SZP 4276

Újabb kajakérmek, pólós pontszerzés és szélsőséges birkózás – a 15. nap összefoglalója

2024. 08. 10.
Megosztás

Utolsó előtti napjához érkezett az idei olimpia: újabb érmekkel gazdagodtunk, és születhetnek sikerek még holnap is.

A kajak-kenu programjának utolsó napján is folytatódott az éremtermelés: Csipes Tamara K–1 500-on lett ezüstérmes, Varga Ádám és Kopasz Bálint pedig egymásután beérve lett ezüst-, illetve bronzérmes K–1 1000-en.

„Nagyon koncentráltam az elején, mert tudtam, hogy gyorsak a lányok, és ha lemaradok, fáradtan nehéz megcsinálni a végét – nyilatkozta Csipes. – De úgy megleptem magamat az első kétszázon, hogy ez a lendület bevitt. Talán emiatt is dobta el az ütőt a másik új-zélandi lány, annak kifejezetten örültem. Tőle talán jobban tartottam, mert két világkupán megverte Lisát – ez nem biztos, hogy jó volt, mert Lisa választott egy másik taktikát… ám egy hétszeres olimpiai bajnoktól kaptam ki, nem lettem rosszabb Tokió óta, ugyanúgy álltunk a dobogón, én elégedett vagyok ezzel.”

Gazsó Alida Dóra ugyanebben a számban a hatodik lett.

SZP 3467
MOB-Média/Szalmás Péter

Varga Ádám nagyon örült az ezüstérmének: „Bálintot és Pimentát láttam végig. Dostalt is érzékeltem, de már nem tudtam beérni a végén. Ám nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel. Sok hínár is volt a pályán, végül az döntött, hogy mindenki fáradtabb, ezért kicsit lazábbra vettem az elejét. Örülök, hogy ezt a taktikát választottam, így sokkal izgalmasabb volt. Mindig jó érzés, amikor a finisben van erőd és el tudsz menni a többiek mellett, de Dostalra én sem számítottam, hogy ennyire jól fog menni, Pimentát és Bálintot vártam a dobogóra.”

Így volt ezzel Kopasz is, Dostal formája általános meglepetést okozott a mezőnynek: „Pozitív hangulatban érkeztem a pályára, mind az időjárás, mind a körülmények kedvezőek voltak, hogy menjek egy jó formát és ez megtörtént. Ádámmal sok sikert kívántunk egymásnak a futam előtt, gyanítottam, hogy mindketten dobogóra tudunk majd állni. Gratulálok neki az ezüstéremhez – még boldogabb lettem volna, ha első és második helyet össze tudjuk hozni... De Dostal formája kicsit meglepett engem is, régen láttunk már versenyezni.”

SZP 3934
MOB-Média/Szalmás Péter

Takács Kincső a nyolcadik helyen végzett a női C–1 200 méteres versenyében.

„Talán azért is tudtam ilyen jó pályákat evezni, mert nem érkeztem nagy elvárásokkal magamban szemben, nem éreztem a nyomást senki részéről. Lépésről lépésre haladtam, amikor megvolt az előfutam, tettem egy pipát, és mentem tovább. A döntőben életem legjobb pályáját eveztem. Ebből a szempontból nincs hiányérzetem” – összegzett Takács.

Kiss Ágnes összesítésben a 11. helyen végzett.

SZP 3257
MOB-Média/Szalmás Péter

Versailles-ban a férfi öttusázóink nehéz, illetve nagyon nehéz helyzetből kezdték a döntő napját.

Szép a csütörtöki körvívásban 18–17-es mérleggel a szombati finálét a 12. helyről kezdte meg. Lovaglásban szintidőn belül hibátlanul teljesített, bónuszvívásban nem szerzett plusz pontot, a 200 méteres úszásban pedig 2:05.83 perccel a 15. időt érte el. A lövészetekkel megszakított 5x600 méteres futást kilencedikként kezdte meg, és nagy versenyben a 10. helyen ért célba.

A világbajnok Bőhm Csabának nem sikerült a körvívás, 13 győzelmet aratott, miközben 22 ellenfelétől vereséget szenvedett, innen már a fináléba jutás is bravúr volt. A döntőnek a 18. helyről kezdhetett neki, a lovaglásban két akadályt vert le, a bónuszvívásban ő sem szerzett pontot, úszásban 1:58.94-gyel a harmadik leggyorsabb volt. A kombinált számnak a 17. helyről vágott neki és négy pozíciót tudott javítani, azaz összesítésben a 13. helyen végzett.

Megjegyzendő: a nőknél Gulyás Michelle csoportja 3., Guzi Blanka pedig a csoportja 4. helyén jutott a holnapi döntőbe.

SZÉP NAGY 3 2
MTI/Czeglédi Zsolt

Parádésan indult neki a napnak a szabadfogásúak 65 kg-os súlycsoportjában tavaly világbajnok Muszukajev Iszmail, nyolcad- és negyeddöntős ellenfelét is lesöpörte a szőnyegről – sajnos az elődöntőben aztán ugyanezt tették vele is.

A bronzmérkőzése vasárnap dél körül lesz.

Nagy Bernadettnek kevesebb sikerélmény jutott: a nyolcaddöntőben az U23-as világbajnok indiai Reetika Reetika (bizonyos forrásokban: Reetika Hooda) ellen az első félidő még viszonylag kiegyenlítetten zajlott, habár már akkor is a rivális vezetett 4–2-re. A másodikban pedig nagyon belejött, és 12–2-vel, technikai tussal nyert, így honfitársunk a hat percet sem töltötte a szőnyegen.

„Nem erre számítottam. Úgy gondoltam, hogy ezt a mérkőzést nyernem kell, de nem sikerült. Nem tudom, mi volt a gond, nem éreztem erősebbnek, egyszerűen én nem voltam elég akaratos, elég lendületes. Talán a rutin hiányzott” – kesergett Nagy Bernadett, aki a vigaszágra sem került, ám mivel legyőzője nem jutott el a döntőig.

NAGY B
MTI/Illyés Tibor

A férfiak után a nők is összetalálkoztak Olaszország legjobbjaival az egyenes kieséses szakaszban, csak amíg a fiúk meccse az elődöntőbe jutásról határozott, addig a lányoké már konkrét helyezésről, az ötödikről.

Ez a pozíció kiegyenlített, egyben fordulatos mérkőzés végén a szétlövésben dőlt el, és szerencsére a mieink céloztak pontosabban, úgyhogy 15–12-es sikerrel és pontszerző helyen fejezték be az ötkarikás játékokat Párizsban.

Orul 1
MTI/Derencsényi István

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.