A férfi párbajtőr- és a jégkorong-válogatott egy lépésre az olimpiai részvételtől

A férfi párbajtőr- és a jégkorong-válogatott egy lépésre az olimpiai részvételtől

2020. 02. 10.
Megosztás


A hétvégén Nottinghamben a férfi jégkorong-válogatott megnyerte az olimpiai előselejtező csoportját. A férfi párbajtőr-válogatott a vancouveri világkupán a 10. helyen végzett. A rövidpályás gyorskorcsolyázók a drezdai világkupafutamról 1 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel tértek haza. Hosszú Katinka két elsőséggel gyarapította győzelmei sorát a nizzai úszóviadalon. A debreceni Bocskai ökölvívó emlékversenyen a pehelysúlyú Gálos Roland diadalmaskodott. Vörös Virág ismét világkupapontokat szerzett síugrásban. Hétvégi összefoglalónk következik.

Jégkorong. Nottinghamban 4544 szurkoló buzdította a briteket a magyarok elleni olimpiai előselejtező torna fináléjában. A tét nagy volt, hiszen csak a torna győztese mehetett tovább a végső selejtező tornára, ahonnan az első kijut a pekingi téli olimpiára. A magyarok, miután a torna első két találkozóját megnyerték, már a második harmad után 2–0-ra vezettek, ezután a hazaiak szépítettek, de a folytatásban Hári János és Sofron István is gólt szerzett, beállítva ezzel a végeredményt.

Augusztusban tehát már közvetlenül a kvótáért küzdhetünk, csak az eredeti számításokkal ellentétben nem Szlovákiában, hanem Rigában. Az történt, hogy a miénkkel párhuzamosan rendezett G- és H-csoportból csak Ljubljanában igazolódott a papírforma és jutott tovább a favorit házigazda Szlovénia, Nur-Szultanban Kazahsztán helyett Lengyelország végzett a csoport élén. Mivel a lengyeleknek alacsonyabb a világranglista-helyezése, mint a magyaroké, ami alapján elosztják a résztvevőket, ők utazhatnak majd Szlovákiába, mi pedig északra, ahol Lettország, Franciaország és Olaszország lesz a riválisunk Pekingért.

A végső olimpiai selejtezőcsoportok (zárójelben a nemzetek világranglistás helyezése), 2020. augusztus 27–30.

D csoport (Szlovákia): Szlovákia (9), Fehéroroszország (14), Ausztria (15), Lengyelország (22)
E csoport (Riga): Lettország (10), Franciaország (13), Olaszország (16), Magyarország (21)
F csoport (Norvégia): Norvégia (11), Dánia (12), Korea (17), Szlovénia (18)

Kanada, Oroszország, Finnország, Svédország, Cseh Köztársaság, az Egyesült Államok, Németország és Svájc, mint a nyolc legelőkelőbben jegyzett ország, valamint a fogadó Kína már jogosult a 2022. évi téli olimpiai játékokra.

A nők olimpiai selejtezőjét a 2020/2021-es szezonban rendezik meg. Az egyes selejtező csoportok összetételét a 2020 májusában megrendezésre kerülő IIHF éves kongresszuson határozzák meg.Vívás. Párbajtőrben két helyszínen, a nők Barcelonában, a férfiak Vancouverben léptek pástra világkupaversenyen. A női és férfi tőrözők pedig GP egyéni viadalon gyarapíthatták olimpiai kvalifikációs pontjaikat.

A legnagyobb figyelem a férfi párbajtőrcsapat szereplését övezte, hiszen egy jó eredménnyel nagyon közel kerülhetett a gárda az olimpiához. Az Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely összeállítású négyes a nyolcaddöntőben kapcsolódott be a versenybe. Berta és Rédli pozitív mutatóval került ki az Egyesült Államok elleni összecsapásból, de a világbajnok Siklósnak nem ment, így az amerikaiak 45-41 arányú győzelemmel kerültek be a negyeddöntőbe. Az olimpiai versenyfutásban a nagy rivális oroszok egészen az ötödik helyig meneteltek, és a végül 10. helyen végző magyar négyest az olimpiai kvalifikáció szempontjából 3 pontra megközelítették. Így az utolsó verseny március 22-én Buenos Airesben dönt, hogy a két válogatott közül melyik nemzet vívja ki az olimpiai szereplés jogát. A kanadai vk-t Korea nyerte, így nagyon megközelítette a pontverseny első négy helyén tanyázó európai válogatottat. Vagyis márciusban nem szabad az ázsiai országnak felkapaszkodnia a négyek közé, továbbá a magyar válogatottnak az oroszok előtt kell végeznie, és akkor megvan a tokiói repülőjegy Rédliéknek.

A csapatversenyt megelőző egyéni viadalon Rédli András 6. lett; Siklósi Gergely a 9., Koch Máté a 31., Nagy Dávid a 42., Berta Dániel az 52. helyen végzett.A női párbajtőr-válogatott az olimpiai kvalifikációs időszak legjobb eredményét érte el Barcelonában. A nagyon fiatal, Borsody Emma, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga alkotta gárda az ötödik hely megszerzésével jelezte a "jövő csapata” címre okkal pályázhat ez a társaság. Igaz, a tokiói részvétel a női párbajtőr számára mind egyéniben, mind csapatban már korábban elúszott, de ez a csapat a későbbi években sokra viheti.

A tőrvívó hölgyek Torinóban küzdöttek egyéni olimpiai kvalifikációs pontokért. A sportág koronázott királynője, Inna Deriglazova megkeserítette a mieink életét. Az olimpiai és világbajnok orosz tőröző a 64 között Pásztor Flórával, a 32-ben Mohamed Aidával került szembe. Az extraklasszis mindkét magyart könnyedén győzte le. Az említett két magyar mellett még Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra is főtáblás volt, de ők is az első körben búcsúztak. A női szakág a következő időszakban áll igazán nagy feladat előtt - két hét múlva, Kazanyban kell kivívnia az olimpiai szereplést a csapatnak.

A férfiak tőr mezőnyében Dósa Dani vívott a 64-es főtáblán, és a korábbi olasz világbajnok Avolától szenvedett 15-10 arányú vereséget.Rövidpályás gyorskorcsolya. A drezdai világkupaversenyen sem maradt érem nélkül a magyar válogatott, és ez sorozatban már a 27. ilyen vk-viadal. A sort szombaton Liu Shaolin Sándor nyitotta, aki 1000 méteren egy elképesztően nehéz futamban a második helyen ért célba. Pihennie nemigen volt ideje, hiszen az éremátadás után következett a vegyes váltók fináléja. A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor összetételű kvartett két futamgyőzelemmel jutott be a fináléba, és a szezonban először szerzett aranyérmet.

A további egyéni számokban Liu Shaolin Sándor 500 méteren a második, Krueger John-Henry 1500 méteren a harmadik helyen ért célba. Utóbbi, pályafutása során először nyert érmet nemzetközi versenyen magyar színekben.

Liu Shaolin Sándor megnyerte a legrövidebb táv összetett világkupa-rangsorát, tette ezt úgy, hogy a vk-sorozat utolsó állomására, a dordrechti viadalra el sem utazik az idősebbik testvér. A világkupa magyar mérlege így egy arany, két ezüst és egy bronz – összesen négy érem. A lányok legjobb eredményét 500 m-en Jászapáti Petra 7. helyezése jelentette.Úszás. Hosszú Katinka a nizzai úszóviadal első napján minden számban rajthoz állt. Két 50 m-es sprint számmal melegített, majd 100 méter pillangón volt érdekelt Szilágyi Liliána társaságában, ahol kettejük párharcát Katinka nyerte, aki 59.45 másodperccel harmadik lett, míg honfitársa 1:00.65-tel hatodikként ért célba. A háromszoros olimpiai bajnoknak a 200 méter vegyesen nem volt esélye az amerikaiak olimpiai bajnok hátúszó specialistája, Kathleen Baker ellen, aki a világ idei legjobb idejével, 2:08.75 perccel nyert. A magyar klasszis 2:11.72-vel lett második. A magyar úszók még két érmet szereztek a nyitónapon: Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen második lett (4:16.37) , míg Holló Balázs 400 méter gyorson végzett a harmadik helyen (3:50.96).

Katinka szombaton két aranyéremmel folytatta szereplését, 1500 méter gyorson (16:27.83 perc) és 400 méter vegyesen (4:38.60 p) diadalmaskodott. Török Dominik 200 méter pillangón gyűjtött be egy bronzérmet (2:01.14 p). A viadal befejező versenynapján három érmet szereztek a magyar úszók. Hosszú Katinka 400 méter gyorson 4:14.00 perces teljesítménnyel második lett, ahogyan 200 méter pillangón 2:10.09-cel Szilágyi Liliána is, mögötte harmadikként a 16 éves Hatházi Dóra ért célba új egyéni csúccsal (2:10.76).Síugrás. Vörös Virág ismét pontot szerzett a női síugró világkupa-sorozatban: a magyar sportoló szombaton 29. lett az ausztriai Hinzenbachban. Virág a mostani eredményével 5 ponttal a világkupa ranglistáján a 41. helyen áll. A magyar síugró január 25-én a romániai Barcarozsnyón (Rasnov) a 30. helyen végzett, ezzel első magyar női síugróként szerzett vk-pontot, majd egy hete Oberstdorfban is 29. lett.Ökölvívás. Debrecenben idén már 64. alkalommal rendezték meg a nemzetközi Bocskai emlékversenyent, ahol a pehelysúlyban Gálos Roland állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A 2015-ös és 18-as aranyérmes magyar fiú harmadszor nyerte meg a rangos tornát, miután a tavalyi győztes franciát megosztott pontozással győzte le egy döntetlenszagú összecsapáson.

További két magyar: Kovács Richárd és Nagy Tímea is döntőt bokszolhatott. Összesen hét érmet szereztek ökölvívóink. Fodor Milán, Harcsa Zoltán és Hámori Ádám sérülés miatt nem állt ki a csütörtöki elődöntőjére.

A magyar érmesek:

Férfiak:
63 kg: 2. Kovács Richárd, 3. Fodor Milán
75 kg: 3. Harcsa Zoltán
91 kg: 3. Hámori Ádám

Nők:
57 kg: 3. Szűcs Szabina
75 kg: 2. Nagy Tímea

Március 13-tól majd még nagyobb tét mellett öklöznek legjobbjaink: a londoni európai olimpiai kvalifikációs tornán. Addig öt hét maradt, öt hét kőkemény felkészülés, hiszen mostantól végérvényesen Tokió áll a célkeresztben.

Judo. A legrangosabb európai judoverseny a párizsi Grand Slam-torna, amelyen hat magyar lépett tatamira. Közülük senki sem jutott el a legjobbak közé, de a 73 kilogrammosok között Szabó Frigyes, miután erőnyerő volt az első körben, egy afrikai és egy lengyel versenyző skalpját begyűjtve eljutott a negyedik fordulóig. Ott a végletekig kiélezett, csaknem kilenc perces összecsapáson intésekkel maradt alul a junior-világbajnok, felnőtt Eb-bronzérmes török Cilogluval szemben. Csák József tanítványa a legjobb tizenhat között búcsúzott, ezzel gyarapítani tudta olimpiai kvalifikációs pontjainak számát. Igaz, a direkt kvalifikációhoz továbbra is érem (érmek) megszerzésére lenne szükség, a kontinentális szabadkártya most Szabó Frigyesé.

A tizennyolc esztendős Sipőcz Richárd alaposan megszorongatta a sportág „legnagyobb” alakját, a kétszeres olimpiai, tízszeres világbajnok Teddy Rinert. A hegyomlásnyi francia judóst hosszabbításra kényszerítette, s nyugodtan mondhatjuk, a bírók végül megkegyelmeztek Rinernek, hiszen a hazai pályán küzdő klasszis nem kapott intést, amikor a győri fiatal egymás után háromszor is dobást indított, Sipőcz Richárd viszont egy aprócska szabálytalanságért (két másodpercre öv alatt fogta meg Riner judogiját) megkapta a leléptetést jelentő büntetését.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat a hétvégén Pozsonyban és Oberwartban European Open-viadalokkal folytatódik, február 21-től pedig a World Tour újabb állomása következik, a düsseldorfi Grand Slam-torna.Műkorcsolya. Élete kűrjét korcsolyázta a 2019. évi téli EYOF magyar indulója, Láng Júlia. A 16 éves műkorcsolyázó, a németországi Bavarian Open csütörtöki rövidprogramjában már jelezte, nagyszerű formában érkezett az oberstdorfi felnőttversenyre.

A pénteki kűrben Júlia a 2016-os debreceni junior-világbajnokság győztesét, a japán Honda Marint is maga mögé utasította, de a szintén japán, világbajnoki ezüst- és bronzérmes Mijahara Szatoko is csupán négy század ponttal volt jobb nála. A magyar lány szinte tökéletesen mutatta be a hat tripla ugrást – köztük két lutzot és két flipet –, valamint a dupla axel-tripla toeloop kombinációt tartalmazó gyakorlatát. Egyedül a tripla salchowot rontotta el. Júlia a rövidprogramban hatodik, a kűrben harmadik lett, összesítésben a negyedik helyen zárt. Kimagasló szereplésével közel nyolc ponttal szárnyalta túl a felnőtt-világbajnokságra előírt technikai minimumpontszámot. A rövidprogramban egyelőre ezt még nem sikerült teljesítenie.Asztalitenisz. A csapatban olimpiai kvótát szerző Madarász Dóra hat szettben kikapott a hetedik helyen kiemelt Margarita Peszockától, ezzel kiesett az első fordulónak számító nyolcaddöntőben az asztalitenisz Európa Top 16-bajnokságon, a svájci Montreux-ben. Az első két szett gyorsan a világranglista 37. helyén álló ukráné lett, de aztán a Lille-ben légióskodó 26 éves magyarnak (66.) két szoros játszmában sikerült egyenlítenie. A folytatásban azonban ismét neki kellett futnia az eredmény után, és bár a hatodik szettben két meccslabdát még sikerült hárítania, a harmadikat Peszocka kihasználta, így ő jutott a legjobb nyolc közé. Madarász Dóra pályafutása során először szerepelhetett a rangos viadalon, ő volt a női torna 15. kiemeltje.

Karate. A BOK Csarnokban rendezték a kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságot. A magyar válogatott összességében két arany- és három bronzéremmel zárta a hazai rendezésű kontinensviadalt. Vasárnap Európa-bajnok lett az ifjúsági olimpikon Baranyi Zsófia, előzőleg Jakubovics Dalma nyert aranyérmet, míg Bárdos Ádám, Dvorák Ádám és Kiss Zsófia a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Magyarország hetedik lett az éremtáblázaton. Az esemény védnöke Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke volt.

(MOB-összeállítás, fotók: icehockey.hu, hunfencing.hu, isu.org, nso.hu, Vörös Virág/Facebook, judoinfo.hu, MOB/Szalmás Péter, moatsz.hu)