023

130 éves a NOB – az olimpia nemzetközi napját ünnepeltük a Ludovikán

2024. 06. 23.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalapítását június 23-án ünneplik szerte a világban. Pierre de Coubertin báró, a magyar Kemény Ferenc és társaik 1894. június 23-án alapították meg az ötkarikás nemzetközi szervezetet. A MOB az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat, az utcai sportok fesztiválja budapesti állomásán, a Ludovika Campuson több aktivitással emlékezett meg a 130 esztendős szervezetről.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1948-ban döntött az olimpiai nap megünneplése mellett, emléket állítva a szervezet 1894. június 23-ai megalapításának. Az alkalomból a világ számos országában szerveznek a napokban az ünnepségek mellett sportos tevékenységet azzal a céllal, hogy a lakosság körében elősegítsék a sportolást szerte a világon függetlenül a kortól, nemtől és a képességektől.

Az esemény nyitó akkordjaként szombaton este az ikonikus margitszigeti zenélő szökőkút vízpáráján megelevenedtek az ötkarikás játékok magyar hősei, illetve Párizsra készülő olimpikonok. A premierre jó néhány olimpiai bajnok kíváncsi volt, köztük Szabó Gabriella, Szász Emese, Schmitt Pál, Gyulay Zsolt, Fábián László, Szabó Bence vagy éppen Kósz Zoltán, sőt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon tagjai is, akik az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti fordulójára érkeztek fővárosunkba. Őket Fürjes Balázs, a NOB magyar tagja köszöntötte a fényfestés előtt tartott ünnepélyes fogadáson. A videó és a ráhangolódást, szurkolást segítő kampány az olimpia végéig tart – minden este 21.50 órakor látható a Magyar Csapat fényfestése –, amely a Budapesti Közművek támogatásával és az M4 Sport csapatának közreműködésével valósult meg.

002
MOB-Média/Szalmás Péter

A vasárnap reggel a BMX-pálya melletti füves területen Katus Attila világ- és Európa-bajnok aerobikos vezetésével közös bemelegítéssel kezdődött, majd Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke méltatta az olimpiai mozgalmat és a fesztivált. A sportvezető délelőtt a sportmászóversenyek helyszínén is szólt a közönséghez.

„Amikor felmerült az ötlet, hogy a zárónap éppen a Nemzetközi Olimpia Napra essen, a Magyar Olimpiai Bizottság is óriási lehetőséget látott ebben, hiszen hagyományosan június 23-án ünnepeljük az olimpiai napot. Gyakorlatilag innen mehetnek Párizsba a versenyzők, és az is hatalmas lehetőség, hogy az új sportágak magyar képviselői is találkoztak a világelittel" – mondta a MOB-elnök, és azt is megjegyezte, az egyik legfontosabb hozadéka a négynapos eseménynek, hogy az a fiatal korosztály, amely most kilátogatott, találkozott az olimpiai ötkarikával, valamint olyan korosztályokat is elértek, amelyek hagyományosan nem figyelnek az olimpiára, vagy nem is nézik a nyári játékokat. „Nyilván a hagyományos sportokat űző embereknek ez furcsa, de ha csak a falmászást nézzük, amely gyakorlatilag négy év alatt felkerült az olimpia programjára, akkor ezek a sportágak hamar megtalálják önmagukat." Kiemelte, a MOB a korábbi évekhez hasonlóan mindent megtett azért, hogy népszerűsítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 130., illetve az egy évvel fiatalabb hazai szervezet évfordulóját; utóbbi a világon a hatodik, amely megalapította a nemzeti olimpiai bizottságát. „Az egyik legfontosabb küldetése az olimpiai bizottságoknak a hagyományok ápolása, és ebben úgy gondolom, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság élen jár" – fűzte hozzá Gyulay Zsolt. „Büszkeség, hogy a négy sportágban Sanghajon, Budapesten keresztül vezet az út Párizsba” – jelentette ki.

Kora délután mintegy ötven önkéntes egy 200 négyzetméteres molinót feszített ki a mászófalak melletti területen „Olympic Day” felirattal – ezzel is emlékeztetve, hogy az olimpia nemzetközi napját ünnepeljük.

Olympic day 1
MOB-Média/Balassa Balázs

Ezt követően az olimpiai bajnok kajakozó Csipes Tamara, majd a szintén párizsi olimpiára készülő Imre Bence és Nagy Ádám válogatott kézilabdázók mentek a színpadra, és beszélgettek a műsorvezetővel felkészülésről, olimpiáról, szabadidőről, családról és persze Párizsról.

Olympic day 6
MOB-Média/Balassa Balázs

Az amúgy ingyenesen látogatható fesztiválon a sport mellett a zene is megmutatkozott; koncertet adott a BMX-pálya mellett a Hősök formáció, majd Deniz.

Olympic day 3
MOB-Média/Balassa Balázs

Az olimpia nemzetközi napján, vasárnap este véget értek az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomásának versenyei. Négy sportágban – sportmászás, BMX Freestyle, breaking és gördeszka – csaknem 500 versenyző, köztük 18 olimpiai érmes, 7 olimpiai bajnok érkezett Budapestre. A magyarok – a BMX-es Kempf Zoltán, a breakes Szarvák Csenge és Lobontiu Menotti Noris valamint a sportmászó Tusnády Nimród – Sanghaj után Budapesten is dicsőn helyt álltak, de párizsi kvalifikációt sajnos nem szereztek.

Budapesten 150 kvóta talált gazdára, a visszajelzések alapján a hazai szervezés is nagyon rendben volt. Vasárnap összesen 23300 néző kísérte figyelemmel a helyszínen az eseményeket.