70, 30, 10 – id. Szívós Istvánra emlékezünk

70, 30, 10 – id. Szívós Istvánra emlékezünk

2022. 08. 15.
Megosztás


Az olimpiai bajnok vízilabdázó id. Szívós Istvánra emlékeztek augusztus 13-án a róla elnevezett kikötőben, Szigligeten.

A kikötőben és a szigligeti sportolói fasornál található emlékműnél Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, dr. Iglódi Endre, a MOB Emlék- és Hagyományőrző Bizottságának tagja és a néhai bajnok unokája, a világbajnok, olimpikon vízilabdázó Szívós Márton helyezett el koszorút.

„A kétszeres olimpiai bajnok a '48-as londoni ezüstje után éppen 70 éve, Helsinkiben szerezte meg első ötkarikás aranyérmét a legendás: Jeney, Vízvári, Bolvári, Markovits, Gyarmati, Szívós, Kárpáti összetételű kezdőcsapat tagjaként. Négy év múlva az 1956-os olimpiai aranyérmes együttesnek pedig a csapatkapitánya volt és még 39 esztendősen a magyar bajnokság gólkirálya lett, akinek második otthona volt Szigliget. Id. Szívós István épp 30 esztendeje hunyt el, és kerek 10 éve állítottak neki szobrot a szigligeti kikötőben, amit aztán róla neveztek el; ezek a kerek évfordulók adták az apropót a megemlékezésre” – mondta Iglódi Endre.

A Szívós család érdekessége, hogy a középső generációt jelentő, 2019-ben elhunyt dr. Szivós István is olimpiai bajnok lett vízilabdában.

A szigligeti sportolói fasorban 14, az északi parti településhez köthető olimpikon kapott egy-egy fát.

(MOB)