65 éves az olimpiai bajnok birkózó, Kocsis Ferenc

65 éves az olimpiai bajnok birkózó, Kocsis Ferenc

2018. 07. 08.
Megosztás

Vasárnap ünnepli 65. születésnapját a moszkvai olimpián aranyérmes, világ- és Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, Kocsis Ferenc. A Prima-díjas mesteredző több tanítványa is a világ legjobbjai közé birkózta magát.

Kocsis Ferenc 1953. július 8-án született Budapesten. „Csikó”, ahogy barátai becézik, a Kanizsai Húsos színeiben kezdett birkózni 1966-ban. Pályafutását 1971-ben a Budapesti Honvédnál folytatta, ’73-tól pedig a Ganz-Mávag színeiben pallérozódott Kiss Ferenc tanítványaként.

Egész pályafutása alatt a kötöttfogású szakág 74 kg-os súlycsoportjában versenyzett és érte el sikereit. 1973-tól ’84-ig volt a magyar válogatott tagja, ezen idő alatt három világbajnoki érmet nyert, köztük 1979-ben San Diegóban aranyat, négyszer lett Európa-bajnok; a moszkvai olimpián, 1980-ban pedig mindenki másnál jobbnak bizonyult, így aranyérmet akasztottak a nyakába.

Aktív sportoló pályafutásának befejeztével a szőnyeg közepéről a szőnyeg szélére tette át állását, és olyan klasszisokat nevelt ki, mint az olimpiai bajnok Farkas Péter és Majoros István, vagy a világbajnoki ezüstérmes Deák-Bárdos Mihály. A ’90-es években Szegeden, majd Kecskeméten alakított ki sikeres szakosztályt. Érdemei elismeréseként a nemzetközi szövetség a halhatatlanok közé választotta, itthon pedig 2017-ben Prima-díjat kapott.

Felesége Szabó Gabriella, Európa-bajnok asztaliteniszező.

(MOB, fotó: MTI)