Radnótisok a besztercebányai EYOF-on

Radnótisok a besztercebányai EYOF-on

2022. 08. 10.
Megosztás


Még 2021. decemberében érkezett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez a felkérés, hogy egy magyar iskola is részt vehet a 16. Nyári Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál keretén belül tartandó Iskolai Olimpiai Nevelés című programon, Besztercebányán.

„A korábbi elnök, Kulcsár krisztián elnök úr a Magyar Olimpiai Akadémiát kérte fel a koordinálásra. Egyeztettem a szóba jöhető iskolákkal, melynek eredményeképpen az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium delegálása mellett döntöttünk. Az iskola megtette a szükséges jelentkezéseket, mi az ajánlásokat, aminek végeredményeképpen az iskola küldöttsége 2022. július 27. és 31. között az utazási támogatásunkkal részt vehetett az EYOF-on” – mondta el az előzményekről Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára.

„A Magyar Olimpiai Akadémia delegálásával és segítségével az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola négy tanulója: László Anna, Kővári Katica, Tha Ngueyen Lili és Rozsa Simon Péter, valamint jómagam abban a szerencsés helyzetben részesültünk, hogy a Besztercebányán lezajlott EYOF eseményein, 4 napon át részt vehetettünk és lelkesen szurkolhattunk a magyar versenyzőknek, valamint aktívan közreműködhettünk a különböző, az Iskolai Olimpia Nevelés című program keretében lebonyolított rendezvényeken. A négy napot megelőzően ez az iskolai program már áprilisban elindult, amikor a Visegrádi Négyek keretein belül a mi iskolánk is bekapcsolódhatott egy besztercebányai partnerintézménnyel. Kétszer 'találkoztunk' zoomos megbeszélésen, ahol mindkét fél bemutatta a saját országát, kulturális, természeti kincseit, gasztronómiáját, szűkebb környezetét, azaz az iskoláját, valamint az ország olimpiai történetét, legjobb sportolóit, eredményeit. Mindkét alkalommal angolul folyt a beszélgetés – a nyelvtudás követelmény volt a tanulók kiválasztásakor –, a diákok a PPT-formátumú előadásukat nagyon lelkesen adták elő. Besztercebányán pedig a második napon már élőben is lezajlott a találkozás, hiszen a szlovák partnerdiákoknak az olimpiai FAN Zone-ban kellett bemutatniuk bennünket. A többi ország között ez a sátor, stand is nagyon mutatósan nézett ki, hiszen a PPT-t kinyomtatták, magyar zászlóval, valamint különböző Magyarországról szóló kiadványokkal népszerűsítették hazánkat. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, amikor Magyarország szlovákiai nagykövetasszonyával, Fülöp Andreával is beszélgethettünk, közös fotókat készíthettünk. Mindennap aktívan részt vettünk a vendéglátóink által megszervezett fair-play, antidopping, fenntarthatósági kvízeken, teszteken, játékokon, miközben sok érdekes emberrel, sportolóval is összefutottunk. A fair-play sátorban találkoztunk Rácz Katalinnal, a kassai születésű egykori tőrvívó hölggyel, aki meglepetésünkre még mindig hibátlan magyarsággal beszélt velünk. Azt hiszem mindenkinek óriási élmény volt ez a négy nap, rengeteg programmal sűrítve, hiszen szombaton még a Spania Dolinaba (Úrvölgybe) is elvittek bennünket és a lengyel diákokat egy kirándulásra, ami szintén fantasztikus volt. Csak egyet bántunk: sajnos az időjárás miatt a záró ceremóniát nem láthattunk. Nagyon köszönjük a lehetőséget és bízunk benne, hogy nem ez volt az első és utolsó” – tájékoztatta honlapunkat a csoport vezetője, Zimmermann Henriette, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium testnevelő tanára.

(MOB-MOA; fotó: ZH)