SZP9545

Atlétikában jött a csütörtöki érmünk Mariborban

2023. 07. 27.
Megosztás

A XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál negyedik, csütörtöki versenynapján a hétpróbázó Kriszt Sarolta jegyezte a magyarok érmét, az atléták hatodik érmét, második aranyát. A Team Hungary 15 éremnél tart Mariborban. Az éremtáblán Magyarország az ötödik.

A hétpóbázó a tavalyi EYOF-on is érmes lett a svédváltóval, az akkori bronzát most arannyal múlta felül; Kriszt Sarolta 5830 ponttal lett első helyezett, ami egyben U18-as országos csúcsot is jelen - az előzőt is ő állította be tavaly az Európa bajnokságon 5794 ponttal, Jeruzsálemben. A további döntősök között leány kalapácsvetésben Fertig Fanni 5. helye a legjobb.

Sarolta a záró 800 méteres szám előtt a második helyen állt svájci riválisa mögött, azonban 2:15.50-es egyéni csúcsot futva több mint 5 másodperccel megelőzte helvét riválisát.

„A mai napon rosszul indult a korábbi eredményeimhez képest. Távolugrásban is elmaradt az eredményem, gerelynél az oldalszél kavart be egy picit. Úgy számoltuk, amit tudok, ahhoz képest vezetnem kellene gerely után. Ehhez képest hátrányom volt. Négy másodperc kellett ahhoz, hogy lefussam a svájci lányt, akivel szoros csatában voltunk. A nyolcszázas egyéni csúcsunk nem volt messze egymástól, hasonlót tudtunk. Utoljára szabad téren tavaly futottam a távot, az idei négyszázam alapján voltam bizakodó. Minden energiámat összeszedtem, mindenkit beállítottunk részidőket mérni, de olyan hangzavar volt, hogy semmit nem hallottam. Az utolsó kétszáz nagyon gyors lett, nem tudom, honnan szedtem elő ennyi plusz energiát. Az első napi futószámaim jól sikerültek, nem sok maradt bennük, az ügyességi számokkal kevésbé voltam megelégedve. Végül is egy aranyérem lett a vége, összességében nagyon boldog vagyok! Ez a győzelem nagyon kellett a lelkemnek. Tavaly nem lettem győztes az EYOF-on, nagyon szerettem volna egy nemzetközi versenyt megnyerni, most sikerült” – mondta Sarolta.

Saci mob
MOB-Média/Vasvári Ferenc

Az uszodában ezen a napon érem nélkül maradt a magyar csapat, viszont az elődöntőkben születtek biztató eredmények, amelyeket pénteken lehet esetleg éremre váltani. De ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk a csütörtöknél. A 100 m leány pillangó döntőjében Zámbó Virág harmadik idővel jutott a fináléba, így ő saját magától is érmet remélt. Nem csoda, hogy nagyon csalódott volt, hogy öt századmásodperccel lemaradt a dobogóról. Pedig egyéni csúcsot úszott.

20230727 074 EYOF MARIBOR 2023 04 uszas
MOB-Média/Szalmás Péter

„Egyéni csúcs… Örülök neki, csak… Nem tudom. Öt századon múlt. Legközelebb meglesz” – mondta a könnyeit törölgetve Zámbó alig néhány perccel a döntő után. A hangjában azonban már ott volt a legjobbakra jellemző elszántság és optimizmus.

Az országúti kerékpárosok befejezték a versenyeiket Mariborban. A szerdai mezőnyversenyen a lányoknál Mudra Málna 52., Zilahy Boróka 55., a fiúknál Erdős Dániel 34., Dorogi Alex Martin 49., Soós Olivér pedig 56. lett.

7 Q3 A9781
MOB-Média/Bodaki Márk

Tornában a mix csapatok kvalifikációját rendezték délelőtt, ahol Knight Anna és Zámbori Zala 72.700 ponttal 13. lett, párosunk a döntőben folytathatta a küzdelmeket, a fináléban a 16. helyen fejezték be a versenyt. A versenyszám tavaly is szerepelt az EYOF programjában, de a magyarok most debütáltak.

Judóban csütörtökön nem termett a magyarok számára medál; Hoó Fédra (-57 kg), Krüpl Georgina (-63 kg) és Bertalan Balázs (-73 kg) számára is véget ért az éremmérkőzések előtt a verseny.

A 3x3-as kosárlabdában a lányok csoportmérkőzésén voltunk érdekeltek: Litvánia-Magyarország 20-15.

20230727 015 EYOF MARIBOR 2023 04 3x3 kosarlabda
MOB-Média/Szalmás Péter

Teniszben, a fiú párosok negyeddöntőjében Kovács Marcell, Tóth Ákos János – Kasperski, Sadzik (POL) 1-2 (1-6, 6-2, 6-10).

„Két-két magyar fiú és lány versenyzett. Összesen 64-64 játékos lépett pályára, így magasabb színvonalú volt az egész verseny, mint például tavaly, Besztercebányán. Végig jó mérkőzéseket láttunk, a játékosok közel egyforma tudást mutattak. Az időjárás nagyon változékony volt, ami különösen megnehezítette a játékot és a közvetlen megelőző felkészülést, mivel a különböző – kinti, benti – pályákon más-más játékviszonyok vártak ránk. Mind a négy magyarnak voltak nyertes mérkőzései, akár egyéniben, akár párosban. Legjobb eredményt a fiúknál tudok kiemelni, egy nagyon jó játékkal megvertük az osztrák párost, és így bekerültünk a legjobb nyolc közé, ma a lengyelekkel volt egy szintén éles küzdelmünk a négy közé jutásért. A két lány teljesítménye is megfelelő, mindketten nyertek legalább egyet-egyet egyéniben” – értékelt Simara János Pál edző.

A helyszínen tartózkodó olimpiai bajnok Gyulay Zsolt MOB-elnök az úszóknál, Fábián László főtitkár-csapatvezető a judósoknál adott át érmet.

20230727 078 EYOF MARIBOR 2023 04 uszas
MOB-Média/Szalmás Péter

A leány röplabdázóink és fiú kézilabdázóink csütörtökön a program szerint pihenőt kaptak, rájuk a folytatásban az elődöntő vár. Röpiseink az eddig veretlen házigazda szlovénekkel csapnak össze 18 órától, kéziseinkre 18.30-tól Németország vár az elődöntőben.

Érmeink száma 267-ről (ennyi medállal érkeztünk a szlovéniai EYOF-ra) négy versenynap alatt 282-re nőtt; a nyári EYOF-ok során 85 aranyat, 85 ezüstöt és 112 bronzot jegyzünk. A fiatal Team Hungary Mariborban négy nap alatt 4 arany-, 4 ezüst- és 7 bronz-, összesen 15 érmet gyűjtött.

A negyedik versenynap (csütörtök) részletes eredményei ide kattintva megtalálhatóak.

Magyar dicsőségtábla

Nemzetek közötti éremtábla

Az eseménnyel kapcsolatos híreink, képeink és információink, a Magyar Csapat összetétele, eredményessége és programja a MOB honlapján ide kattintva található(ak).

A csapatkönyv pdf-formátumban innen letölthető.

A maribori EYOF honlapja: eyof-maribor.com

(MOB-Média)