A birkózó Szőke Alex kvótát szerzett a 97 kg-os súlycsoportban az olimpiára

A birkózó Szőke Alex kvótát szerzett a 97 kg-os súlycsoportban az olimpiára

2021. 05. 08.
Megosztás

Szófiában a kötöttfogásúak küzdelmeivel fejeződött be a birkózók olimpiai kvalifikációs sorozata. Szőke Alex az utolsó lehetőséget megragadva, meggyőző fölénnyel szerezte meg a kötöttfogású 97 kg-os súlycsoportban az olimpiai kvótát a nemzetnek.

Szombaton a kötöttfogásúak között három magyar indult az olimpiai kvótáért.

A 97 kg-os súlycsoportban 20-an mérlegeltek be, közöttük volt a junior Európa-bajnok Szőke Alex is. Erőnyerő volt az első fordulóban, csak a 16 között kellett először szőnyegre lépnie. Nem sokáig időzött ott, hiszen görög ellenfelét pontfölénnyel 9-0 arányban győzte le a mérkőzés első percében. A következő ellenfele, a spanyol Gasca sem okozott gondot számára; őt is hasonló koreográfiával múlta felül, mint első ellenfelét, ezzel Alex bejutott az elődöntőbe, ahol este az első helyen kiemelt, grúzból honosított olasz Európa-bajnoki ezüstérmes Kakhelashvili várta.

Az első három percben az olaszt intették meg, s ezt földharcban két pörgetéssel hálálta meg a magyar birkózó, így félidőben 5-0-ra vezetett. Várható volt, hogy a második három percben őt is megintik. Így is lett, de ő sikerrel védekezte ki földharcban az olasz próbálkozásait. Az olaszok úgy vélték, hogy Kakhelashvili földharcban értékelhető pontokat ért el. Videózást kértek, ami nem igazolta reklamálásukat. Alex neve mellé még egy pont került. Az utolsó másfél percben egyik birkózó sem tudott értékelhető akciót bemutatni, így Szőke Alex 6-1-re nyerte a találkozót és szerezte meg sportága 6. olimpiai kvótáját a nemzetnek.

A másik két magyar kötöttfogású birkózó, Kecskeméti Krisztián (60 kg) és Varga Ádám (130 kg) első találkozójukon vereséget szenvedtek és kiestek a további küzdelmekből.

Ezzel a birkózók olimpiai kvalifikációs sorozata befejeződött, a magyarok hat kvótát gyűjtöttek be.
Kötöttfogásban a Lőrincz testvérek, Tamás (77 kg) és Viktor (87 kg), Korpási Bálint (67 kg) továbbá Szőke Alex (97 kg), szabadfogásban Muszukajev Iszmail (65 kg), míg a nőknél Sastin Marianna (62 kg) készülhet az olimpiára.

A magyar olimpiai csapat létszáma pedig 117 főre +7 tartalékra növekedett.

(MOB Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)