A fiatalok bizonyíthatnak, számolni kell velük a párizsi kajak-kenu csapatban

A fiatalok bizonyíthatnak, számolni kell velük a párizsi kajak-kenu csapatban

2022. 04. 27.
MegosztásSajtótájékoztatót tartott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a Stopper úszóházban, ahol tájékoztatást adott Hüttner Csaba szövetségi kapitány a felnőtt válogatott olimpiai felkészüléséről, idei céljairól, és a racicei ICF-világkupára utazó magyar csapat összetételéről, illetve a sukorói módszertani központról.

A felnőtt válogatott befejezte a melegvízi edzőtáborokat, már mindenki itthon készül. 2022-ben olyan idény elé nézünk, amely furcsa és tanulságos lehet. A párizsi olimpián nem lesznek 200m-es kajakszámok; a férfi K2, C2 1000m helyett az 500m-es távon rendeznek versenyeket. Összesen 5-5 férfi és női versenyszámban avatnak majd bajnokot.

A 2022-es év hatalmas lehetőség ad a fiatalok számára, hiszen több olimpiai bajnokunk idén nem versenyez, ez alkalmat kínál a fiatalok számára, hogy jelezzék: számolni kell velük a párizsi olimpiai csapat összeállításánál. A szakember szerint az idei idény felmérő lesz a jövő évi párizsi kvalifikáció előtt, fontos cél, hogy feltérképezzék a nemzetközi mezőnyt.

Idén két világkupa, egy-egy vb és Eb szerepel a nemzetközi versenynaptárban.

A magyarok számára az első verseny a május 19-22-én sorra kerülő racicei világkupa lesz; a viadalt egy héttel az első hazai válogató előtt rendezik. Hüttner Csaba elmondta, hogy Csehországba egy kisebb, de nagy nevekkel teletűzdelt csapattal utaznak, ott lesz az indulók között például az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és Tótka Sándor, az olimpikon Nádas Bence, Adolf Balázs, Balla Virág, Takács Kincső vagy a világbajnok Gazsó Alida Dóra is.

Több fiatal egység is csatlakozik az olimpikonokhoz. Kajakban megmérettetik több ifjú tehetség. A Szendy Márk, Szendy Maximilián, Kós Benedek, Balogh Gergely összeállítású négyes, illetve a Opavszky Márk, Fodor Bence duó.

Kenu egyesben ismét csatasorba áll Bodonyi András. Párosban a Hajdu Jonathán, Fekete Ádám indulását tervezik. A nőknél az U23 világbajnok kenus duó Bragato Giada, Nagy Bianka is bizonyíthat a felnőttek között.

A második vk-t kihagyja a magyar válogatott, ekkor rendezik Szegeden az első vb-válogatót (május 26-29); a második válogató Szolnokon lesz június 24-26. között.A sajtótájékoztatón közösen jelentette be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia (KKNKKA), hogy a jövőben módszertani központ segíti a magyar kajak-kenu versenyzők felkészülését.

A felnőtt válogatott szövetségi kapitánya is üdvözölte a központ létrejöttét, mint mondta, tavaly, Tokióban is látszott, hogy csak azok az egységek lehetnek versenyképesek, amelyek mögött profi stáb áll. Az a cél, hogy fejlődjünk és kiszolgáljuk a sportolókat.

(MOB; fotók: Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia)