Ma lenne 90 éves Gyarmati Dezső

Ma lenne 90 éves Gyarmati Dezső

2017. 10. 23.
Megosztás

Ma lenne 90 esztendős a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett Gyarmati Dezső. A 2013 augusztusában elhunyt sportolóra, majd kiváló edzőre, a MOB egykori tagjára emlékezünk, megidézve egyben az '56-os melbourne-i olimpiát.

Gyarmati Dezső 1927. október 23-án született Miskolcon. Először az ökölvívással ismerkedett, majd áttért a kézilabdára és arra a sportágra, melyben világhírűvá vált, a vízilabdára. Ő az egyetlen, aki a magyar sikersportágban öt olimpián szerepelt. Mindegyikről éremmel tért haza. Helsinkiből, Melbourne-ből és Tokióból arannyal, Londonból ezüsttel, Rómából pedig bronzzal tért haza - ezzel minden idők legeredményesebb pólósa. Kétszeres Európa-bajnok, kétszeres főiskolai világbajnok, nyolcszoros magyar bajnok, 108 alkalommal szerepelt a válogatottban.

1963-tól a KSI, majd az FTC, Vasas, BVSC edzője, szövetségi kapitány a magyar és a kolumbiai válogatott mellett, szaktanácsadó Németországna, Bolognában, az FTC-nél, az Újpestnél és az OSC-nél, de segítette a Kecskemét csapatát is. Irányítása mellett a magyar válogatott olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki érmes helyezések sorát szerezte. Jelentős posztokat töltött be a Magyar Vízilabda Szövetségben is. Szövetségi kapitányként is sikeres lett: olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet nyert. Az elsők között kapta meg a Nemzet Sportolója elismerést, 1994 és 2005 között a Halhatatlanok Klubjának elnöke volt, 2005-ben MOB-tag lett.

Gyarmati Dezső első feleségétől, Székely Évától - a második Bara Margit színésznő -, az olimpiai bajnok úszótól született közös lányuk, az olimpiai ezüstérmes úszó, Gyarmati Andrea. Gyarmati Dezső unokája a korábbi sikeres vízilabdázó Hesz Máté - ma a szövetség főtitkára - és a londoni olimpia legfiatalabb magyar tagja, a nanjingi ifjúsági olimpia kétszeres aranyérmese, az úszó Szilágyi Liliána, akinek édesapja Szilágyi Zoltán, korábbi válogatott, többszörös olimpikon úszó.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a Magyar Olimpiai Csapat már javában készült a játékokra, amely november 22-én kezdődött Melbourne-ben. Küldöttségünk 111 sportolóval (91 férfi és 20 nő) vágott neki az ausztráliai utazásnak, melyet 26 éremmel (9 arany, 10 ezüst, 7 bronz) zárt az összesített éremtáblázat 4. helyén. A küldöttség egyik tagja volt Gyarmati Dezső is.

Gyarmati Dezső 85 esztendős korában, 2013. augusztus 18-án hunyt el.

A Gyarmati Dezsőt bemutató írásunkat a Nemzet Sportolója-sorozatban ide kattintva olvashatják el.

(MOB, fotó: MTI)