot a jobb középfutam érdekében, illetve amiatt is, hogy összemérjem a tudásom a német versenyzővel a, aki (Fernando) Pimenta és (Kopasz) Bálint után a legnagyobb ellenfelem lesz, remélhetőleg a döntőben szombaton. Láttam, hogy elfáradt, bár nekem is elég kemény futam volt – nyilatkozta Varga Ádám, aki a helyszínen uralkodó furcsa időjárásra is kitért. – Lehet, hogy front vagy a nagy páratartalom miatt, de a többi versenyzőnél is láttam, hogy ült a stégen, és ez nem előfutam utáni megszokott dolog, hogy mindenki kidől.”

20240807 019 PARIS 2024 kajak kenu
MOB-Média/Szalmás Péter

A férfi kenusok versenyében Fejes Dániel negyedik, Adolf Balázs pedig harmadik hellyel kezdett.

Ők kora délután reményfutamból léphettek tovább és ezt egyformán magabiztos győzelemmel meg is tették.

Csütörtökön a női C-1 200 méter elő- és reményfutamai mellett a férfi kenu párosok és a férfi kajak négyesek középfutamai és a döntők következnek, továbbá a női kajak négyesek fináléját bonyolítják le – utóbbi három számban 500 méter a táv.

20240807 034 PARIS 2024 kajak kenu
MOB-Média/Szalmás Péter

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.