„A besztercebányai EYOF elérte a célját, a magyarok teljesítménye nagyszerű”

„A besztercebányai EYOF elérte a célját, a magyarok teljesítménye nagyszerű”

2022. 08. 01.
Megosztás


24 éremmel, a nemzetek közti éremtáblán elfoglalt 5. helyezésünkkel holtversenyben minden idők 3. legeredményesebb EYOF-eseményét zártuk Besztercebányán. A hazaérkezést követően Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára értékelte a magyar csapat teljesítményét és magát az esemény jelentőségét.

„Ami az eredményeket illeti, nagyon boldogok lehetünk a magyarok nagyszerű teljesítménye miatt, hiszen a 24 éremmel, a nemzetek közötti ötödik helyezéssel igazán elégedettek lehetünk. A közel három évtized alatt 15 alkalommal vettünk részt nyári EYOF-on magyar csapattal, az ezeken megszerzett 267 érem, köztük 81 arany úgy gondolom, önmagáért beszél, mutatja az utánpótlásunk erejét. Ezúton is gratulálok a magyar csapatnak, edzőiknek és a felkészítésben résztvevő stáb minden tagjának” – értékelt Fábián László főtitkár.

„A magyar csapat Besztercebányán nagyon összetartó volt, jó volt látni ilyen egységben a fiatalokat. Amikor nem voltak versenyeik, ellátogattak egymás eseményeire, közösen szurkoltak egymásnak, a pihenőnapjukon a kézilabdás lányok még Zólyomról is átutaztak, hogy drukkoljanak társaiknak. Amellett, hogy kapcsolatokat építettek, barátságokat kötöttek, természetesen más sportági szabályrendszerekbe is betekintést nyertek. A helyszíneken, az étkezőben, a faluban, vagy éppen a megnyitón 47 másik ország fiataljaival találkoztak egy héten keresztül, ami még több lehetőséget adott egymással, valamint más nemzetek kultúráival való ismerkedésre. Mindezen túl ezek a fiatalok megtapasztalhatták a közös utazás, szállás és étkezés hangulatát, találkozhattak az olimpiai hagyományokkal, mint a felvonulás a megnyitón, vagy a lánggyújtás. Összességében a besztercebányai EYOF ilyen vonatkozásban elérte a célját, hiszen a résztvevő sportolók megtapasztalhatták egy olimpiai jellegű multisportesemény hangulatát” – foglalta össze a sportvezető.

„A EYOF arra is kiváló alkalmat teremt, hogy az európai olimpiai családban tovább erősítsük megítélésünket és a sportdiplomáciai kapcsolatainkat. Jövőre téli és nyári EYOF is szerepel a sportnaptárban, illetve Európa Játékok is – mind az Európai Olimpiai Bizottság égisze alatt. Besztercebányára kiutazott Gyulay Zsolt elnök és dr. Bényi Szabolcs, a MOB Budapest Olimpia Bizottságának elnöke is, akik több sportdiplomatával is talákoztak az esemény során. Hogy csak egy példát mondjak, Gyulay elnök úr tagja a jövő évi lengyelországi Európa Játékok koordinációs bizottságának, jelen volt a lengyelek ötkarikás szervezetének első embere, Andrzej Kraśnicki is, így kifejezetten jó alkalomnak bizonyult a jelenléte és hasznosak voltak a rövid megbeszélései” – tette hozzá az olimpiai bajnok öttusázó.

A nemzetek éremtábláján Magyarország az 5.; az éllovas Olaszország, Németország és Spanyolország.
A nyári EYOF-ok történetében eddig a magyarok 267 érmet nyertek, köztük 81-81 aranyat és ezüstöt, valamint 105 bronzot.
A magyar dicsőségtábla itt található.
Frissülő képgalériánk itt böngészhető.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter; Deregán Gábor)