20230702 029 KRAKKO 2023 12 kichkbox

8 érem kick-boxban – 1 arany és 2 ezüst zárásként

2023. 07. 02.
Megosztás

Remekül szerepeltek a magyar kick-boxosok a 3. Európa Játékokon. A multisporteseményen 9 magyar versenyző állt ringbe vagy tatamira, és összesen 8 éremmel gazdagították a Team Hungary éremkollekcióját. A sportág mérlege: 1 arany, 2 ezüst és 5 bronz. Vasárnap hárman döntőztek a Krakkótól alig egy órányi autóútra lévő Myslenicében. A Team Hungary utolsó magyar érdekeltségű versenye után felcsendült a Magyar Himnusz.

A sportág első alkalommal került az Európa Játékok programjába. A játékok zárónapjának egyik szép befejezését hozták kick-boxosaink. Ligh-contactban a 79 kilós Fésű Lajos egyhangú pontozással jutott be szombaton a vasárnapi döntőbe, ahol a német Al Amin Rmadan volt az ellenfele. A pointfighting kategóriában Bálint Martin (74 kg) az ír Nathan Taittel, Busa Gabriella (60 kg) az olasz Francesca Cecivel küzdött meg az aranyéremért. A döntősökre háromszor kétperces összecsapás várt.

20230702 044 KRAKKO 2023 12 kichkbox
MOB-Média/Szalmás Péter

Fésű Lajos végül ezüstérmes lett. „Amikor elkezdődött a kvótaszerzés az Európa Játékokra, már akkor tudtam, hogy a német lesz az a fiú, aki a legnagyobb gondot fogja okozni nekem ebben a súlyban. Azt tudni kell, hogy két kategóriát váltottam: 69-ről 79-re, így éreztem, hogy kijött a súlykülönbség. Én 74 kiló körül vagyok, ő meg valószínűleg 80 körül lehet a mérlegelés óta. Csalódott vagyok, mert egyértelműen az aranyért jöttem. Viszont úgy érzem, méltóképp helyt álltam és képviseltem hazámat itt az Európa Játékokon. Örülök, hogy itt lehettem.”

A kiegyenlített küzdelemben szintén ezüstérmes Busa Gabriella a meccs után arról beszélt, hogy jól ismeri olasz ellenfelét, már sokat bunyóztak egymás ellen. A mérkőzés első részében magát érezte jobbnak, majd az olasz szerezte a győzelemhez szükséges több pontot. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy részese lehetek ennek a sporttörténeti eseménynek, hiszen az Európa Játékokon most szerepel először a kick-box.”

20230702 001 KRAKKO 2023 12 kichkbox
MOB-Média/Szalmás Péter

Bálint Martin a 3. Európa Játékok utolsó magyar érdekeltségű versenyén lépett pályára – azaz tatamira –, ahonnan győztesként vonult le – megszerezve a Team Hungary 10. aranyát, sportága első EJ-győzelmét –, így zárásként még egyszer lejátszották a Magyar Himnuszt. „Nagyon élveztem az itt töltött napokat, a közös edzőtábort, majd a versenyt is. A mai meccs elején bele kellett rázódnom, a harmadik menetre már minden rendben volt. Az edzőimmel megbeszéltük meccs előtt a taktikát, ezt teljesítettem, meg is lett az eredménye. Megyünk tovább, a következő állomás az Egyetemi Játékok. Nehéz felfognom, hogy a világbajnoki cím után már Európa Játékok-győzelmem is van. Nehéz ezt felfogni. Ilyen közönség előtt pedig még nem bunyóztam, az is nagyon nagy élmény volt. Miután nem úgy sikerült az Európa-bajnokság, ahogy kellett volna, nem is sikerült kvalifikálni magamat, egy visszalépést követően jöhettem ki, így ez a győzelem most még nagyobb érték számomra, meg tudtam mutatni, hogy itt én vagyok a legjobb.”

20230702 011 KRAKKO 2023 12 kichkbox
MOB-Média/Szalmás Péter

Korábban, a szombati versenynapon öten lettek bronzérmesek, miután az elődöntőben kikaptak ellenfelüktől. A pointfighting kategóriában Veres Richárd (63 kg), Török Szonja Hajnalka (50 kg) és Kondár Anna (70 kg), míg Czégény Cintia (60) női full-contactban, Száraz Gergő (63) pedig férfi light-contactban állhatott fel a dobogó legalsó fokára, míg a női light-contactban a 60 kilós Nagy Rita a pénteki negyeddöntőben búcsúzott.

A kick-boxosok több mint egy héten át Lengyelországban edzőtáboroztak a játékokat megelőzően. „Sok izgalom volt, de szerencsére jól sikerültek a meccsek, ez nagy megelégedés számunkra. Nagyon kemény felkészülésünk volt, az államtitkárság erre külön keretet biztosított, ezt maximálisan ki is használtuk, ennek eredményét láthatjuk most” – mondta honlapunknak még pénteken a helyszínen lévő Galambos Péter, a Magyar Kick-boksz Szakszövetség elnöke. A sportvezető hozzátette: mivel a sportág „ott van” a Világjátékokon, az Európa Játékokon és a Küzdősportok Világjátékokán is, ezzel a „helyünk jogosságát tudjuk bizonyítani az egész sportvilágban, a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is”. A sportvezető a versenyt értékelve azt mondta, alapvetően elégedett a magyarok teljesítményével, „szép eredménynek” tartja, bár egy picit „többre számítottak”. „Voltak versenyzőink, akik megérdemelték volna ezen a szuper versenyen, hogy elérjék a legjobb eredményt, de aki kicsit is benne van a sportban, az tudja, hogy ez nagyon sok mindentől függ.” Hozzátette: „remélem a sportágat ezekkel az eredményeinkkel a jövőben egy szinttel feljebb fogja értékelni a magyar sport, hiszen egy közel olimpiai szintű versenyen tudtuk elérni ezeket a sikereket”.

(MOB-Média)