Eoc43

A ’24-es olimpia helyszínén randevúzott az európai olimpiai család

2023. 05. 13.
Megosztás

A jövő évi nyári olimpia helyszínén, Párizsban tartotta 43. szemináriumát az európai olimpiai bizottságok (EOC) közössége. A Magyar Olimpiai Bizottságot Fábián László főtitkár és dr. Bényi Szabolcs, a MOB Budapesti Olimpia Bizottságának elnöke képviselte. A kétnapos sportdiplomáciai találkozón napirenden volt számos multisportesemény.

A május 12-13-ai eseményen az 50 európai tagországból 41 képviselője volt jelen, 9 pedig online csatlakozott az előadásokhoz.

„Nem csak a sok sportszakmailag fontos tájékoztató miatt, hanem sportdiplomáciai szempontból is jelentős volt az esemény. Az érkezés napján a vendéglátó Francia Olimpiai Bizottság fogadást adott, majd ott voltak az előadások közötti szünetek, közös kötetlen időszakok, amiket ki lehet használni kapcsolatépítésre, személyes egyeztetésekre, lobbizásokra. Szeretnénk például abban előre lépni, hogy az EOC bizottságaiba magyar sportvezetőket delegáljunk. Például Bényi Szabolcs vagy Deutsch Tamás alelnökünk kiváló nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik, a magyar sport érdekeit is szem előtt tartva tudna értékes munkát végezni a kontinens sportjáért is” – tájékoztatott Párizsból Fábián László.

A MOB főtitkára hozzátette, hogy a főbb napirendi pontokat a közelgő nyári multisportesemények jelentették, a szervezők beszámoltak az Európa Játékok, a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál és a Strand Világjátékok aktualitásairól és természetesen a párizsi és milánói téli olimpiáról is.

„A multisportesemények mellett olyan stratégiai jelentőségű témákat is tárgyaltunk, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Solidarity-programja, a fenntarthatóság, a carbon-lábnyom csökkentésének lehetősége, a menekültek helyzete napjainkban, az EYOF-ok lehetőségei és kihívásai, az EOC stratégiája és azon belül is a nemek közti egyenlőség témaköre” – mondta az olimpiai bajnok sportvezető.

Eoc43 nurowsky

Kihirdették a Piotr Nurowski-díj téli győzteseit is. Első a szlovák jégkorongozó Nela Lopusanova, második az ukrán biatlonos Oleksandra Merkushyna, harmadik az olasz síző Erik Canovi lett.

A magyar delegációhoz hamarosan csatlakozik Gyulay Zsolt MOB-elnök is; küldöttségünk hétfőn találkozik Magyarország párizsi nagykövetével, Habsburg Györggyel, akivel már a megbeszélés során a párizsi olimpia és az oda utazó magyar küldöttség, a Team Hungary kerül a fókuszba.

(MOB-Média)