6400 méteren a SPAR Everest Expedíció

6400 méteren a SPAR Everest Expedíció

2014. 04. 22.
Megosztás

Klein Dávid elérte az előretolt alaptábort, 6400 méteren is jól bírja a szervezete a légkört.

Vasárnap megkezdődött a SPAR Everest Expedíció második szakasza, a táborlánc-építés. Klein Dávid elindult az 5200 méteren fekvő északi alaptáborból az előretolt alaptábor felé, ahová jakokkal korábban előreküldte a szükséges felszerelés nagy részét. Az éjszakát a köztes alaptáborban töltötte 5800 méteren, a hétfői nap során pedig gond nélkül sikerült elérnie a 600 méterrel magasabban fekvő előretolt alaptábort.

A szervezete nagyon jól reagált az emelkedésre, megfelelő ritmusban akklimatizálódik, és ha jól telik az éjszaka, már holnap elindulhat a 7000 méter magasan fekvő egyes tábor felé. Mivel az alaptáborban nem jutott elég jak valamennyi expedícióra, a felszerelés egy része – köztük a napelem panel – még nem ért fel az előretolt alaptáborba. Dávid ezért sajnos nem tudja feltölteni a műholdas telefonját, így közvetlen kommunikációra nincs lehetőség, de remélhetőleg hamar megoldódik a probléma, Török Edina alaptábor-vezetővel pedig addig is folyamatosan tartja a kapcsolatot rádió adó-vevőn keresztül.

A serpák sztrájkja béníthatja a szezont

Elképzelhető, hogy sztrájkba lépnek a Csomolungmán dolgozó serpák, miután a hegy történetének legsúlyosabb tragédiájában a legfrissebb jelentések szerint legalább 13 társuk veszítette életét – tudatta az AP hírügynökség.

Több serpa felmondott, mások pedig készek a teljes bojkottra, amely megbéníthatja a hegymászószezont – mondta a hírügynökségnek Ang Tshering a Nepáli Hegymászó-szövetség képviseletében.

„Testvéreinket, barátainkat veszítettük el, sokan nem képesek folytatni a munkájukat. Rengetegen félnek, a családjaink rettegnek és kérik, hogy menjünk haza” – nyilatkozta az AP-nek Pasang serpa.
A serpák határozottabb fellépést és több segítséget követelnek a nepáli kormánytól, amely 40 ezer nepáli rúpiát (mintegy 92 ezer forintot) adott első lépésben gyorssegélyként. A Csomolungmán körülbelül 39 expedíció és 400 hegymászó tervezi a mászást.

(Forrás: sparexpedicio.hu, MTI)