3 országban rendezik a 2023-as téli EYOF-ot, a '26-os téli olimpia teszteseményét

3 országban rendezik a 2023-as téli EYOF-ot, a '26-os téli olimpia teszteseményét

2022. 09. 23.
Megosztás


A jövő évi, XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF, Friuli Venezia Giulia 2023) előzetes csapatvezetői szemináriumát szeptember 20-21-én tartották mintegy 100 sportszakember részvételével. Néhányan online kapcsolódtak az eseményhez, a magyar delegáció három fővel vett részt a programon, melyen várhatóan 23 fiatal magyar sportoló fog megmérkőzni.

A jövő év eleji multisporteseményre 47 ország jelezte részvételi szándékát, Oroszország és Fehéroroszország a kizárás miatt marad távol az eseménytől, rajtuk kívül Málta nem fog sportolót küldeni a XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra.

A 42 országból érkező csapatvezetők mellett 5 országból online kapcsolódtak be, továbbá az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) és a soron következő nyári, maribori EYOF és a krakkói Európa Játékok szervezői is a helyszínen tartózkodtak megfigyelőként. A magyar küldöttséget Pignitzky Dorottya, Szarka Tünde és Tor Tamás alkotta.

Olaszország harmadszor, a sorrendben első, 1993-as aostai téli, és a 2005-ös lignanói nyári EYOF után rendezhet újra téli multisporteseményt az európai fiatalok számára.

„Szokatlan módon az idei év után jövőre is rendeznek nyári, valamint téli EYOF-ot, de mondhatni most fog visszaállni a rend a koronavírus járvány után az EYOF-ok ciklikusságában. 3 országban, 12 helyszínen, 14 sportág 16 szakágában több, mint 2000 résztvevőt várnak a szervezők. Magyarországot várhatóan 23 sportoló 6 helyszínen fogja képviselni. Curlingben, női műkorcsolyában, rövidpályás gyorskorcsolyában, alpesi síben, biatlonban, snowboard cross és alpesi számban, valamint szabadstílusú síben várható a magyar fiatalok részvétele. Vuokattival ellentétben most sajnos a leány jégkorong-válogatottunk nem kapott meghívást a tornára. Érdekesség, hogy a téli EYOF-ok történetében most először rendeznek versenyeket a túrasí, ski mountaineering sportágban” – foglalta össze Tor Tamás.

A MOB Nemzetközi Osztályának munkatársa arról is tájékoztatott, hogy a szervezők a kétnapos eseményt kétfelé bontották, az első napon a helyszínbejárásra helyezték a hangsúlyt, míg a másodikon az egyes operatív területek informálták a résztvevő országok képviselőit.

„Volt is mit megnézni, hiszen szinte mindegyik versenyhelyszín más-más településen található, valamint nem egy nagy központi falu lesz, hanem a Friuli Venezia Giulia régióban elhelyezkedő versenyhelyszíneken, vagy azoktól nem messze fogják elszállásolni majd a sportolókat és a szakembereket, ami így igazi kihívás elé állítják az országokat. A szervezők tájékoztatása alapján összesen 80, legalább 3 csillagos szálloda áll majd rendelkezésükre az EYOF alatt. A helyszínek többségén tesztversenyeket, olasz bajnokságokat, világ- és Európa Kupa-fordulókat rendeztek az előző szezon során, de korábban a régió már otthont adott több felnőtt és utánpótlás világversenynek, így joggal bízhatunk abban, hogy a vendéglátók a szervezés terén nem fognak kudarcot vallani. További érdekesség, hogy a megnyitóünnepség Triesztben lesz az Adriai-tenger partján. A csapatvezetői értekezleten beszédet mondott a szervezőbizottság elnöke, Maurizio Dunnhofer, valamint az Olasz Olimpiai Bizottság, ismert rövidítéssel a CONI főtitkára, Carlo Mornati is, aki elmondta, hogy a 2026-os Milánó és Cortina d’Ampezzóban megrendezésre kerülő téli olimpia tesztversenyeként is tekintendő a soron következő EYOF, méghozzá a földrajzilag szétterülő helyszínek miatt” – tette hozzá Tor Tamás.

A téli EYOF-ok eddigi magyar érmesei ide kattintva megtekinthetők.

(MOB; fotó: EYOF2023.it; MOB)