Kgy4

A párizsi prognózist is tárgyalta a MOB közgyűlése

2023. 12. 09.
Megosztás

Európa Játékok, nyári EYOF, téli ifjúsági olimpia és Párizs. Néhány aktuális esemény, ami szerepelt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének napirendjén; de még etikai bizottságot is választottak. A „magyar sport parlamentje” impozáns helyen, a Pesti Vigadóban találkozott december 9-én; ott volt dr. Schmidt Ádám államtitkár és Fürjes Balázs NOB-tag is. A MOB közgyűlése jelenleg 124 tagot számlál.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: „az egyik legnagyobb eredményünk, hogy a magyar sportirányítás valamennyi szereplője egy irányba halad, köszönöm ezt a szemléletet". Gratulált minden kiemelkedő sportsikerhez, sportolóknak, edzőknek, sportszakembereknek, szövetségeknek. A pénzügyi támogatások közt elmondta, a MOB is megkapta az olimpiai felkészüléshez szükséges többletet. Bejelentette, hogy a kormány támogatja az olimpiai jutalom 10 százalékos megemelését.

Kozgyules2

Az idén 128 éves magyar olimpiai mozgalom nagy sikere, hogy Fürjes Balázst a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mumbai, 141. közgyűlésén, a szavazatok több mint kilencven százalékával a tagjaik közé választották. Gyulay Zsolt MOB-elnök köszöntötte őt a MOB-tagjai között is, hiszen az alapszabály szerint NOB-tagságával MOB- és elnökségi tagságra is jogosult lett egyben.

Fürjes Balázs sportdiplomáciai szempontból gratulált a birkózószövetségnek Losonczi Dávid „visszanyert" aranyérméért. Köszönetet mondott az olimpiai családnak, kiemelten Schmitt Pálnak és Gyulay Zsoltnak a támogatásáért, a közös munkáért és egyúttal segítségét ajánlotta fel. A NOB aktualitásai közt kitért azon törekvésre, hogy a párizsi játékokon rajthoz állhassanak az orosz és fehérorosz sportolók is. Felelevenítette Thomas Bach NOB-elnök gondolatait, miszerint „vagy készek vagyunk a változásra az értékeink megőrzése mellett, vagy a világ, a külső körülmények fognak megváltoztatni bennünket, azaz legyünk nyitottak a változtatásra”.

A köszöntők után Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke gratulált Fürjes Balázsnak és tájékoztatást adott a május 20-ai közgyűlés óta eltelt időszakról. Elmondta, május óta 3 fővel bővült a közgyűlés létszáma, és meghívást kaptak a 2028-as játékok programján szereplő új sportágak képviselői is. Kiemelte, hogy a Team Hungary tagjai közül eddig hatvanan szerezték meg az indulási jogot a párizsi olimpiára, „a realitás azt mutatja, hogy 160 és 180 között lesz a csapatlétszám, még több csapatsportág is versenyben van”. Gratulált a sikeres atlétikai vébéhez, a maribori EYOF és a krakkói Európa Játékok sikereihez. A sportvezető arról is beszélt, hogy Gyurta Dániel mandátuma a NOB Sportolói Bizottságában jövőre lejár, az új pályázó Szilágyi Áron. Beszámolt az olimpia napjáról, a játékok előtt egy évvel tartott sajtóeseményről, a sportági konzultációkról, a párizsi szemlékről, helyszíni bejárásokról, a jövő évi olimpiai kvalifikációs sorozat (BMX freestyle, breaktánc, gördeszka és sportmászás) budapesti állomásáról, a MOB ősszel indult Kettőskarrier-programjáról, a 2028-as Los Angeles-i olimpia programváltozásáról, a MOB-iroda tervezett, TF területére költözéséről, a halottak napi megemlékezésről, az Olimpiai Bajnokok Falának bővítéséről, újraépítéséről.

Kozgyules3

A közgyűlés elfogadta a 2023. évi 3. Krakkó-központú Európa Játékokról, a maribori, XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról és a – végül gazdasági okokra hivatkozva elmaradt – II. ANOC Strand Világjátékokról szóló beszámolót, melyeket Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba operatív igazgató ismertetett.

Kis-Lengyelországban sajnos a háború megnehezítette a szervezők dolgát, így is 48 ország 6400 sportolója mérkőzött meg 13 település 25 versenyhelyszínén. 175 magyar versenyző állt rajthoz, a Team Hungary 38 érmet és 5 kvótát szerzett Párizsra; Pekler Zalán sportlövő 4 aranyat nyert. Mariborban 105 magyar fiatalért szurkolhattunk, akik 23 érmet gyűjtöttek, az úszó Jackl Vivien egyedül 2 aranyat és 2 ezüstöt, de kiemelkedik az atléták igen sikeres szereplése is, melynek alapja jelentős részben a jól működő Zsivotzky-program.

Ide vonatkozó letölthető dokumentumok: 3. Európa Játékok beszámolója, EJ 1. számú melléklet, EJ 2. számú melléklet; XVII. Nyári EYOF beszámoló, XVII. Nyári EYOF 1. számú melléklet, XVII. Nyári EYOF 2. számú melléklet.

Megszavazták a 2024-es IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon részt vevő magyar küldöttség összetételére vonatkozó javaslatot is; a gangwoni eseményre közel 30 fiatal sportolónk utazik. A versenyeknek jelentős részben a 2018-as phjongcshangi téli olimpia helyszínei szolgálnak otthonául. A MOB logisztikailag felkészült az eseményre, a jégkorongozók már az egységes felszerelésüket is felvették.

Kgy8
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója ismertette a 2024. évi XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokkal kapcsolatos sportágankénti aktualizált előrejelzéseket. Az előterjesztést előzőleg az elnökség is tárgyalta, a közgyűlés pedig ezúttal fogadta el. A dokumentum kitér a sportprogramra, a kvótaszámok eloszlására és változásaira, a hazai kvalifikációs eseményekre, a kvalifikációra és a magyar kvótaszerzési esélyekre a szövetségekkel való konzultációt követően sportági bontásban. A csapat létszáma 137 és 245 fő között várható, ezt a további csapatkvalifikációk jelentősen befolyásolhatják. Az eredményességi előrejelzés 14-22 1-3., és további 25-38 darab 4-8. helyezést prognosztizál. Folyamatos a kapcsolattartás a szövetségekkel, a MOB egyik legfontosabb feladata, hogy a felkészülés során, majd az olimpia idején a lehető legtöbb segítséget megadja a jó eredmények érdekében. A párizsi prognózis ide kattintva olvasható.

Elfogadták az olimpiai eseményekre történő nevezés és akkreditáció minimumkövetelményeinek módosítását, melyet Fábián László ismertetett. Ennek egyik pontja, az Országos Sportegészségügyi Intézetben, a MOB Orvosi Bizottsága által meghatározott, az olimpiai esemény záróünnepségéhez képest 6 hónapon belüli komplex szűrővizsgálaton való részvétel és megfelelés.

Kgy6
MOB-Média/Szalmás Péter

Újabb napirendi pontként elfogadták a Magyar Csapat 2025. évi téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon való részvételét. A meghívók a MOB irodájába már megérkeztek. A havas-jeges multisporteseményt 2025. február 9. és 16. között Georgiában (Bakuriani, Tbiliszi, Batumi) rendezik, a nyári sportágak fesztiváljának július 20. és 26. között Észak-Macedónia fővárosa, Szkopje ad otthont.

A jelenlévők jóváhagyták a felügyelő bizottság 2024. évi ellenőrzési tervét, melyet Dávid Imre mutatott be.

A közgyűlés személyi kérdésekről, mégpedig az etikai bizottság összetételéről is döntött, miután tagjainak a mandátuma – mely négy évre szól – lejárt. A MOB alapszabálya szerint a bizottság hét, magas társadalmi elismertséggel bíró tagból áll; tagjait az elnökség javaslatára a közgyűlés titkos szavazással választja meg. A közgyűlés elfogadta az előterjesztést, a testület tagja lett dr. Beck György, dr. Bodnár András, Császári Attila, dr. Földesiné dr. Szabó Gyöngyi, dr. Hardy Ilona, dr. Kolbenheyer Zsuzsanna és dr. Sótonyi Péter.

Kgy3
MOB-Média/Szalmás Péter

A résztvevők videó-összeállítással emlékeztek meg az olimpiai család május 20-a óta elhunyt tagjairól (Hódy László kosárlabdázó, Bodnár János öttusázó, vízilabdázó, edző, Hecker Gerhárt atléta, Kiss László atléta, sportvezető, Maróthy István birkózó, mesteredző, a birkózószövetség alelnöke, a MOB-tagja, Söre János kerékpáros, edző, Droppa Erika, a teniszszövetség MOB Fair Play Életműdíjas munkatársa, Csapó Gabriella 4. helyezett röplabdázó, edző, dr. Ormai László asztalitenisz mesteredző, sportvezető, a Statisztika SC alapítója, a Magyar Edzők Társasága elnöke, a MOB érdemérmes tagja, Kovács Annamária bronzérmes atléta, Lendvai Tibor kerékpáros, dr. Eckschmiedt Sándor 5. helyezett atléta, edző, a TF docense, Benkő László, a labdarúgószövetség elnöke, a MOB tagja, dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella röplabdázó, mesteredző, női szövetségi kapitány, a MOB Nők Sportjáért-díjasa, dr. Zarándi László bronzérmes atléta, mesteredző, a TF atlétikai tanszékének vezetője, Csík József atléta, Hauszler Károly bronzérmes vízilabdázó, edző, Batizi Sándor vívó mesteredző és Kozma Péter síző).

Gyulay Zsolt végül gratulált Molnár Zoltánnak az Európai Olimpiai Bizottságtól kapott Laurel-díjához illetve Faragó Tamásnak a Prima Primissima-, Fábián Lászlónak és Kovács Antalnak a Prima-díjhoz; majd karácsonyi jókívánságaival búcsúzott a MOB közgyűlésének tagjaitól, akik egy-egy Sport 2023 évkönyvvel is gazdagodhattak.