Szoke Alex Oslo 1x1

A birkózó Szőke Alex vb-ezüst-, a vitorlázó Vadnai Jonatán Eb-bronzérmes

2021. 10. 11.
Megosztás

Az olimpiai ötödik helyezett Szőke Alex ezüstérmet szerzett az oslói világbajnokságon. Vadnai Jonatán a…

Az olimpiai ötödik helyezett Szőke Alex ezüstérmet szerzett az oslói világbajnokságon. Vadnai Jonatán a várnai Európa-bajnokságon lett bronzérmes Laser-hajóosztályban. Nagy csatában maradt le a dobogóról Rasovszky Kristóf a LEN Nyíltvízi Kupa utolsó futamában, Szardínián. Budapesten 13, közte 2 aranyérmet szereztek a magyar medencés úszók a világkupán. A világkupán búcsúzott a pályafutása alatt 6 olimpiai érmet szerző Cseh László az aktív versenyzéstől. A magyar női kézilabda-válogatott két győzelemmel rajtolt az Eb-selejtező csoportjában. Magyar kerekesek is indultak a pályakerékpáros Európa-bajnokságon.

Birkózás. Erőnyerőként kezdte a 97kg-os súlycsoport világbajnoki küzdelmeit az olimpiai ötödik Szőke Alex Oslóban. Két magabiztos siker után óriási csatában verte az amerikai Hancockot, így szombaton este a súlycsoport döntőjében az olimpiai bronzérmes iráni Szaravi ellen léphetett szőnyegre.

Az első három percben Alexet intették és iráni ellenfele egyszer sikerrel pörgette meg a magyar fiút. A második 3 percben ellenfelét intették, de Alexnek nem sikerült a földharcban pontokat elérnie, így hatalmas csata után végül meg kellett elégednie az ezüstéremmel.
A fiatal, 21 éves magyar birkózó méltó utódja lehet a korábbi világbajnok Kiss Balázsnak a következő években.

Vitorlázás. Vadnai Jonatán az utolsó előtti napon megtartott három erős szeles futamban nyújtott remek teljesítményének köszönhetően bronzérmet szerzett a Laser -hajóosztály várnai Európa-bajnokságán.

Az első három napon lezajlott öt válogatófutam után Jonatán a kilencedik, bátyja, az olimpikon vitorlázó Benjamin a harmincadik helyről jutott az aranycsoportba.

A fiatalabbik testvér, Jonatán az Európa-bajnokság második szakaszában az első négy futamban a 2., 3., 6. és 4. helyen ért a célba, ezzel pedig megszerezte a bronzérmet. A testvére a 24. helyen zárt a 115 fős mezőnyben.

A hajóosztály 1974 óta rendezett Európa-bajnokságai során először állhatott fel magyar versenyző a dobogóra.

Nyíltvízi úszás. A múlt heti bronzérmet hozó itáliai futam után 1.3 másodperc hiányzott olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófnak az újabb harmadik helyhez a szardíniai Európa-kupafutamon.

Nagyjából mindenki úgy zárta az európai nyíltvízi úszó szezont Szardínián, ahogy annak idején májusban elkezdte a Lupa-tóban, az Európa-bajnokságon. Az olaszok medencés királya, Gregorio Paltrinieri győzött, a francia világbajnok Marc-Antoine Olivier is szerzett egy érmet, míg Rasovszky Kristóf ismét egy pár karcsapással maradt le a dobogóról.

Úszás. Az olimpia után a szezon kiemelt nemzetközi úszóeseménye a Fina-világkupasorozat, amelynek idei második állomása a Duna Arénában volt.

A szurkolók is visszatérhettek a Duna Arénába és feledhetetlen hangulatot varázsoltak, a magyar úszók pedig három nap alatt 13 éremmel (2 arany-, 6 ezüst-, 5 bronzérem) hálálták meg a lelkes biztatást.

Az érmeket Kós Hubert (1 arany, 1 ezüst, 1 bronz), Milák Kristóf (1 arany, 1 ezüst, 2 bronz), Szabó Szebasztián (1 ezüst, 2 bronz), Jakabos Zsuzsi (2 ezüst), a Szabó-Milák-Pádár-Jakabos váltó (1 ezüst) szállította. Klub színekben Békési Eszter, Holló Balázs és Kalmár Ákos 1-1 bronzot szállítottak.

A budapesti Úszó Világkupa pénteki döntői után hivatalosan is elbúcsúzott Cseh László, világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes legenda. A kivetítőkön megelevenedett a 35 éves klasszis sportpályafutása.

50m-es medencében olimpiákon 4 ezüst és 2 bronz, világbajnokságon 2 arany, 6 ezüst és 5 bronz, Európa-bajnokságon 14 arany, 4 ezüst és 5 bronzérmet szerzett. Ehhez még számos rövidpályás vb, Eb, Universiade illetve junior Európa-bajnoki arany is párosul.

Cseh Laci, utolsó edzője, Plagányi Zsolt indítása után ugrott vízbe és az első 25-öt Bernek Péterrel úszta pillangón, majd háton a Magyar Úszó Szövetség elnökével, Wladár Sándorral tempózott, ezt követően Kiss Miklóssal, a legelső úszóoktatójával teljesítette a mell résztávot, végül pedig a válogatott társai csatlakoztak hozzá egy utolsó, „örömúszós” gyorshosszra.

Cseh László búcsúztatásáról készült fényképalbumot a magyarock.hu Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

Kézilabda. Elkezdődtek a kvalifikációs csoportmérkőzések a 2022. évi Montenegró/Makedónia/Szlovénia közös rendezésű Európa-bajnokságra.
A magyar válogatott Portugáliát itthon biztosan, Szlovákiát idegenben nehezebben győzte le. A csoport negyedik résztvevője Spanyolország.
A 2022. november 4-20. közötti Eb-n már ott van a címvédő Norvégia, továbbá a három rendező ország válogatottja. Hozzájuk csatlakozik a hat csoport első két helyezettje.
A jövő évi Európa-bajnokság győztese megszerzi a 2024. évi párizsi olimpiai indulás jogát is.

Eddigi magyar eredmények:
Magyarország-Portugália 34-24 (17-15),
Szlovákia-Magyarország 28-30 (14-13).

Kerékpár. A svájci Grenchenben rendezték a pályakerékpárosok Európa-bajnokságát.

Az olimpián is szereplő versenyszámok közül sprintben Szalontay Sándor 17., Lovassy Patrik Rómeó 22. helyen fejezte be a versenyt.
Madisonban a Lovassy Krisztián, Orosz Gergő páros nem fejezte be a versenyt.
A négy számot magába foglaló omniumban az országúti bajnok Filutás Viktor a 15. helyen zárt.
A pályakerékpáros idény október 20-án a világbajnoksággal folytatódik Roubaix-ban.

(Magyarock-összeállítás, fotó: UWW, MKSZ, Szabó Miklós, Senior Sailing European Championships)