20230723 011 EYOF MARIBOR 2023 00 opening ceremony

„Úgy gondolom, jó úton halad az utánpótlásunk”

2023. 08. 01.
Megosztás

A Team Hungary 23 érmet szerzett a maribori nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, amivel az éremtábla 6. helyén végzett. Dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója szerint a magyar utánpótlás jó úton halad, és nagyon meg kell becsülni azt, aki ma multisporteseményt szervez.

„Az EYOF azért nagyon fontos, mert a fiatalok belekóstolhatnak a multisportesemények hangulatába – bepillantást kapnak abba, hogy milyen lesz később az olimpia – nyilatkozta dr. Bartha Csaba. – A fiatalok körében népszerűsíti az olimpizmust – tulajdonképpen ez is a küldetése, ugyanúgy, ahogy az ifjúsági olimpiáké is.

Sportszakmai szempontból fontos, hogy a fiatalok itt felmérhetik, hol tartanak a nemzetközi élmezőnyhöz képest, s bár mindig elmondjuk, ezeken a versenyeken az a lényeg, hogy a fiatalok belekóstoljanak a nemzetközi versenyek hangulatába, megismerjék a többi sportág résztvevőit, és kapcsolatokat építsenek, tudjuk, hogy mindenki a lehető legjobb eredményt szeretné elérni.

Huszonhárom érmünkre szerintem nagyon büszkék lehetünk, s mindenképp kiemelném az atlétikát, amely az olimpiai mozgalom egyik fontos láncszeme, s nekünk Besztercebánya után ezúttal is nagy sikereket hozott. Jó előjel ez az idei, hazai rendezésű atlétikai világbajnokság előtt, hiszen azt mutatja: van utánpótlásunk, s hogy a Zsivótzky-program, amely stratégiailag is hivatott meghatározni a sportág jövőjét, meghozza az eredményét.

Úszásban a hagyományainknak megfelelően jól szerepeltünk és hoztuk a sikereket, és semmiképpen sem szabad szó nélkül elmenni amellett, hogy Jackl Vivien négy érmével a legeredményesebb magyar sportoló volt Mariborban. Judóban is hoztuk az érmeket, szívmelengető volt a szertorna, amelyben több döntős helyezés mellett Zámbori Zala révén aranyérmet is szereztünk. Teniszben is nagyon színvonalas mérkőzéseket láthattunk, az elmúlt EYOF-ok tekintetében a legerősebb mezőny jött össze, ez a kiemeléseknél is megmutatkozott. Szépen helyt álltak a magyarok itt is, mindenkinek volt győzelme. Kerékpárban, 3x3-as kosárlabdában sajnos messze volt a jó eredmény.

A csapatsportágak mérkőzései mindig remek hangulatban zajlanak, egyfajta kohéziót teremtenek a csapaton belül. A röpis lányok meglepetés-győzelme az olaszok ellen megadta az alaphangulatot, s végül a negyedik helyig repítette a fiatal csapatot. A kézilabdázó fiúk teljesítménye is megsüvegelendő: végig magabiztosan játszottak egy rendkívül erős mezőnyben, és bár hat nap alatt öt mérkőzést játszottak, a horvátok elleni bronzmeccsre is maradt erejük, kitartásuk, elszántságuk. Megérdemelten lettek bronzérmesek. A sorozatterhelés kapcsán azonban talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy egy nappal korábban elkezdjék a tornát, mert úgy beleférne még egy pihenőnap, így kevésbé lenne intenzív a terhelés, kevesebb lenne az egészségügyi kockázat, sérülésveszély.

20230727 065 EYOF MARIBOR 2023 04 uszas
MOB-Média/Szalmás Péter

Rendezvény-szempontból is érdekelt az EYOF: minden helyszínre elmentem; kíváncsi voltam a stadionokra, a pályákra, a közlekedésre, a kiszolgáló épületekre, az önkéntesek munkájára. A szervezésről általánosságban azt mondhatom, mindenkit, aki ma multisporteseményt szervez, komolyan meg kell becsülni, hiszen a mai gazdasági helyzetben ez nagy erőfeszítéseket igényel gazdasági, infrastrukturális és humán erőforrás tekintetében egyaránt. A helyszínekkel és a szervezéssel kapcsolatban nem lehet kifogásunk, a szállással és a közlekedéssel adódtak néha kellemetlenségek, de egy ekkora méretű, többezer fős eseménynél ezek elnézhetők. Gratulálok a szervezőknek, Maribor jó helyszín volt, és a szervezők is megtettek minden tőlük telhetőt.

Ezúton szeretnék toábbá gratulálni a versenyzőinknek, a felkészítő edzőknek, kluboknak, műhelyeknek, szövetségeknek, sportszakembereknek, támogatóknak és minden partnernek, akinek része volt abban, hogy ezek a sikerek megszülessenek. Úgy gondolom, jó úton halad az utánpótlásunk.”

20230727 042 EYOF MARIBOR 2023 04 atletika
MOB-Média/Szalmás Péter

Érmeink száma 267-ről (ennyi medállal érkeztünk a szlovéniai EYOF-ra) hat versenynap alatt 290-re nőtt; a nyári EYOF-ok során 89 aranyat, 86 ezüstöt és 115 bronzot jegyzünk. A fiatal Team Hungary Mariborban hat nap alatt 23 érmet gyűjtött, közte 8 aranyat, 5 ezüstöt és 10 bronzot.

(MOB-Média)