20230623 018 KRAKKO 2023 03 kajak kenu

A Csipes, Gazsó páros bronzot lapátolt pénteken

2023. 06. 23.
Megosztás

A Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra kajakpáros 500 méteren bronzérmes lett a 3. Európa Játékok pénteki versenynapján. A Team Hungary 4 éremnél tart a krakkói multisporteseményen. Sporttörténeti eredmény, hogy Tusnády Nimród döntős nehézségi mászásban.

A magyar kajak-kenu válogatott egy bronzérmet gyűjtött a krakkói Európa Játékok pénteki versenynapján: a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara duó lett harmadik a kajak kettesek 500 méteres versenyében. A férfi kajak négyesek 500 méteres döntőjében Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence és Tótka Sándor - akik a májusi, szegedi világkupán harmadikak voltak - elképesztően szoros küzdelem után lett hatodik. A kenusoknál a dunaújvárosiak 26 éves versenyzője, Hajdu Jonatán - aki csütörtökön negyedik lett 500 párosban Fekete Ádámmal - betegségből tért vissza a múlt hétvégi válogatón. Ennek fényében nem volt meglepetés, hogy nem tudott beleszólni az érmek sorsába, s a kajak négyeshez hasonlóan hatodikként zárt. A nők hasonló számában Balla Virág - aki négy éve, Minszkben 500 párosban nyert már Európa Játékokat - rendkívül gyengén rajtolt, s az itt összeszedett közel egyhajós hátrány meg is pecsételte a sorsát. Végül ő is a mezőny második felében, hatodikként ért célba. A nap utolsó magyar érdekeltségű fináléja, a női kajakosok sprintversenye rendkívül szoros csatát hozott. Az UTE 24 éves, két éve világbajnoki ezüstérmes versenyzője, Lucz Anna sokáig érmes pozícióban haladt, a végén azonban centikkel lemaradt a dobogóról, s meg kellett elégednie a negyedik hellyel. A magyar küldöttség csütörtökön, 500 méteren már szerzett egy bronzérmet a Bragato Giada, Nagy Bianka kenus duónak köszönhetően, így jelenleg két harmadik helye van.

20230623 001 KRAKKO 2023 falmaszas
MOB-Média/Tumbász Hédi

Tusnády Nimród fináléba jutott az elődöntőből a sportmászók nehézségi számában a krakkói központú Európa Játékokon. A 18 fős mezőnyből tízen folytathatják a szereplésüket szombaton, a 19 éves magyar versenyző négyes holtversenyben hetedik lett pénteken.
Eredetileg nyolcan jutottak volna döntőbe, de amint azt Beliczky Péter kísérő edző az MTI-nek elmondta, az útfelrakásnál volt egy kritikus mozdulat, amely többeknek a végállomást jelentette és a holtverseny miatt lesznek tízen a döntőben. Ebben a számban az indulók biztosító kötél segítségével másznak, hat percük van arra, hogy minél magasabbra jussanak, és a fogások teljesítése alapján kapják a pontjukat. Általában a selejtezőben két mászás van, de itt rögtön elődöntőt rendeztek, melyben csak egyszer próbálkoztak a feljutással a résztvevők. A sportág küzdelmeit Tarnówban, mintegy kilencven kilométerre Krakkótól rendezik egy 2500 néző befogadására alkalmas létesítményben. A döntőre szombat este 20 órától kerül sor.

„A hét elején még egy kicsit gyengélkedtem, de a versenyre már rendben volt a közérzetem. Jó verseny volt, bár néhány kiváló mászó nem jött el, mert nem számít az olimpiai kvalifikációba. A falat illetően azt kell mondanom, hogy egy picit gyengébb volt a világkupákon megszokottaknál, ott vannak ennél nehezebb erősségi mászófalak is. Erőben talán még többre is képes lennék, de mentálisan fejlődnöm kell; például, hogy folyamatos legyen a mozdulatsor, ne álljak ennyit pihenni, vagy ne ott, ahol ez nem a legoptimálisabb… Nekem otthon nincs lehetőségem ilyen falon gyakorolni, legközelebb Brnóban található hasonló. Fizikálisan lehet persze otthon is készülni, de a jó eredményekhez mindenképp mentálisan is tapasztalatot kell szerezni, gyakorolni kell a mozdulatsort hasonló méreteken is” – mondta Tusnády Kristóf.

20230623 012 KRAKKO 2023 ijaszat
MOB-Média/Tumbász Hédi

Balogh Mátyás a 37. helyen végzett az férfi íjászok olimpiai számának pénteki rangsoroló versenyében a krakkói Európa Játékokon. A tokiói olimpikon magyar sportoló a rossz időjárási viszonyok miatt kissé halasztott 60 lövéses alapversenyben az első 30 lövést 317 FITA-körrel zárta, majd a viadal második felében 324-et tett ehhez hozzá. A 641 körrel tíz riválisát tudta megelőzni a 47 fős mezőnyben. A folytatásban így a 32 közé jutásért is lőnie kell hétfőn, amikor Jeff Henckels lesz a riválisa. A luxemburgi íjász a rangsorolóban 655 FITA-körrel 28. lett. A csigás kategóriában szereplők is rangsorolót lőttek, a férfi mezőnyben Szíjártó László 13. lett.

Európa Játékok - Sportlövészet
MTI/Koszticsák Szilárd

A sportlövők wroclawi viadalán komoly olimpiai kvótareményekkel várta a napot a magyar küldöttség, ám férfi és női légpuskában sem sikerült párizsi repülőjegyet váltani. A férfiak 10 méteres versenyében az egy nappal korábban Mészáros Eszterrel vegyescsapatban aranyérmes Pekler Zalán 628,3 körrel 13., míg Péni István 627,9 körrel a 15. helyen zárt. Előbbi hat tizeddel maradt le a nyolcas fináléról. A nőknél Mészáros egy nappal korábbi teljesítményétől messze elmaradt, és 624,3 körrel csak a 29. lett. Dénes Eszter ugyanakkor nagyon közel volt a döntőhöz, amelyről 627,8 körös eredményével csupán két tizeddel csúszott le és lett tizedik. A légpisztoly vegyescsapat számban a Tátrai-Fejes Miklós, Major Veronika duó a 13., Bartók Csaba és Sike Renáta pedig a 28. helyen végzett.

Európa Játékok - Asztalitenisz
MTI/Czeglédi Zsolt

Az asztaliteniszezők első versenynapján az EJ legfontosabb sportági számában, vegyespárosban küzdelmes mérkőzést vívott a viadal egyetlen olimpiai kvótájáért küzdő Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó, amely kétszettes előnyt tékozolt el a hazai Samuel Kulczycki, Katarzyna Wegrzyn kettős ellen, de a döntő játszma megnyerésével bejutott a nyolc közé. Egyesben Madarász szintén győzött, méghozzá nagyon simán 4-0-re belga rivális ellen, és a 32 közé jutott, ahova Nagyváradi Mercédesz is beverekedte magát, szinte szó szerint, ugyanis másfél órás csatában múlta felül 4-3-ra a svéd Christina Källberget. Férfi vonalon nem sikerült a magyaroknak a továbbjutás, Majoros Bence norvég, Szudi Ádám pedig belga ellenféltől kapott ki.

20230623 010 KRAKKO 2023 taekwando
MOB-Média/Tumbász Hédi

A taekwondósoknál két magyar, Csáki Hanna (46 kg) és Salim Sharif Gergely (58 kg) volt érdekelt pénteken. Előbbi rögtön első mérkőzésén kikapott, majd a vigaszágon a brit Phoenix Faith Goodman is legyőzte őt. Utóbbi a moldovai Serghei Uscovot verte, de a negyeddöntőben a második kiemelt francia Cyrian Ravet-től kikapott. Mivel legyőzője a fináléba nem jutott be, Salim a vigaszágon sem folytathatta a küzdelmeket. Salim Omar Gergely nem hozta a súlyát, így a versenytől távol maradt, a Magyar Csapat létszáma így 176-ra csökkent.

Az ökölvívók is megkezdték szereplésüket az olimpiai kvalifikációs tornájukon, és a magyarok jól rajtoltak. A csapat két Európa-bajnoki bronzérmese, Veres Roland (57 kg) és Kovács Richárd (63,5 kg) nyert. Veres az azeri Umid Rustamov ellen hátrányból fordítva győzött, míg Kovács a litván Andriejus Lavrenovast verte sima, egyhangú pontozással. A nap egyetlen vereségét Mester Soma (71 kg) szenvedte el a litván Aleksandr Trofimciuktól.

Európa Játékok - Nõi 3x3-as kosárlabda
MTI/Koszticsák Szilárd

Szépen búcsúzott a lengyelországi Európa Játékoktól a magyar női csapat 3x3-as kosárlabdában, mivel az utolsó, pénteki csoportmérkőzésén magabiztos győzelmet aratott a lettek felett Krakkóban. A Bach Boglárka, Weninger Virág, Jáhni Zsófia, Szabó Fanni összeállítású együttes a negyeddöntőbe jutás esélyét már szerdán elveszítette, mert előbb Csehország, majd Franciaország csapatától is kikapott. Így csak a csoport harmadik helyének megszerzése és a győztes búcsú elérése lehetett a gárda célja, mely jól láthatóan az első másodperctől erre törekedett. A magyar együttes végül 20-8-as győzelmet aratott. A kvartett tagjai mondhatni testvériesen megosztoztak a pontokon, a legeredményesebb ugyanis Bach Boglárka volt hat ponttal, míg Weninger és Jáhni 5-5, Szabó pedig négy ponttal zárt.

Indulas vivo ottusa ej
MOB-Média

Közben a Team Hungary is egyre nagyobb létszámban van jelen az Európa Játékokon, péntek reggel például a vívók és az öttusázók keltek útra.

A Team Hungary krakkói mérlege: 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérem.

(MOB-Média, MTI)