A biológiai útlevele buktatta le a portugál hosszútávfutót, négy évre eltítlották

A biológiai útlevele buktatta le a portugál hosszútávfutót, négy évre eltítlották

2012. 05. 09.
Megosztás

A Portugál Atlétikai Szövetség négyéves eltiltással sújtotta Hélder Ornelast hosszútávfutót, miután biológiai útleveléből kiderült, tiltott szerekhez nyúlt.

A 38 esztendős atléta az első, aki amiatt kényszerül 4 évre távol maradni a versenyektől, hogy a biológiai útlevelében feltüntetett adatok és értékek nem egyeznek több doppingvizsgálata eredményével.
A biológiai útlevél segítségével könnyebben bebizonyítható a doppingolás, az egyes szereknek a sportoló szervezetére gyakorolt hatásának kimutatása alapján.

Méghozzá a versenyző egészségi állapotának hosszabb távra visszamenő folyamatos követésével, a szakemberek a sportoló vérének változása alapján egyszerűbben ki tudják mutatni, vajon tiltott szerhez nyúlt-e.
Lamine Diack, az IAAF elnöke elmondta: a nemzetközi szervezet nem győzi hangsúlyozni, hogy a biológiai útlevél nem csupán egy fogalom, hanem egy hatékony módszer/segítség annak érdekében, hogy az egyes szabályszegések, csalások a lehető leghamarabb kiderüljenek.
A sportvezető hozzátette azt is, hogy tévednek azon atléták, akik úgy gondolják, csak doppinggal érhetnek el sikereket.
Az IAAF a mostanihoz hasonlóan, a jövőben is komolyan veszi a biológiai útlevelet, és ha a körülmények megkövetelik, szigorú büntetéssel sújtják a tiltott eszközökkel élőket. A 2011-es Daegu-i világbajnokságon például minden indulótól vért vettek az ellenőrök.
Ornelas abnormális vérképe már 2011 májusában gyanússá vált, ami természetesen további vizsgálódásokat eredményezett, egészen mostanáig. Az IAAF körültekintően és mélyen vizsgálta a portugál futó ügyét, 2009 decemberétől - 2010 novemberéig gyűjtötték össze az általa adott teszteket, azok eredményeit szakértők tanulmányozták.

Arra a konklúzióra jutottak, hogy semmilyen ésszerű magyarázat nincs a vérében bekövetkezett változásokra – csak a dopping. Ezt követően az IAAF a végső döntést a Portugál Atlétikai Szövetségre bízta, de javasolta a szigorú – 4 éves – eltiltást jelentő szankciót.
Az ítélet példát kíván statuálni: az IAAF és az atlétika vezető szervei ezután is azért dolgoznak, hogy a ,,sportok királynőjének” versenyzői a szabályoknak megfelelően, tisztán mérjék össze erejüket; akik pedig nem így tesznek, Ornelashoz hasonló büntetésre számíthatnak. A Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz nem érkezett fellebbezés az atléta részéről.
Ami Hélder Ornelas eredményeit illeti: maraton futásban a pekingi ötkarikás játékokon 46. volt, a 2006-os göteborgi kontinensbajnokságon 15-ként ért célba, de 2007-ben ő volt a Prágai Marathon győztese.

(Forrás: masz.hu)