9 X6 A9726 2

A 2026-os téli olimpián debütáló síalpinizmussal ismerkedtek Magyarországon

2024. 02. 20.
Megosztás

A sportág történetében először, hazai terepen rendeztek az olimpiai szabályoknak megfelelő versenyt a milánói-cortinai téli olimpián bemutatkozó síalpinizmusban. A szakágban a 2020-as lausanne-i ifjúsági olimpián és a 2023-as olaszországi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon már rendeztek versenyeket.

Február 16-17-én a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség megbízásából és támogatásával, a Magyar Síalpin SE szervezésében az eplényi Síarénában rendezték az első, nemzetközi versenyszabályzatnak megfelelő magyar síalpin versenyt.

9 X6 A9670 2
Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség

A síalpinizmus vagy túrasízés a sísport legősibb formája. Ahogy neve is mutatja, a síelést és a hegymászást/alpinizmust ötvözi, ahol a sílécet nemcsak a lesikláshoz, de a mélyebb hóban történő felfelé haladáshoz is használják. Ahhoz, hogy a léc a felfelé gyalogolás közben ne csússzon meg, egy speciális tapadó kiegészítőt, az ún. fókát használják. Eredetileg ténylegesen fókabőrt használtak, innen a neve is, ma már természetesen szintetikus anyagról van szó. A felfelé haladáshoz a léc talpán rögzítik, majd a lefelé sikláshoz eltávolítják. Meredekebb szakaszokon a lécet lecsatolva és a hátizsákra rögzítve, gyalogosan másznak. Mindezeket a mozgásformákat a síalpin versenyzés különböző versenyszámai is tükrözik.

A modern síalpinizmus Magyarországon a 2010-es évekig erősen rétegsportnak számított, a 2010-es években népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. A síalpinizmus mint versenysport (Ski Mountaineering, azaz röviden „Skimo”) nemzetközileg rohamosan fejlődik, elsősorban Európában, a Skimo világkupa-sorozat évről évre egyre több sportolót mozgat meg. A nemzetközi versenyek irányító szervezete a Nemzetközi Síalpin Szövetség (International Ski Mountaineering Federation, ISMF). Hazánkban a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség égisze alá tartozik, és az olimpiai szereplés reményében a Sportért Felelős Államtitkárság és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását is élvezi. A MOB a kvalifikációs útvonal szabályainak ismeretében már kapcsolatban áll a szövetség síalpin szakágával.

1013f6d3 5d45 0bcd 7f23 f5901b99660f
Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség

A sportág fontos mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a következő, 2026-os milánói-cortinai téli olimpiával kezdődően a téli olimpiai játékok programjának részévé tették a Skimo három számát: a női és férfi sprintversenyt, valamint a vegyes váltót. Nekünk, magyaroknak külön kedvező, hogy az olimpiai szakággá avatott sprintverseny olyan szám, amelyre a felkészülés nem igényli magashegység közelségét. Az olimpiai sportággá történő előrelépés nyomán a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség az egyik tagegyesületét, a Magyar Síalpin és Túrasí Egyesületet kérte fel, hogy a sportág hazai felépítését elkezdje.

9 X6 A9706 2
Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség

Az eredmények a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség honlapján olvashatóak.

(Forrás és fotók: Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség)