A MOB elnöksége elfogadta a besztercebányai EYOF beszámolóját és az új SZMSZ-t

A MOB elnöksége elfogadta a besztercebányai EYOF beszámolóját és az új SZMSZ-t

2022. 09. 14.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a szeptember 14-ei ülésén elfogadta a XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról szóló beszámolót és a MOB új szervezeti és működési szabályzatát, valamint döntöttek a MOB-elnök helyettesének személyéről is; a Budapesti Olimpia Bizottságba új tagokat választottak.

Az első napirendi pontban Gyulay Zsolt beszámolt az elmúlt ülés óta eltelt időszak aktualitásairól. Gratulált a budapesti Fina vizes- és a szegedi ifjúsági, U23-as kajak-kenu vb megrendezéséhez, magyar sikereihez. Gratulált továbbá a birminghami világjátékok (27 érem), a müncheni multisport-Eb (atlétika, evezés, kajak-kenu, torna, összesen 23 érem), római úszó Európa-bajnokság, a besztercebányai EYOF (24 érem), a kajak-kenu és öttusa világbajnokság, a spliti vízilabda Eb, a jelenleg is zajló birkózó-vb és sportlövő Eb eredményeihez. Az események jelentős részén tovább erősödtek a sportdiplomáciai kapcsolatok, az elnök többek közt Thomas Bach NOB-elnökkel is találkozott. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke tájékoztatást adott arról, hogy látogatást tett az Indonéz Olimpiai Bizottság vezetése a magyar ötkarikás szervezet székházában; a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség Ádámfi Attilát alelnöknek, Takács Máriát az edzői bizottság tagjának választotta; Sydney, Athén és Peking vízilabdázó ötkarikás bajnoka, dr. Molnár Tamás személyében a történelemben először vezeti magyar a FINA vízilabda-bizottságát. Bemutatkozó sajtótájékoztatón ismertette elképzeléseit a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának két új vezetője: dr. Schmidt Ádám államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár; a sportvezetők új titulusukban a MOB-ban is bemutatkoztak már. Gyulay Zsolt elmondta, közel 40 fős magyar delegáció vett részt a müncheni olimpia 50. évfordulója alkalmából rendezett emléktúrán a bajor fővárosban az olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Bodnár András vezetésével. Újra találkozott a Magyar Olimpiai Bizottság vezetése Dél-Korea magyarországi nagykövetével. Búcsút vettünk a Magyar Olimpiai Akadémia korábbi főtitkárától, a MOB egykori tagjától, dr. Jakabházyné Mező Máriától, valamint a Magyar Jégkorong Szövetség tiszteletbeli elnökétől, a MOB tiszteletbeli tagjától, dr. Pásztor Györgytől. A közelmúltban ülésezett a MOB Sportolói, Sportszakmai és Budapesti Olimpia Bizottsága, továbbá több aktivitással részt vettünk a XVI. Coop Rallyn.

Az elnökség elfogadta a XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról készült beszámolót, melyet korábban a MOB Sportszakmai és Sportolói Bizottsága is áttekintett. Fábián László főtitkár az előzmények közt kitért rá, hogy az eseménynek eredetileg 2021-ben Kassa adott volna otthont, de azt többek közt a „Covid hullámai” is átírták, így 2022-ben Besztercebányán rendezték a fesztivált, melyen 94 magyar sportoló állt rajthoz összesen 9 sportágban; a magyar delegációt 28 sportszakember segítette, köztük egy egészségügyi csapat. A magyarok 24 éremmel a nemzetek versenyében az 5. helyen zártak. Dr. Bartha Csaba sportszakmai szempontból hangsúlyozta, ebben a korosztályban nem az eredményesség az elsődleges szempont, hanem, hogy a fiatalok megtapasztalják az olimpiai jellegű multisportesemény hangulatát, az egymásnak szurkolást, megismerkedjenek az olimpia szellemiségével, jelképeivel. A sportigazgató természetesen az eredményességre is kitért, példaként említve többek közt a kézilabdázók, atléták, úszók sikereit. Gyulay Zsolt hozzátette: „fontos megvizsgálni az EYOF utáni lemorzsolódás arányát, okait, hiszen ezek a fiatalok már beérhetnek, akár ott lehetnek a Los Angeles-i olimpián 2028-ban. Ebben a MOB-nak és a sportági szakszövetségeknek felelőssége van”.

A beszámoló dokumentumai itt (indulók és eredmények), itt (sportági beszámoló) és itt (teljes beszámoló) érhetők el.

Az ülés napján érvénybe lépett a MOB új, módosított Szervezeti és Működési szabályzata. Mint Fábián László elmondta, erre a közgyűlésen elfogadott új, megváltozott alapszabálya miatt volt szükség. A módosító javaslatok többek közt a jelölő bizottság megszüntetésére, az elnökség elektronikus szavazására, a MOB-iroda szervezeti egységeinek működésére, így például a nemzetközi osztály visszaállítására térnek ki.

Az elnökség személyi kérdésekben is döntött. Jóváhagyta, hogy Gyulay Zsolt elnököt akadályoztatása esetén dr. Deutsch Tamás alelnök helyettesítse. A grémium a megüresedett helyek betöltése végett a Budapesti Olimpia Bizottság tagjává választotta Eppel János közgazdász üzletembert, Horváth Gábor háromszoros olimpikon, kétszeres olimpiai bajnok kajakozót, sportvezetőt, Krisán László külkereskedőt, üzletembert és dr. Magyar Mátyás orvost, traumatológust, sportvezetőt. A bizottság elnökét és tagjait az elnökség legfeljebb a saját mandátumának idejére választja meg. A Budapesti Olimpia Bizottság elnöke dr. Bényi Szabolcs, jelenlegi tagja Balogh Gabriella, Heiszler Gabriella és Pandurics Anett; az elnökség részéről együttműködő tag dr. Kovács Antal. A MOB Jogi Bizottsága mellé dr. Deutsch Tamást, az Esélyegyenlőségi Bizottság mellé Pálinger Katalint jelölték ki az elnökség részéről kapcsolattartónak.

Az eseményen elfogadták 10 sportág világ- és Európa-bajnokságának több korosztályban elért eredmények alapján javasolt eredményességi támogatások felosztását (atlétika, judo, kajak-kenu, kézilabda, ökölvívás, öttusa, torna, úszás, vívás és vízilabda). „Sok esemény volt a közelmúltban, ezeken rengeteg jó magyar eredmény született” – jegyezte meg dr. Bartha Csaba sportigazgató.

Az ülés végén a résztvevők és a MOB-iroda munkatársai felköszöntötték 58. születésnapja alkalmából Gyulay Zsoltot és 85. születésnapja alkalmából dr. Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes vívót, a Nemzet Sportolóját, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság első emberét.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)