A férfi kézilabda-válogatott kijutott a 2023-as olimpiai kvalifikációs világbajnokságra

2022. 04. 19.
Megosztás

A férfi kézilabda-válogatott összesítésben 10 góllal verte Izraelt, így kijutott a 2023-as világbajnokságra. A hétvégi világkupa-versenyeken a férfi párbajtőr-válogatott a dobó legmagasabb fokára állhatott fel. Három magyar kerékpáros teker a péntekig tartó Alpesi kerékpáros-körversenyen.

Kézilabda. Befejeződtek a 2023-as olimpiai kvalifikációs világbajnokság európai selejtező mérkőzései. A magyar férfi válogatott Izrael elleni kettős győzelemmel jutott ki a lengyel-svéd közösrendezésű vb-re.

A Chema Rodriguez irányította magyar csapat április 13-án csupán egy góllal verte ellenfelét Tel-Avivban. Vasárnap Tatabányán 9 góllal győzött a válogatott. Ezzel kijutott a vb 32 fős mezőnyébe.
A január 11. és 29. között 4 lengyel és 5 svéd városban rendezendő vb győztese kivívja az olimpiai szereplést. További 7 válogatott szerez jogot az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre.

Magyarország férfi válogatottja legutóbb 2012-ben jutott ki az olimpiára, ahol a 4. helyen végzett.

A világbajnokságra jelenleg az alábbi nemzetek kvalifikáltak:

Dánia (címvédő), Svédország (rendező), Lengyelország (rendező), Franciaország, Norvégia, Spanyolország (2022. Európa-bajnokság), Bahrein, Irán, Katar, Szaúd-Arábia, Dél-Korea (2022. Ázsia-bajnokság), Argentína, Brazília, Chile, Uruguay (2022 Dél- és Közép-amerikai-bajnokság), Magyarország, Belgium, Horvátország, Izland, Szerbia, Németország, Portugália és Észak-Macedónia (európai selejtező).
A fenti nemzeti csapatokhoz csatlakozik 5 gárda az Afrika-bajnokságról, 1 az Észak- és Közép-amerikai-bajnokságról, további egy vagy két csapat szabadkártyával.

A világbajnoki csoportok sorsolását július 2-én rendezik Katowicében.

Parizs csapat mindenki
hunfencing.hu

Vívás. A férfi és női tőrözők Belgrádban, a férfi párbajtőrözők Párizsban léptek pástra a húsvéti hétvégén egyéni és csapat világkupa-versenyen.

Az egyéni küzdelmekben a gyermekét az egészen közeli jövőben váró Kreiss Fanni kivételével a teljes magyar női tőrmezőny elitje ott volt Belgrádban. Fanni három tokiói csapattársa, Kondricz Kata, Mohamed Aida és Pásztor Flóra szinte tökéletes csoportkört produkáltak. Aida és Flóra veretlenül zárt, de Kata egyetlen, minimális különbségű veresége is elég volt ahhoz, hogy mindhárman közvetlenül a főtáblára kerüljenek.

Lupkovics tauber
Simone Ferraro / Bizzi / FIE

Hosszú idő után ott volt a mezőnyben Lupkovics Dóra is, aki az utolsó selejtezőkörben vérzett el, így nem került fel a 64-es főtáblára. Pásztor a 13., Mohamed a 37. Kondricz a 40. helyen végzett.

A férfi tőr egyéni vk-viadalon Dósa Dániel és Szemes Gergő küzdötte fel magát a főtáblára, ahol az első fordulóban búcsúztak a további küzdelmektől.

A párizsi Monal-kupa egyéni versenyén 7 magyar párbajtőröző jutott a legjobb 64 közé. Koch Máté egészen az elődöntőig menetelt, ahol a végső győztes francia Nelson Lopez-Pourtiertől kapott ki egyetlen találattal 14-15 arányban. Berta Dániel is bejutott a negyeddöntőbe, végül 8. lett.

A csapat versenyeken a férfi és női tőrözők Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő, illetve Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Pöltz Anna összeállításban egyaránt a 11. helyet szerezték meg.

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású párbajtőr együttes a hollandokat 37:22-re, a cseheket 43:32-re, a dél-koreaiakat 45:33-ra, az ukránokat pedig 45:42-re verte, majd a döntőben végig irányítva 43:36 a franciáknál is jobbnak bizonyult.

Tokió 2020 - Valter Attila kerékpárversenyzõ
MTI, Kovács Tamás

Kerékpár. Hétfőtől péntekig tart az Alpesi kerékpáros-körverseny. Az Olaszországban és Ausztriában zajló viadal 118 fős mezőnyében három magyar szerepel, Valter Attila, Fetter Erik és Dina Márton.

Az észak-olaszországi Clesből startoló és a Dolomitok festői vonulatai között 1500 méteren fekvő falucskába, San Martino di Castrozzába befutó 160 km-es nyitó etapján az olimpikon Valter Attila a 17. helyen ért célba.
Honfitársai közül Fetter Erik félperces lemaradással a 42., Dina Márton 9:48-as hátránnyal a 79. pozícióban zárt. Erik az U23-as fiatalok között a 11.

A további szakaszok:

2. (április 19.) San Martino di Castrozza - Lana, 154,1 Km
3. (április 20.) Lana-Niederdorf/Villabassa, 154,6 Km
4. (április 21.) Niederdorf/Villabassa - Kals am Grossglockner, 142,4 Km
5. (április 22.) Lienz - Lienz, 114,5 Km