2024 méteres fáklyás futás a budapesti olimpiáért

2024 méteres fáklyás futás a budapesti olimpiáért

2016. 06. 23.
Megosztás

Június 23-a, az Olimpia Napjának előestéjén - 22-én - látványos aktivitással, többek közt esti, 2024 méteres fáklyás futással tisztelegtek az olimpiai mozgalom előtt Budapesten, a belvárosi Duna-parton. A többezer főt megmozgató esemény a budapesti 2024-es olimpiarendezést is népszerűsítette. A rendezvényen a MOB Mini 5próba Rióba feladatait is lehetett teljesíteni.

Az esemény központjának helyszíne a Margit-híd pesti hídfőjénél, a rakparton volt kialakítva, ahol 18 órától a közönség megtekinthette a magyar-portugál Európa-bajnoki csoportmérkőzést.

A 3-3-as döntetlen után az olimpiai bajnok Dunai Antal derűsen nyilatkozott. "Én magam tagja voltam 44 évvel ezelőtt az Európa-bajnokságra kijutó magyar válogatottnak. Negyedikek lettünk, felemelő érzés volt. A fiúkat látva az emlékképek ismét felidéződtek bennem. Van újra magyar labdarúgás! Ezek a játékosok csapatot alkotnak, jó a taktikájuk, tudnak cselezni. Egál a portugálokkal, csoportelsőség az Eb-n! Az Olimpia Napja alkalmából rendezett esemény pedig szenzációs. Kell ennél több? Remek a hangulat, sokan élvezik a meccset, sokan jöttek futni is. Drukkolok a budapesti olimpiáért és a riói sikerekért!" - mondta '72-es Eb-negyedik, olimpiai arany- és ezüstérmes labdarúgó.

A kontinenstornát követően Deniz bemutatta a riói magyar olimpikonok tiszteletére írt Halhatatlanok című dalát, majd Rubint Rékával együtt melegíthettek be a futók. A színpadon az olimpiai bajnok ökölvívó Kovács István készített interjút olimpikonokkal, sportvezetőkkel. Az olimpiai bajnok tornász Berki Krisztián például londoni emlékeit elevenítette fel, kiemelve az olimpia egyedi hangulatát.

Az esti, fél tizes rajtot dr. Fürjes Balázs, a budapesti pályázat vezetője „lőtte” el Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó és Nagy Tímea olimpiai bajnok víívó társaságában. Az előzetes regisztrációk alapján több mint háromezren futották le a 2024 métert a Margit- és a Lánchíd közötti útvonalon, köztük olimpiai bajnokok, érmesek - és a MOB több munkatársa is.

"A lovaglásra még csak-csak kapható vagyok, de a futásra már nem szoktam vállalkozni, van bennem kilométer elég. A budapesti olimpiarendezés tiszteletére azért mégis felhúztam a futócipőt" - vélekedett a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó Martinek János.

A távot az olimpiai ezüstérmes kajakos Bóta Kinga is örömmel teljesítette, az élen pedig két paralimpiai résztvevő atléta, Biacsi Ilona (londoni bronzérmes) és ikertestvére, Bernadett érkezett célba az első befutók között, noha versenyt nem hirdettek.

Az eseményen a Magyar Olimpiai Bizottság saját sátorban népszerűsítette az olimpiai mozgalmat, a Mini 5próba Rióba feladataival, melyeken gyermekek és idősebbek is szívesen tették próbára fizikai felkészültségüket.

A fesztiváli hangulatban több olimpikon résztvevő is osztozott szerda este. A rendezvényen részt vett a kétszeres olimpiai bajnok vívó Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB magyar tagja, aki a mérkőzést is megtekintette. Az ötszörös bajnok tornász, a 96. évében járó Keleti Ágnes is kellemesen érezte magát olimpikontársai és a sok futó között. "Ilyenkot 16 évesnek érzem magam, köszönöm, hogy itt lehetek" - mondta.

Az esti fényekhez hozzátartozott a Szabadságszobor kivilágítása is, mely két napig az olimpiai ötkarika színeiben pompázik.

Június 23-án, minden évben arra is emlékezünk, hogy 1894-ben, Párizsban ezen a napon indult útjára a modernkori olimpiai mozgalom. Ez alkalomból sportesemények sokaságát rendezik szerte a világban. Ez a nap jó alkalom arra, hogy a 2024-es olimpia rendezésére pályázó városok is aktivitásokat kezdeményezzenek. Budapesttel Los Angeles, Róma és Párizs van versenyben...

„Budapest 2024-es olimpiai pályázatának csapata a tiszteletét fejezi ki ezen a napon az olimpia eszméje, az olimpiai bajnokaink, olimpikonjaink és élsportolóink felé. Nem csupán a sportteljesítménynek szól ez a tiszteletadás, hanem Magyarországnak és valamennyi magyar embernek szerzett megbecsülésnek, sikernek és elimerésnek is. Minedemellett az Olimpia Napja alkalmából sportolóink kimagasló teljesítménye mellett szeretnénk felhívni a figyelmet hazánk olimpiai pályázatára is” - hangsúlyozta dr. Fürjes Balázs.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)