20230510 004 maribor eligazitas

60 nap múlva csodás környezettel vár Maribor

2023. 05. 24.
Megosztás

Az érintett sportági szakszövetségeknek tartott tájékoztatót a XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról a Magyar Olimpiai Bizottság. A 60 nap múlva, július 23-án kezdődő maribori multisporteseményen várhatóan 104 magyar fiatal fog Európa 47 országának legjobb korosztályos sportolóival megmérkőzni. A versenyprogramban 11 sportág szerepel.

Fábián László csapatvezető gratulált a népes különítményhez, kiemelve a női röplabdázók sporttörténeti részvételét (ezidáig Győrben a rendező jogán vehetett részt nemzeti utánpótlás-együttesünk). A MOB főtitkára jelezte, hogy nincs eredménycentrikus elvárás, sokkal inkább cél, hogy a fiatalok megérezzék a multisportesemény, a magyar csapat, a Team Hungary közösségét, hangulatát, ugyanakkor természetesen „örülünk a jó eredményeknek, komoly hagyományaink vannak az EYOF-on” – mondta az olimpiai bajnok sportvezető. Hozzátette: a csapatvezetés többször járt már a helyszínen, Szlovénia második legnagyobb városában, és „a jó tapasztalatok után elmondható, hogy szép, csodás környezet, kiváló feltételek várják a fiatalokat, jó versenyek várhatók”.

20230510 001 maribor eligazitas
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója is megerősítette, hogy ugyan „a 2017-es győri EYOF magasra tette a lécet, de Maribor is hasonlóan jó és felszerelt létesítményekkel készül”. Az igazgató elmondta, hogy a MOB közgyűlése elfogadta a résztvevők bő listáját (long list) és a sportszakmai irányelveket is. „Fontosnak tartjuk, hogy ezek a fiatalok a becsületes sport, a fair play szellemében, más nemzetek kultúráját tisztelve vegyenek részt életük első multisporteseményén” – hangsúlyozta. A sportvezető hozzátette: a MOB, annak kint lévő munkatársai, a csapatiroda mindenben igyekszik segíteni a Team Hungary-t.

A részleteket Tor Tamás, a csapatiroda munkatársa ismertette. Elmondta, hogy az előző besztercebányai EYOF minden idők legsikeresebb fesztiválja volt magyar szempontból 24 éremmel, a nemzetek közti 5. helyezéssel. Eredetileg Koper lett volna a házigazda, majd a rendezés átszállt Mariborra. A szervezők 48 ország 2451 sportolóját várják; 11 sportág 123 versenyszámában hirdetnek győztest. A magyar csapatot 104 sportoló alkotja (52 leány és 52 fiú). A sportolókat 24 épületben (zömmel kollégiumi színvonal) fogják elszállásolni, a magyarok három helyszínen fognak lakni; a létesítmények igen közel lesznek egymáshoz. Az utazás buszokkal, közösen történik, az útvonal mintegy három és fél óra alatt teljesíthető. Az indulás július 22-én, a hazaérkezés 30-án történik; a nevezési határidő július 4-e, a fogadalomtételre 19-én kerülhet sor.

20230510 002 maribor eligazitas
MOB-Média/Szalmás Péter

Az egészségügyi vonatkozásokról – szűrővizsgálatok, MACS-tanfolyam, gyógyszerek bejelentése – dr. Varga Nóra vezető csapatorvos beszélt.

A XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak a szlovéniai Maribor ad otthont 2023. július 23. és 29. között.

Sportágak/szakágak: atlétika, judo, kézilabda, 3x3-as kosárlabda (a nagypályás változat helyett), mountain bike (új sportág), országúti kerékpár, tenisz, torna, úszás, gördeszka (új sportág), röplabda.

Az esemény honlapja: eyof-maribor.com

(MOB-Média)