Olimpiai értékek és tradíciók – terítéken a sporttudósok konferenciáján

Asztaliteniszben 2021-ben rendezhetik az olimpiai kvalifikációs tornákat

2020. 04. 17.
Megosztás


Egyeztetve az érintettekkel a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) úgy döntött, hogy változatlanok maradnak a kvalifikációs irányelvek a tokiói olimpiára és paralimpiára, a selejtezőtornákat pedig várhatóan 2021-ben rendezik meg.

A szervezet honlapján olvasható beszámoló alapján az ITTF Végrehajtó Bizottsága 2020. április 15-én, szerdán ülésezett, hogy megvitassa a COVID-19-rel kapcsolatos legújabb helyzetet.

Íme az ülés során elért legfontosabb eredmények:

• Az ITTF átfogó frissítési jelentést kapott a COVID-19 munkacsoporttól, amely továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a globális helyzetet. Jelenleg nem született további döntés az inaktivitási időszak meghosszabbításáról.

• Az ITTF-események jelenlegi felfüggesztése miatt a COVID-19 világjárvány miatt a 2020 áprilisi világranglistákat közzéteszik, majd befagyasztják, amíg a tevékenységek folytatódnak.

• Az ITTF szorosan együttműködik Ryu Seung-min elnök vezetésével a Korea Asztalitenisz Szövetséggel és a busani helyi szervezőbizottsággal annak érdekében, hogy a csapat-világbajnokságot megrendezzék akkor is, ha azt újra el kellene halasztani. (Jelenlegi halasztott dátum szeptember 27. - október 4.)

• A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) ajánlásaival összhangban, valamint a kontinentális szövetségekkel és az ITTF Sportolói Bizottságával folytatott megbeszéléseket követően az ITTF megállapodott abban, hogy megtartja az olimpiai és paralimpiai kvalifikációs eseményeinek kvalifikációs szabályait, és a még hátralévő versenyeket valószínűleg 2021-ben tervezik megrendezni.

Az ITTF Végrehajtó Bizottsága 2020. május 1-jén ismét ülésezik, és az ITTF a COVID-19 világjárványra tekintettel folytatja az összes közelgő határozat további frissítését.

Magyarországnak már vannak olimpiai indulói, a női válogatott ugyanis januárban megszerezte a csapatkvótát, amely három játékos és egy tartalék nevezését teszi lehetővé, továbbá a női csapatból két játékosnak egyéni indulási jogot is jelent majd a japán fővárosban.

A Szudi Ádám, Pergel Szandra duó még harcban van a részvételért, és Majoros Bence is reménykedhet még egyesben.

Közben az ITTF csütörtökön nyilvánosságra hozta legfrissebb világranglistáit, amelyeket - korábbi ígéretéhez híven - befagyaszt addig, amíg újra rendezhetnek versenyeket.

A szervezet hetekkel ezelőtt jelezte: június 30-ig minden olyan torna elmarad, amely nemzetközi utazást igényel".

A ranglistán a magyarok közül a pályafutását várandóssága miatt szüneteltető Póta Georgina az 53., Madarász Dóra a 66., Pergel Szandra pedig a 76., Majoros karriercsúcsát beállítva az 59. a rangsorban. A vegyespárosok ranglistáján a Szudi, Perger duó 14. helyen áll. Ebben a versenyszámban minden nemzet egy duót indíthat, a már kvalifikált kettősök mellé a világranglistáról töltik fel a mezőnyt.

Az olimpiára kvalifikált férfi és női csapatok itt olvashatóak (a kvalifikáció már lezárult). A magyar csapatban szereplő játékosok névsorát a honi szövetség javaslata alapján a MOB közgyűlése hagyja jóvá.

A már ismert egyéni és a vegyespáros kvóták elosztása: férfiak nők vegyespáros
Hátra vannak még további kvótaversenyek, melyek időpontját várhatóan 2021 tavaszán tervezik megrendezni.

A befagyasztott ranglisták: férfiak nők vegyespáros

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)